Trimite referat

Stiati ca ...

Barbatii au de sase ori mai multe sanse sa fie loviti de fulger decit femeile.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dreptul notarial

Materie: Drept
Accesari: 3.873
Download-uri: 434
Nota: 5.41 (1378 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dreptul notarial
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 17 Iunie 2008

I N T R O D U C E R E

Constringerea persoanei de sex feminin la raport sexual, precum si realizarea raportului sexual profitind de neputinta acesteia de a se apara sau de a-si exprima vointa, constituie forma cea mai brutala de incalcare a libertatii ei sexuale si, totodata, jignirea cea mai profunda ce i se poate aduce. In afara de aceasta, fapta poate atrage si alte consecinte de mare gravitate (dezechilibru moral, cu implicatii in viata de familie sau in societate, o vatamare corporala, moartea sau sinuciderea victimei).De aceea, legiuitorul, incriminind fapta sub denumirea „Violul” si sanctionind-o sever, a asezat-o la inceputul sectiunii consacrate infractiunilor privitoare la vaita sexuala pentru a sublinia si prin aceasta marea sa gravitate.

Pentru indicarea actiunilor prin care se realizeaza elementul material al infractiunilor privitoare la viata sexuala, Codul penal foloseste o terminologie adecvata, facind destinctie intre raport sexual, prin care desemneaza actul sexual firesc intre doua persoane de sex opus, relatii sexuale, prin care desemneaza actele sexuale neferesti intre persoane de acelasi sex, si acte de perversiune sexuala, prin care desemneaza actele nefiresti in legatura cu viata sexuala altele decit cele care constituie relatii sexuale intre persoane de acelasi sex.

Aceasta tema este foarte actuala, chiar si daca nu sunt respectate acele elemente de drept penal.

Intrucit activitatea materiala prin care se realizeaza infractiunile privitoare la viata sexuala se exercita, de cele mai multe ori, direct asupra corpului unei persoane, corpul persoanei impotriva carei se savirseste fapta constituie, in acele cazuri, obiectul material al infractiunii. Exista si infractiuni privitoare la viata sexuala a persoanei care nu au un obiect material (coruptia sexuala).

1. Consideratii generale

Violul este, indubitabil, cea mai grava infractiune sexuala, deoarece aproape in toate cazurile este legat de cauzarea victimei a prejudiciului fizic si a traumei psihice. Violul poate duce la vatamari vaste ale organelor ginitale si ale tesuturilor adiacente, sa se soldeze cu dereglari neuropsihice grave si durabile in timp.

In art. 171 alin. 1, CP, este prevazuta raspunderea penala pentru viol, acesta fiind defenit ca “raport sexual cu aplicarea fortei fizice, amenintari sau profitind de starea de neputinta a partii vatamate”.

Legislatia penala incrimineaza o serie de fapte care se refera la viata sexuala a persoanei. Legislatia in vigoare atribuie infractiunile sexuale la infractiuni contra vietii, sanatatii, libertatii si demnitatii personale.

Toate infractiunile sexuale pot fi impartite in trei grupe:
1) infractiunile contra libertatii sexuale;
2) infractiunile contra inviolabilitatii sexuale si dezvoltarii normale a minorilor;
3) infractiunile contra stabilirii normale a raporturilor sexuale.

Libertatea individuala include, si libertatea sexuala, adica libertatea persoanei, indiferent de sex, de a lua hotariri in domeniul vietii sexuale, fara temerea ca i s-ar putea produce vreun rau. Legea asigura persoanei libertatea sexuala, dar impune, totodata, ca aceasta libertate sa nu fie exercitata in mod abuziv. De aceea, constituie infractiuni prezentind pericol social, nu numai faptele de incalcare a libertatii sexuale, ci si faptele de exercitare a acestei libertati peste limitele admise.1

Pericolul social a acestor infractiuni rezida in faptul ca ele aduc prejudicii unor asa valori sociale importante ca libertatea si inviolabilitatea sexuala a persoanei, sanatatea victimei, dezvoltarea morala si fizica normala a minorilor, cinstea si demnitatea persoanei, impiedica desfasurarea normala a vietii sexuale a membrilor societatii, creaza o stare de dezichilibru in relatiile sociale.

Profesorul rus V. Kudreavtev sublinia just ca necesitatea sexuala nu constituie cauza infractiunilor sexuale, iar noi nu condamnam vinovatul pentru aceasta necesitate, ci pentru satisfacerea ei prin metode antisociale (violelenta, perventire a minorilor etc.).2

Potrivit art. 171 C.P. violul consta in raportul sexual cu subiect al violului (barbat sau femeie) realizat prin constringerea acesteia sau profitind de neputinta, de imposibilitatea ei de a-si exprima vointa. Conform Codului penal nou ca subiect al dreptului penal poate fi atit barbatul, cit si femeiea.3 Forma exprimata mai sus este forma simpla sau tip a infractiunii de viol, fapta se poate comite si in conditii agravante:

* victima este o persoana ce nu a implinit virsta de 14 ani;
* au participat mai multe persoane la viol;
* victima se afla in ingrijirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
* s-a cauzat victimei o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii;
* in urma violului s-a produs moartea sau sinucudirea victimei.

Pentru a devulga subiectul mai detaliat putem spune ca in afara relatiilor sociale referitoare la viata sexuala, care constituie ob...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dreptul notarial
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate