Trimite referat

Stiati ca ...

In prezent sunt cunoscute peste 6000 de specii de reptile si 73.000 specii de paienjeni.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Efectul radiatiilor asupra organismelor vii

Materie: Fizica
Accesari: 20.635
Download-uri: 9.878
Nota: 6.27 (1292 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Efectul radiatiilor asupra organismelor vii
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Viata pe Pamant s-a dezvoltat in prezenta radiatiilor de fundal. Nu este nimic nou, inventat de om.
Eric J. Hall, profesor de radiologie Universitatea Columbia

Radiatia este energia care calato-reste prin spatiu. Razele solare sunt una dintre cele mai cunoscute forme de radiatie. Ele ne furnizeaza lumina, caldura si bronz. Noi controlam efectele sale cu ochelari de soare, aer conditionat si haine.

Nu ar fi viata pe Pamant fara razele soarelui, dar recunoastem ca prea mult soare nu este un lucru bun. De fapt poate fi periculos, deci controlam timpul cat ne expunem. Razele solare se compun din radiatii intr-o gama de lungimi de unda de la razele infrarosii care au lungime de unda mare pana la lumina ultravioleta care are lungime de unda scurta.

In spatele ultravioletelor sunt energii mari de radiatii care se folosesc in medicina si care exista in doze mici in spatiu, in aer si pe pamant. Ne putem referi la acest tip de radiatii ca fiind radiatii ionizante. Ele pot cauza stricaciuni materialelor, in special materiei vii. La doze mari sunt intr-adevar periculoase, deci este necesar controlul timpului de expunere.

Fiintele vii au evoluat intr-un mediu care a avut doze semnificative de radiatii ionizante. Mai mult, multi dintre noi datoram viata si sanatatea noastra acestor radiatii produse artificial. Razele X folosite in medicina gasesc probleme ascunse. Cu totii beneficiem de o multitudine de produse si servicii care au devenit posibile datorita folosirii atente a radiatiilor.

Radiatiile de fundal sunt acele radiatii care sunt prezente in mediu in stare naturala in mod inevitabil. Oamenii care locuiesc in zone cu mult granit sau cu mult nisip sunt iradiati mai mult decat altii, pe cand cei care locuiesc la altitudini inalte primesc doze mult mai mari de radiatii cosmice. Mare parte din radiatiile la care suntem expusi se datoreaza radonului, un gaz care se infiltreaza din Pamant si este prezent in aerul pe care-l respiram.
Radiatiile provin de la atomi, elementul fundamental al materiei. Cei mai multi atomi sunt stabili; atomul de C12 ramane C12 pentru totdeauna. Anumiti atomi se pot dezintegra intr-un atom in totalitate nou. Acesti atomi se numesc �instabili� sau �radioactivi�. Un atom instabil are un exces de energie interna cu rezultatul ca nucleul se poate transforma spontan intr-o forma mai stabila.

Aceasta o numim dezintegrare atomica. Fiecare element poate avea atomi cu diferite dimensiuni ale nucleului numite izotopi. Izotopii instabili (cei radioactivi) se numesc radioizotopi. Cateva elemente, de exemplu uraniul nu au izotopi stabili. Cand un atom al unui radioizotop se dezintegreaza el cedeaza din excesul sau de energie ca radiatii sub forma de raze gamma sau particule subatomice. Daca se dezintegreaza cu emisie de particule alfa sau beta, se va forma un nou element. Se poate descrie emisia de radiatii gamma, beta si alfa. Tot timpul atomul este in progres facand unul sau doi pasi spre starea stabila unde nu mai sunt radiatii radioactive.

O alta sursa de radioactivitate este atunci cand un radioizotop se transforma intr-o alta forma sau izomer eliberand raze gamma in proces. Aceasta forma este notata cu m (meta) in numarul atomic; de exemplu technetiu-99m (Tc-99m) se dezintegreaza la Tc-99. Razele gamma sunt emise uneori cu radiatii alfa sau beta dupa cum nucleul se dezin-tegreaza pana la nivele mai mici de energie.

Spre deosebire de clasicele unitati de masura pentru masa si volum, unitatea de masura a radioactivitatii este data in becquerel (Bq), o unitate de masura care ne ajuta sa comparam radioactivitatea tipica a catorva materiale. Un Bq reprezinta numarul dezintegrarilor atomice pe secunda.

Cu ajutorul acestei unitati de masura s-au masurat radioacti-vitatile catorva materiale naturale sau artificiale: un adult (100 Bq/kg) 7.000Bq, aerul in 100 mē de sol australian - 3.000 Bq, aerul in 100 mē de sol european - 30.000 Bq, radioizotopii pentru diagnosticare in medicina 70 mil. Bq, 1 kg uraniu 25 mil. Bq. Atomii dintr-o substanta radioactiva se dezintegraza alea-toriu dar cu o rata carac-teristica. Durata, numarul de pasi ceruti si tipul radiatiilor rezultate sunt bine cunoscute. Timpul de injumatatire este timpul necesar pentru juma-tate din atomii substantei radioac-tive de a se dezintegra.

Timpul de injumatatire poate varia de la o milionime de secunda pana la milioane de ani in functie de elementul ales. Dupa o injumatatire radioactivitatea elementului se injumatateste, dupa doua se reduce la sfert s.a.m.d. Toti atomii de uraniu sunt radioactivi. In figura de mai sus s-a prezentat descompunerea atomului de uraniu-238 in diferiti radioizotopi proveniti prin descom-punere, tipul de radiatii aparut la fiecare pas si timpul de injumatatire pana la atomul stabil, neradioactiv plumb-206. Radioizotopul cu cel mai mic timp de injumata...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Efectul radiatiilor asupra organismelor vii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate