Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Ecosistemul

Materie: Biologie
Accesari: 133.358
Download-uri: 74.258
Nota: 6.39 (5153 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Ecosistemul
Publicitate:

Trimis de madalyna_kindfriend
din 08 Ianuarie 2008

Plantele si animalele nu pot exista fara apa, aer, lumina, temperatura, sol, adica o biocenoza nu poate exista fara un anumit biotop.Intre alcatuirea biotopului si alcatuirea biocenozei exista relatii stranse care creeaza o anumita unitate.Ecosistemul reprezinta acea legatura structurala si functionala dintre biotop si biocenoza.

Biotopul reprezintă totalitatea factorilor abiotici (apa, vântul, energia solară, clima, umiditatea) și relațiile dintre ei.Biocenoza reprezintă un nivel de organizare a materiei format din populații legate teritorial, și pe studiul interacțiunii acestor populații. Un ecosistem nu are granițe definite, astfel el poate avea dimensiuni foarte mari (deșertul Sahara), sau dimensiuni foarte mici (un iaz).

Zona de întrepătrundere a două ecosisteme, de exemplu o pășune naturală și un ecosistem agricol, se numește ecoton.Evoluția ecosistemului reprezintă un proces, în urma căruia este restabilit în întregime, pe etape succesive, un ecosistem, ce a fost distrus anterior, sau a cărui biotop a fost schimbat într-atât de mult, încât o mare parte din biocenoză a dispărut.Restabilirea biocenozei are loc astfel, încât între organismele ce vin are loc o succesiune, de la cele mai primitive la cele mai avansate.

Ecosistemele sunt clasificate în:

Ecosisteme naturale: in care omul nu a intervenit .Ele pot fi :

Terestre: o padure

Acvatice: un rau

Ecosistemele naturale exista in toate zonele geografice de la ecuator la poli.Ele pot forma compleze de ecosisteme denumite biomi(tundra, taigaua, padurea ecuatoriala, desertul, savanna, marile si oceanele).Niste exemple de biomi in tara noastra sunt Delta Dunarii, Marea Neagra. Exemple de ecosisteme: lac, padure, pestera, livada.

Datorita diferitelor biotopuri si biocenoze ecosistemele sunt variate.De exemplu un ecosistem cu o biocenoza saraca este pestera,iar un ecosistem cu o biocenoza mai bogata(cuprind numeroase specii) este o pajiste de campie.

Exemple de ecosisteme naturale: Parcul National Portile de Fier si Rezervatia biosferei Delta Dunarii sunt unicate ecologice, care trebuie protejate si conservate, Raul, ecosistem acvatic in care structura biocenozelor este determinata de structura biotopurilor. Marea Neagra, care este unica intre marile lumii prin caracteristicile biotopului si ale biocenozei. Lacul, ecosistem acvatic in care structura biocenozei este determinata de variatia factorilor abiotici. Padurea, care ramasa in regim ntural este un ecosistem complex si stabil. Ea prezinta o stratificare caracteristica pe orizontala si pe verticala. Tufarisurile si pajistile (pasuni si fanete), ecosisteme terestre care trebuie protejate, pentru ca reprezinta surse importante de producere a nutretului pentru animalele domestice.

Ecosisteme antropizate: care sunt facute prin contributia omului : livezi, lac de acumulare

Ecosistemele antropizate se extend incontinuu fiind in stransa legatura cu dezvoltarea societatii omenesti.Exemple de ecosisteme antropizate:culturi agricole,livezile,lacurile de acumulare.

Delimitarea ecosistemelor:
Este delimitat spatial de alte ecosisteme vecine cu care are un permanent schimb de energie,iar trecerea de la unul la altul se face treptat.Spre exemplu de la poalele Muntilor Bucegi catre varf exista mai multe ecosisteme:padurile de foioase,padurile de conifere,zona subalpina cu jnepeni si zona pajistilor alpine cu muschi,licheni,plante taratoare.

Delimitarea ecosistemelor terestre de cele acvatice se face usor prin tarmul apelor,insa sunt mai greu de delimitat intre ele.

Structura unui ecosistem:

Depinde de insusirile biotopului cat si de cele ale biocenozei.

In functie de speciile existente intr-o biocenoza ecosistemul prezinta o distributie pe zone si straturi.

Un exemplu ar fi ca zona de la marginea unei paduri este deosebita de interiorul acelei paduri atat prin insusirile biotopului cat si ale biocenozei

Alt exemplu ar fi zona litorala a unu lac si zona din larg care difera din punct de vedere ecologic.

Elementele biotopului si ale biocenozei variaza si pe verticala,ceea ce duce la aparitia unei stratificari; prin stratificare vietuitoarele folosesc spatial vital cu conditiile sale de mediu.

Stratificarea unei paduri de foioase:

Stratul minereal in care nu ajung radacinile plantelor
Stratul organic unde se gasesc radacinile plantelor si materie organica
Stratul de Frunze uscate unde exista ciuperci,insecte,moluste
Stratul de ierburi care e format din plante erbacee
Stratul de arbusti :format din arbusti,insecte,pasari
Stratul arborilor format de tulpinile si coroana arborilor,pasari,mamifere arboricole

Stratificarea unei pajisti de stepa:

Stratul de sol in care sunt radacinile plantelor
Stratul de ierburi pitice: pirul
Straturi de plante inalte : colilia

Stratificarea unui lac:
Zona stufului: plante iubitoare de apa,traiesc la marginea lacului
Zona plantelor plutitoare:florile si frunzele plutesc pe suprafta apei
Zona plantelor subme...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ecosistemul
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK