Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Droguri - Cocaina

Materie: Biologie
Accesari: 7.871
Download-uri: 1.834
Nota: 5.47 (870 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Droguri - Cocaina
Publicitate:

Trimis de mihailescu laura-gabriela
din 20 Mai 2005

Cocaina

Cu mult timp in urma, cocaina era extrasa din planta de coca, iar frunzele erau mestecate de catre amerindienii peruani si cei din diferitele tari ale Americii de Sud. Folosirea acestor frunze este anterioara timpului istoric cunoscut, astfel ca tot ceea ce stim este in intregime derivat din surse arheologice. Urmele descoperite in oalele din America de Sud demonstreaza faptul ca mestecatul frunzelor de coca era un fapt cultural inca dinaintea aparitiei Imperiului Incas, cu aproximatie in jurul anului 3.000 i.Hr. si ca efectele acestora asupra starii de spirit si asupra comportamentului erau foarte mult apreciate de catre indieni.

Planta era considerata a fi un dar al zeilor si era folosita in timpul ritualurilor religioase, inmormantarilor si a altor situatii speciale. In momentul aparitiei spaniolilor, in secolul al XV-lea, Imperiul Incas era in declin. In aceasta perioada frunzele de coca nu mai erau folosite decat de catre clasa conducatoare sau doar in scop ritualic. La inceput, spaniolii au incercat sa-i avertizeze pe amerindieni cu privire la folosirea acestora, deoarece le considerau o bariera in calea convertirii la crestinism.

Mai tarziu, a devenit o modalitate de recompensare a bastinasilor pentru munca acestora. In acest fel, ei puteau obliga o importanta forta de munca sa lucreze in conditii grele, la altitudini inalte, in minele lor de aur si argint. Frunzele de coca, laolalta cu ceaiul, cafeaua si tutunul au fost aduse in Europa de catre exploratori in secolul al XVI-lea, dar spre deosebire de acestea, frunzele de coca au devenit nepopulare chiar inainte de secolul al XIX-lea. Acest fapt se poate datora si deteriorarii frunzelor in timpul calatoriei, ceea ce le slabea mult efectul.

In 1862 Albert Niemann reuseste sa extraga dintr-o substanta cristalina derivata din frunzele de coca o forma pura de cocaina. Cocaina era extrem de pretuita in deceniile opt si noua ale secolului al XIX -lea si multe figuri proeminente ale momentului recomandau utilizarea terapeutica a cocainei. Papa Leon al XII-lea, Sigmund Freud, Jules Verne si Thomas Edison aprobau in anul 1888 folosirea cocainei, a bauturii Coca-Cola ce continea in mod natural cocaina si se recomanda singura ca fiind "bautura care inlatura obosela". (Intre timp Coca- Cola a inlocuit continutul de cocaina cu cofeina).

Inainte de anul 1960, cocaina nu era intens folosita in Statele Unite decat printre animatorii din localuri si cantaretii de jazz. Utilizarea drogului a fost interzisa, atat in domeniul medical, cat si in scop recreativ incepand din anul 1914. Nativii din Anzi folosesc inca frunzele de coca pentru efectul stimulant. Adesea ei le amesteca cu scrum si var si se spune ca pot merge zile intregi fara sa le fie foame sau sa se simta obositi. Totusi, utilizatorii au un mers sovaielnic, dintii le sunt acoperiti de un strat verzui, au insomnii incurabile si o stare generala de apatie.

Pentru a resimti o senzatie cum ar fi cea de durere, informatia trebuie sa treaca de la un nerv la altul sub forma de impulsuri pana ajunge la creier, unde este procesata si interpretata ca atare. Cocaina inhiba aceasta transmitere a informatiei, comunicarea intre terminatiile nervoase fiind astfel imposibila. Lista afectiunilor considerate a fi vindecabile cu ajutorul cocainei, lista alcatuita de personalitati medicale ale deceniilor opt si noua ale secolului al XIX-lea, este cu adevarat impresionanta si lasa sa se inteleaga faptul ca planta de coca este un drog miraculos care poate vindeca orice, inclusiv sifilisul.

In 1884 Sigmund Freud a publicat un articol referitor la calitatile de potential anestezic local ale cocainei. Un punct de vedere extrem de bizar, care a fost sustinut cu tarie de catre Freud, acesta capatand astfel de informatii asupra subiectului din prospectele firmelor farmaceutice in care se afirma ca drogul poate fi folosit in tratarea dependentei de morfina si alcool. Freud nu credea ca si cocaina poate provoca dependenta. Desi drogul era bine vazut in acele timpuri, de la sfarsitul secolului, a inceput sa devina evident faptul ca folosirea lui poate avea urmari dezastruoase.

Intr-unul dintre cele mai tragice cazuri a fost implicat chiar un prieten apropiat al lui Freud, dependent de morfina. Freud isi tratase prietenul cu cocaina, si devenise chiar el insusi dependent de aceasta. In mai putin de un an el a inceput sa sufere de o intoxicatie si in scurt timp a decedat. Freud nu a putut renunta la consumul de cocaina vreme de cativa ani. Dar si el si altii au inceput sa scrie despre efectele dezastruoase ale consumului de droguri. Devenise evident faptul ca planta de coca putea fi un bun anestezic, in special in cazurile de chirurgie oculara, dar efectele secundare erau atat de neplacute incat folosirea sa a fost scoasa in afara legii de catre cele mai multe guverne.

Pentru a produce efectele specifice, cocaina poate fi introdusa in corp prin prizare, inghitire sau injectare. Doar...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Droguri - Cocaina
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK