Trimite referat

Stiati ca ...

In 1969 Statele Unite au trimis un cimpanzeu pe nume Ham in spatiul cosmic.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Eclipsa totala de Soare din 11 AUGUST 1999

Materie: Astronomie
Accesari: 6.562
Download-uri: 730
Nota: 6.21 (1771 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Eclipsa totala de Soare din 11 AUGUST 1999
Publicitate:

Trimis de spider
din 11 Noiembrie 2002

Eclipsa totala de Soare din 11 AUGUST 1999

Ultima eclipsa totala de Soare a acestui secol (si mileniu!) a avut loc la 11 august 1999 si banda sa de totalitate strabate Europa, cel mai dens populat continent, cu cele mai bune cai de acces in zona eclipsata, traversand si tara noastra pe directia vest - sud-est. Pentru Romania eclipsa din 11 august 1999 prezinta un interes major deoarece MAXIMUL eclipsei se va produce pe teritoriul tarii noastre, in apropiere de Ramnicu Valcea.

1. Banda de totalitate pe glob
"Traseul" umbrei pe Terra (figura 1) incepe in nordul Oceanului Atlantic, la aproximativ 700 km est de New York si 300 km sud de provincia canadiana Noua Scotie, la rasaritul Soarelui - 9h 30m 57s TU (TU = Timp Greenwich). Durata totalitatii este aici de doar 47 secunde si largimea benzii de totalitate, 49 km. Traversand Atlanticul, banda de totalitate intalneste uscatul insulelor Scilly din sud-vestul coastei engleze dupa aproximativ 40 minute. Soarele se va afla aici la inaltimea de 450 deasupra orizontului, durata fazei de totalitate pe linia centrala va ajunge la 2 minute iar largimea benzii de totalitate se va extinde la 103 km.

Dupa doar un minut, (10h 11m TU) umbra Lunii ajunge pe coasta peninsulei britanice Cornwall. Durata eclipsei totale va fi in intreaga regiune de peste 2 minute pe linia centrala iar viteza umbrei pe sol atinge 910 m/s. Cel mai mare oras englezesc acoperit de umbra Lunii va fi Plymouth, la 20 km nord de linia centrala, cu o eclipsa totala de 1m 30s. Capitala Marii Britanii, Londra, aflata la aproximativ 180 km nord de linia centralitatii, va admira doar o eclipsa partiala de magnitudinea 0,968 (magnitudinea eclipsei se defineste ca fractiunea din diametrul Soarelui ocultat de Luna; se exprima fie in procente, fie in fractiuni zecimale - de exemplu: 50% sau 0,50).

Traversand Canalul Manecii eclipsa "isi face intrarea" pe continent la ora 10h 16m TU pe coasta Normandiei (figura 2). Porturile Le Havre si Cherbourg vor fi in eclipsa totala 1m 30s si, respectiv, 1m 35s. Parisul, "orasul lumina", pierde spectacolul, ramanand la 30 km in sudul acestei fasii, cu o eclipsa partiala de magnitudinea 0,992. Dintre principalele orase ale Frantei notam orasul Metz, la numai cativa kilometri de linia centrala, care va intra in "noaptea" eclipsei pentru 2m 13s la ora 10h 29s TU, iar Strasbourg, aproape de limita sudica a benzii de totalitate, va avea o eclipsa totala de mai mica durata (sub 1m 30s).

Dupa ce strabate sudul Belgiei si al Luxemburgului, umbra Lunii va patrunde pe teritoriul Germaniei in pitoreasca vale a Rinului, acoperind orasul Karlsruhe si apoi Stuttgart, care, putin la nord de linia centrala, va fi in eclipsa totala 2m 17s. Locuitorii orasului München vor admira o eclipsa totala de 2m 8s. Umbra Lunii, intinsa pe o banda de 109 km largime, cu viteza la sol de 740 m/s, va strabate zona centrala a Austriei si Ungariei, ocolind din nou capitalele. Limita sudica a benzii de umbra va acoperi o mica regiune din nord-estul Sloveniei, in vecinatatea granitei austro - ungare. Viena si Budapesta, aflate amandoua la aproximativ 40 km nord de banda totalitatii, vor fi doar in eclipsa partiala de magnitudine 0,990 si respectiv, 0,991. Lacul Balaton se va afla in intregime in eclipsa totala pentru 2m 22s (10h 50m TU). Acoperind regiunea de nord a Serbiei, umbra Lunii "intra" in Romania.

Dupa ce paraseste Romania fasia de umbra a Lunii acopera nord-estul Bulgariei, asigurand o "noapte" de 2m 21s pe linia centrala pana la "intrarea" in apele Marii Negre. Traversand Marea Neagra in aproximativ 10 minute, umbra Lunii revine pe uscatul insorit al Turciei. Taind in diagonala tara ce leaga doua continente, banda de umbra trece din nou departe de capitala; Ankara, aflata la 150 km sud, va avea o eclipsa partiala de magnitudinea 0.969. Pe teritoriul Turciei durata totalitatii scade la aproximativ 2 minute.

Banda totalitatii se ingusteaza continuu pe masura ce strabate nord-estul Siriei, Irakul, Iranul, partea de sud a Pakistanului si India centrala. Soarele coboara spre orizont (22o la Karachi), latimea benzii de totalitate descreste la 85 km, iar viteza umbrei pe sol creste la 2 km/s. Traiectoria umbrei Lunii paraseste Pamantul in Golful Bengal, la apusul Soarelui (12h 36m 23s TU).Umbra Lunii va strabate in 3 ore si aproape 7 minute, un traseu de latime variabila, lung de aproximativ 14 000 km, acoperind 0,2% din suprafata Pamantului.
Fenomenul va fi vizibil de pe o suprafata mult mai mare a Pamantului, ca eclipsa partiala: traseul penumbrei Lunii va acoperi nord-estul Americii de Nord, toata Europa, nordul Africii si jumatatea de vest a Asiei (figura 1).

2. Caracteristicile benzii de totalitate pe teritoriul Romaniei
Intalnind Pamantul pe suprafata Oceanului Atlantic si sfarsindu-si periplul intr-un alt ocean, Oceanul Indian, umbra Lunii strabate doua continente si o mare, Marea Neagra. Din acest lung traseu, se detaseaza locul in care se produce maximul...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Eclipsa totala de Soare din 11 AUGUST 1999
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate