Trimite referat

Stiati ca ...

Glandele sudoripare nu au repartitie uniforma pe suprafata tegumentului. Astfel, in zona axilara, glandele sudoripare au o densitate maxima(300 de glande pe cm patrat) fata de pielea spatelui (100 de glande pe cm patrat), unde se inregistreaza densitatea minima.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.ETNOGENEZA ROMANEASCA

Materie: Istorie
Accesari: 95.543
Download-uri: 28.825
Nota: 7.79 (6296 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - ETNOGENEZA ROMANEASCA
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

In zorii evului mediu, izvoarele scrise ii atesta pe teritoriul vechii Dacii pe romani. Aceasta demonstreaza ca poporul roman s-a format intr-o perioada anterioara redactarii izvoarelor respective.Etnogeneza romaneasca (etnie= popor; genesa= facere), adica formarea poporului roman reprezinta o problema fundamentala a istoriei noastre. Poporul si limba romana s-au format pe intreg teritoriul tarii in mai multe imprejurari istorice.

Etnogeneza incepe odata cu atestarea geto-dacilor, creatorii unei mari civilizatii a antichitatii.prima informatie scrisa despre geto-daci dateaza din anul 514 i.Hr.,cand Herodot, "parintele istoriei" ii numeste "cei mai viteji si mai drepti dintre traci".punctul maxim al dezvoltarii geto-dacilor a fost sec. I i.Hr.- sec I d.Hr.

In general, dacii au avut relatii conflictuale cu romanii, deoarece acestia din urma, doreau cucerirea Daciei. Astfel, intre anii 101-102 d.Hr izbucneste primul razboi daco-roman care se incheie cu pacea din 102 in conditii foarte grele pentru daci. Decebal, conducatorul Daciei in aceasta perioada, incalca conditiile de pace, fapt care il determina pe Traian, imparatul Romei, sa porneasca la un nou atac impotriva dacilor. In aceste conditii, izbucneste un al doilea razboi daco-roman intre anii 105-106 care se incheie de aceasta data cu supunurea Daciei si moartea lui Decebal.

Dupa cucerirea Daciei, dacii au continuat sa traiasca in spatiul carpato-danubiano-pontic, alaturi de colonistii romani adusi pe acest teritoriu. Datorita acestui fapt, numele de ape (hidronimele) Alutus = Olt; Samus = Somes; Maris = Mures s-au transmis romanilor prin intermediul dacilor.Semnificativ este si faptul ca imparatul Traian, dupa cucerire a numit capitala noii provincii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, asemanator cu denumirea capitalei vechiului stat dac (Sarmizegetusa).O alta dovada a continuitatii dacice sub stapanire romana este si rascoala dacilor din 117.

Graitoare este apoi descoperirea, in circa 100 de puncte de pe teritoriul Daciei romane, a urmelor de cultura materiala dacica datand din sec II-III. Astfel, continuitatea dacica a fost demonstrata pe baza unor numeroase documente arheologice, epigrafice, numismatice, si lingvistice.

In urma cuceririi Daciei, procesul de romanizare a autohtonilor se intensifica. Prin romanizare se intelege insusirea de catre daci a obiceiurilor, credintelor, culturii romane si limbii latine. Principalii factori ai romanizarii au fost: armata romana (veteranii), administratia romana si colonistii adusi de Traian din toate colturile imperiului, cultura romana si in mod deosebit, limba latina, limba oficiala in imperiu.

Pocesul de roma nizare a fost un proces ireversibil; prin contopirea celor doua civilizatii (dacica si romana) s-a format populatia daco-romana, care sta la baza formarii poporului roman si a limbii romane.Criza generala in imperiul Roman isi face simtite efectele si in Dacia. Pe vremea imparatului Gallienus (253-268) se constata o inrautatire a situatiei economoce, ilustrata, printre altele, de reducerea circulatiei monetare. In acest timp, atacurile dacilor liberi si ale populatilor migratoare se inmultesc.

Totusi, armata Daciei isi facea datoria si atacurile din afara afecteaza numai intr-o masura redusa provincia. Aceste atacuri supun linia Dunarii la presiune mereu crescanda si imparatul Aurelian (270-275) se vede pus in fata unei grele dileme: fie sa retraga trupele din Dacia, pe linia Dunarii, unde erau mai necesare, fie sa pastreze provincia cu riscul de a vedea devastate tinuturile ude-dunarene.

Aurelian opteaza pt prima solutie, sacrificand Dacia intereselor superioare ale imperiului. Astfel, Aurelian da ordin de retragere din Dacia a armatei, administratiei si persoanelor legate de interesele imperiului, lasand in Dacia o numeroasa populatie daco-romana, puternic romanizata.Retragerea aureliana a intervenit intr-un moment in care Dacia putea fi considerata o provincie puternic romanizata. Interpretarea logica, rationala a informatiilor izvoarelor antice duce la concluzia ca Aurelian a retras din Dacia doar armata si administratia.

Bineinteles a trecut la sud de Dunare si acea parte a populatiei ale carei interese erau legate de imperiu, insa restul locuitorilor au ramas in Dacia. Aceasta interpretare este pe deplin confirmata de descoperirile arheologice, paleocrestine, care demonstreaza continuitatea daco-romanilor in spatiul carpato-danubiano-pontic.

Dintre cele mai importante descoperiri sunt: donariul crestin (o parte dintr-un candelabru de bronz) cu inscriptia in latina "Ego Zenovius votum posui" ceea ce inseamna "Eu Zenovius am pus acest dar" si cu monograma lui Hristos, descoperit la Biertan; fragmentul ceramic descoperit la Porolissum cu inscriptia in latina "Ego ...ulus votum posui" ceea ce inseamna "Eu ...ulus am pus acest dar"; caramida cu inscriptie de la Gornea; basilicile de la Tomis, Histria si Callatis; opaitele cu monograma lui Hristos, toate elemente ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - ETNOGENEZA ROMANEASCA
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate