Trimite referat

Stiati ca ...

Planeta Neptun nu este vizibila cu ochiul liber. Printr-un telescop sau binoclu puternic, Neptun poate fi observat ca un mic disc albastru, aspectul fiind similar cu cel al lui Uranus.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Educatia pentru drepturile omului si ale copilului

Materie: Drept
Accesari: 22.799
Download-uri: 3.058
Nota: 5.28 (3121 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Educatia pentru drepturile omului si ale copilului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 15 Ianuarie 2009

Drepturile omului reprezinta principalele conditii care permit fiecarei persoane sa-si dezvolte si sa-si foloseasca cat mai eficient calitatile :fizice ,intelectuale, socio-afective, morale si spirituale.
Ele decurg din aspiratia tot mai mare -a omenirii la o viata in care demnitatea si valoarea fiecaruia este respectata si protejata .Drepturile omului au un caracter universal :ele se refera la toate fiintele umane de pe tot globul. DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI spune ca toti oamenii, indiferent cine sunt si unde locuiesc ,trebuie sa fie capabili sa traiasca in liniste, libertate si pace . Incalcarea drepturilor omului a constituit sursa unor tragedii personale si a unor mari conflicte sociale si politice, a violentelor dintre natiuni si in interiorul acestora .

Drepturile omului nu constituie doar un sistem de norme juridice nationale, ci si un ansamblu complex de relatii morale in interiorul societatii .In viziunea UNESCO ,notiunea de drepturi ale omului comporta doua aspecte fundamentale :1) aceste drepturi morale decurg din simplul fapt ca fiecare individ este o fiinta umana .Aceste drepturi garanteaza demnitatea fiecaruia.

2) exista drepturi legale, instituite conform regulilor juridice in societate, atat pe plan national cat si international .
Pe scurt, exista drepturi protejate prin lege si drepturi relativa de codurile etice stabilite intre persoane in cadrul societatii. Se vorbeste, astazi in general, de existenta a mai multor categorii de drepturi:

Ele pretind statului sa respecte libertatea, securitatea si integritatea fizica a indivizilor ca si egalitatea juridica (egalitatea in fata legii ).
De exemplu: dreptul la viata ; la demnitatea si securitatea persoanei; la libertatea de gandire; la constiinta si expresie.
Ele au aparut in sistemele juridice nationale inca din secolul al XVIII-lea. Anumite constitutii nationale le prevedeau ca drepturi legale.

Aceste drepturi sunt inspirate dintr-o conceptie planetara care tine seama de interdependenta mondiala si nevoia de a stabili o noua ordine politica si economica internationala bazata pe justitie. Aceasta categorie de drepturi s-a dezvoltat in anii '70. De exemplu: dreptul la pace; dreptul minoritatilor; dreptul la dezvoltare; la un regim democratic.

Acestea urmaresc garantarea de catre stat a conditiilor socio-economice si culturale care permit fiecaruia sa se bucure deplin de drepturile sale. Fara ele puterea in practica a drepturilor civile si politice nu este posibila. De exemplu: dreptul la bunastare; la munca, la educatie; la sanatate fizica si mentala; la cultura.
Aceasta categorie de drepturi a aparut inca din secolul al XIX-lea.

De exemplu: dreptul la protectie contra tuturor formelor de agresiune; neglijenta , cruzime, exploatare, discriminare, dreptul la sanatate fizica si mentala, la o educatie obligatorie si gratuita. Drepturile copiilor, drepturile persoanelor handicapate sau in viata.

Drepturile omului trebuie intelese si exercitate in stransa corelatie cu responsabilitatile care decurg din ele. Exercitarea fiecarui drept presupune in acelasi timp manifestarea unei anumite responsabilitati. De exemplu: dreptul la libertatea expresiei presupune si responsabilitatea de a nu insulta sau calomnia nici o persoana. Recunoasterea demnitatii si a drepturilor egale, inegalabile constituie fundamentul libertatii, dreptatii si pacii in lume.

Organizatia Natiunilor Unite ( ONU ) a fost infiintata cu scopul de a veghea asupra exercitarii si garantarii drepturilor universale ale omului, in scopul asigurarii demnitatii, egalitatii si securitatii fiecarui om fara deosebire de rasa, sex, religie sau origine. Dupa razboi ( 1945 ), recent infiintata Organizatie a Natiunilor Unite ( ONU ) si-a propus sa enunte prima declaratie a drepturilor omului care sa poata fi aplicata tuturor oamenilor de pe Terra, fiecarui individ in parte, oriunde s-ar afla.

La 10 decembrie 1948, membrii ONU au adoptat Declaratia Universala a drepturilor Omului .Ea reprezinta cel mai cunoscut document cu privire la drepturile omului.

Adunarea Generala proclama prezenta Declaratie Universala a drepturilor omului ca ideal comun catre care trebuie sa tinda popoarele si toate natiunile, pentru ca toate persoanele si toate organele societatii, avand in vedere permanent aceasta declaratie, sa se straduiasca prin invatatura si educatie, sa dezvolte respectul acestor drepturi si libertati si sa asigure prin masuri progresive, nationale si internationale, recunoasterea si aplicarea lor universala si afectiva, atat in randul popoarelor statelor membre, cat si in randul popoarelor din teritoriile de sub jurisdictia lor. Scopul esential al ONU este de a mentine pacea si securitatea internationala, prin masuri colective eficiente. Membrii semnatari, egali intre ei s-au angajat sa respecte principiile Cartei si sa rezolve toate neintelegerile intre e...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Educatia pentru drepturile omului si ale copilului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate