Trimite referat

Stiati ca ...

Este imposibil sa stranuti cu ochii deschisi.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Economie mondiala

Materie: Economie
Accesari: 35.772
Download-uri: 9.947
Nota: 5.89 (1766 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Economie mondiala
Publicitate:

Trimis de Florin Bonciu
din 12 Octombrie 2005

Originile si formarea economiei mondiale
La originea economiei mondiale se afla proprietatea privata, deoarece aceasta permite realizarea schimburilor economice. La inceputuri, proprietatea era colectiva. Alti doi factori au contribuit la formarea economiei mondiale: diviziunea muncii (specializarea); aparitia plus-produsului (ceea ce se produce peste nevoile proprii).

Aparitia economiei mondiale a fost favorizata de dezvoltarea schimburilor la mare distanta, precum si de aparitia pietei mondiale.

Piata este locul in care cererea se intalneste cu oferta.In evolutia formarii economiei mondiale, un moment important a fost reprezentat de sec. XVI, cand prima data toate regiunile cunoscute la acea data au fost unite prin relatii economice. Urmatorul moment important este reprezentat de prima revolutie industriala care se produce la sfarsitul sec. XVIII - inceputul sec. XIX in Anglia.

Pe baza revolutiilor istorice, formarea economiei mondiale a cunoscut 2 etape:1) Mondializare prin comert exterior (Desfasurare de relatii economice internationale prioritar preponderent prin intermediul comertului); a inceput odata cu revolutia industriala si a durat pana la inceputul sec. XX.

2) Mondializare prin intermediul interventiilor straine (Relatiile dintre factori economici de pe tot globul se realizeaza prin intermediul interventiilor straine); de la sfarsitul primului razboi mondial.

Economia mondiala este un studiu al schimbului de activitati economice la care participa marea majoritate a agentilor economici de pe glob. Aceste schimburi economice nu se limiteaza doar la comert, ele includ si schimburi in domeniul cercetarii, produsului, consumului.

Trasaturi actuale ale economiei mondiale.Principalii actori sunt reprezentati de economiile nationale.Prezenta unor fenomene de globalizare, integrare si regionalizare.Economia mondiala este caracterizata de concurenta.Economia mondiala este un sistem caracterizat de interdependente.

In economia mondiala (si in orice economie de piata), perioadele de dezvoltare alterneaza cu perioade de recesiune.Caracterul sau eterogen - Economia mondiala este formata din actori foarte diferiti

Economia mondiala poate fi reprezentata ca un sistem format din component fundamentale si elemente de conexiune: statele nationale, societatile trans-nationale, organizatii economice interstatale.

Elemente de conexiune: diviziunea muncii, Relatii economice internationale, piata mondiala.Puterea este capacitatea unei entitati de a impune vointa sa asupra altei entitati, fie pe cale pozitiva (prin libera acceptare), fie pe cale negativa (prin constrangere).Puterea economica reprezinta capacitatea de a controla procese si fenomene din economia mondiala sau de a impune anumite optiuni unor parteneri in relatiile economice internationale.

Factori de determinare a puterii la nivelul statelor nationale
Puterea fizica (data de suprafata si resurse naturale)
Puterea politica (stabilitatea sistemului politic, sprijinul populatiei pentru guvernanti, gradul de pregatire al administratiei
Puterea militara
Puterea economica
Puterea sistemului national de valori (inclusiv cele religioase)
Puterea comunicationala (capacitatea de a genera si transmite mesaje)

Aplicand aceste criterii, pe plan mondial exista trei tipuri de puteri
Puterea regionala (un stat)
Puterea mondiala (un stat care are posibilitatea de a juca un rol hotarator pe mai multe planuri)
Superputerea (un stat capabil sa manifeste o influenta semnificativa pe toate planurile
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Economie mondiala
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate