Trimite referat

Stiati ca ...

Computerul a fost lansat in 1943, la mai mult de 100 de ani dupa ce Charles Babbage a proiectat primul dispozitiv programabil.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Eficienta economica

Materie: Economie
Accesari: 36.058
Download-uri: 21.879
Nota: 5.47 (1484 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Eficienta economica
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 12 Decembrie 2006

1.1. Conceptul de eficienta economica a investitiei
Pentru realizarea unui obiectiv de investitii, in practica exista mai multe posibilitati concretizate in diferite variante, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale. De aceea este necesar ca alegerea variantei dupa care se va executa investitia sa fie facuta pe baza unor criterii si calcule riguros stiintifice.

Aceste calcule trebuie sa indice alegerea acelei variante care prezinta cele mai mari avantaje, altfel realizarea investitiei se va dovedi neinspirata. In aceasta idee, realizarea unor obiective de investitii cu efort economic (de munca vie si munca trecuta - materiale) mai mic decat cel propus, reprezinta concretizarea unei activitati desfasurata in mod eficient.

In esenta, prin eficienta economica a investitiilor trebuie sa se inteleaga faptul ca prin consumarea unor fonduri de investitii se impune obtinerea de rezultate maxime.O expresie la modul general a eficientei economice este data de relatia dintre efectele utile obtinute dintr-o anumita activitate economica si cheltuielile, adica eforturile, realizate in activitatea respectiva.

In expresie matematica, eficienta economica se exprima sub forma:
Ee = Ef / Er maxim, adica maximizarea efectelor,sau Ee = Er / Ef minim, adica minimizarea eforturilor, Ef
unde:Ef- efectul economic;Er - efortul economic

Asadar, eficienta economica inseamna obtinerea unor efecte economice utile, in conditiile cheltuirii intr-un mod rational si economicos a unor resurse materiale, umane, financiare, folosindu-se pentru aceasta metode stiintifice de organizare a activitatii.

Nivelul eficientei este cu atat mai ridicat cu cat este mai mare efectul util pe unitate de efort cheltuit sau cu cat este mai mic efortul consumat raportat la o unitate de efect util.

Facand o analiza a notiunii de eficienta economica a investitiilor se constata ca aceasta este o suma de factori calitativi,fapt ce ii confera acesteia un caracter complex, vizand perfectionarea activitatii in domeniul in care are loc punerea in functiune a investitiei respective, care poate fi de modernizare, retehnologizare, reconstructie sau dezvoltare.

Studiul eficientei economice a investitiilor presupune in fond o analiza cauzala a factorilor care determina decizia in mediul de risc aferent.De fapt analiza eficientei economice a investitiilor raspunde la intrebarile:
- cum se folosesc?
- cat se consuma din resurse?

Urmarindu-se atat gradul de valorificare cat si economisirea lor. in acest context este necesar ca resursele sa fie cat mai riguros structurate dupa criterii care sa corespunda cerintelor analizei economice.

In practica curenta de realizare a investitiilor se face adesea greseala cand se considera ca notiunea de eficienta economica a investitiilor este una si aceeasi cu rezultatele utile ale acestora. Spre exemplu: vanzarea unor produse de un nivel calitativ superior se apreciaza ca fiind intotdeauna o activitate eficienta. in realitate, obtinerea unei calitati superioare poate fi rezultatul unui consum de munca exagerat care face ca activitatea sa se desfasoare in mod ineficient.

Realizarea unor produse de o calitate superioara constituie o conditie de baza a unei activitati eficiente, dar realizarea acesteia cu costuri foarte mari este de neadmis.

Asa dupa cum a fost prezentat, in urma efortului de investitii se obtin diverse efecte economice reflectate de fapt si pe plan financiar. Nivelul acestor efecte, in raport cu efortul investitional da masura eficientei investitiei.

De regula, efectele economice obtinute, in functie si de caracterul investitiei pot fi:
-de reducere a costurilor de functionare a utilajelor, ce se realizeaza pe seama investitiilor de inlocuire a masinilor, utilajelor si instalatiilor;

-de diminuare a cheltuielilor cu munca prezenta (forta de munca), ca urmare a promovarii noilor tehnologii prin lucrari de retehnologizare, reutilare sau modernizare;

-de sporire a rentabilitatii agentului economic care de fapt este scopul tuturor lucrarilor de investitie pentru dezvoltare, modernizare, retehnologizare;

-de obtinere a unor efecte pe perioade indepartate, de natura investitiilor strategice sau cele de interes general, cum ar fi spre exemplu cheltuieli facute pentru imbunatatirea microclimatului intr-o sectie de productie.

Este cunoscut faptul ca prin realizarea unui obiectiv de investitii se urmareste obtinerea unui efect sau altul, dar efectele au un caracter complementar, influentandu-se unele pe altele, iar determinarea eficientei se face prin cumularea tuturor efectelor.

O eficienta economica ridicata se obtine in conditiile aplicarii in procesul de productie a unor tehnologii moderne si care valorifica la cote superioare materiile prime si energia, asigurand produse de calitate superioara la un cost redus. Marimea eficientei economice influenteaza in primul rand agentul economic unde ea se inregistreaza, dar ea are importanta si pentru economia nationala...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Eficienta economica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate