Trimite referat

Stiati ca ...

Cei mai multi paianjeni au opt ochi, dar exista si cu 12 ochi.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Economia Romaniei

Materie: Economie
Accesari: 11.967
Download-uri: 3.852
Nota: 5.37 (1520 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Economia Romaniei
Publicitate:

Trimis de Corlan Daniela
din 11 Martie 2008

Analizele comparative ale economiilor in tranzitie au acordat o atentie insuficienta conditiilor initiale care dominau la debutul procesului de transformare. Reducerea fortata a datoriei externe din anii ’80 (in realitate o terapie de soc sui-generic) a amplificat deplinul competivitatii economiei, a exacerbat dezechilibrele dintre sectoare, a sporit lipsurile,reducand consumul populatiei.

Scaderea productiei si perioada inflatiei crescute (1990-1993): ”Prima recesiune transformationala”. Primii ani ai post-comunismului in Romania au fost tulburati de dificultati economice severe, inclusiv de o scadere masiva a productiei (tabelul 1), un interregn institutional si o incoerenta “sistematica “ a politicilor. Interregnul institutional se refera la disparitia majoritatii structurilor institutionale vechi fara o construire rapida a unor institutii ale economiei de piata (tabelul 2). Acestea au contribuit la sporirea incertitudinii, ambiguitatii si volatilitatii din mediul economic intern. In aceasta etapa structurile mostenite sunt sparte, implicand o crestere considerabila a volumului frictiunilor din sistem si consumarea unor energii (resurse) importante pentru a realiza transformarea.

Dupa decembrie 1989 a existat o extraordinara presiune de jos pentru consumarea de bunuri comercializabile, reducerea exporturilor si expansiunea importurilor atat de bunuri pentru consum, cat si intermadiare, dupa perioada de severe privatiuni din anii ’80. Trecerea catre bunurile comercializabile a fost aproape instantanee si teoretic imposibil de impiedicat; fiind sprijinita si de sindromul “evitarii bunurilor autohtone”. In 1190 expansiunea consumului a fost in principal finantata prin dez-economisire (reducerea rezervelor valutare).

In fata unei deteriorari rapide a economiei si fara a putea limita dezechilibrele crescande (deficitele comerciale nesustenabile, cresterile preturilor, reducerea investitiilor), la inceputul anului 1991 a fost introdus un plan de stabilizare, sustinut de FMI. Programul de stabilizare gradualist care s-a conturat includea: o innasprire a politicilor monetara si fiscala, o politica a veniturilor bazata pe impozitare o noua depreciere si introducerea unui sistem valutar pe doua niveluri (prin introducerea unui sistem interbancar de licitatii valutare, in februarie 1991). Programul nu a reusit sa opreasca inflatia.

La sfarsitul anului 1991 tensiunile din sistem erau in crestere: de exemplu, un curs valutar oficial supraapreciat; preturi artificial descazute pentru energie si materii prime care stimulau supra consumul lor ; si insuficiente intrari de capital strain care sa compenseze nivelul intern scazut de economisire si al investitiilor. Multi exportatori si importatori au gasit o cale de iesire din impas prin intermediul recurgerii la troc, ceea ce a introdus un curs de schimb implicit in functionarea economiei; acest curs a redus efectele negative ale supraaprecierii dar a implicat mari costuri informationale si tranzactionale. Totusi fuga capitalului si exporturile insuficiente deveneau probleme de interes major.

In primavara anului 1992 factorii de decizie au fost obligati sa actioneze, ratele dobanzii au crescut considerabil si rata de refinantare a Bancii Nationale a ajuns la 80%; cursul de schimb a fost substantial devalorizat si exportatorilor li s-au acordat drepturi de detinere totala a valutei in speranta inlaturarii neincrederii lor si incurajarii repatrierii capitalului. Aceasta din urma masura a fost vazuta ca necesara din moment ce intreprinderile pastrau inca o amintire vie a “confiscarii” disponibilitatilor lor valutare de la sfarsitul anului 1991. Insa reorientarea politicilor a fost incompleta si ratele dobanzii au ramas negative ca rezultat al volumului mare de credite preferentiale si al nivelului scazut al dobanzilor la depozite.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Economia Romaniei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate