Trimite referat

Stiati ca ...

Omul de Neanderthal a primit numele unei vai de langa Dusseldorf.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dreptul familiei

Materie: Drept
Accesari: 10.428
Download-uri: 3.021
Nota: 4.63 (1499 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dreptul familiei
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

Constructiile edificate de soti pe terenul unuia dintre ei
Conform articolului 30 din CODUL FAMILIEI ,bunurile dobandite in
timpul casatoriei,de oricare dintre soti,sunt ,de la data dobandirii lor,bunuri comune ale sotilor.Aceasta regula se aplica si in privinta imobilelor.

In cazul dobandirii bunurilor imobile,nu este necesara manifestarea de vointa expresa a ambilor soti,functionand prezumtia mandatului tacit reciproc prevazut in articolul 35 din CODUL FAMILIEI ,legea pretinzand consimtamantul expres al ambilor soti numai pentru instrainarea sau grevarea imobilelor din comunitatea matrimoniala.

In ceea ce priveste constructiile edificate de soti pe terenul unuia dintre ei ,exista doua prezumtii legale care intra in conflict.In primul rand este vorba de prezumtia instituita de articolul 482 COD CIVIL ,si anume ca "proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ceea ce produce lucrul si asupra a tot ce se uneste, ca accesoriu ,cu lucrul,intr-un mod natural sau artificial" .Bineinteles, aceasta se intampla in situatia in care intre proprietarul terenului si constructor nu exista o conventie sau o situatie legala din care sa rezulte un drept de superficicie in favoarea constructorului.

A doua prezumtie este cea prevazuta in articolul 30 din CODUL FAMILIEI si anume prezumtia de comunitate.Desigur,ne-am putea gandi ca regula care urmeaza a fi aplicata este cea prevazuta in articolul 492 COD CIVIL coroborat cu articolul 494 COD CIVIL.In acest caz insa ,are prioritate regimul comunitatii ,astfel ca ,indiferent caruia dintre soti ii apartine terenul asupra caruia s-a construit ,daca acea constructie a fost edificata in timpul casatoriei ,ea va deveni bun comun in devalmasie al sotilor.

Intr-o alta opinie din doctrina se sustine ca se aplica dispozitiile articolului 494 COD CIVIL.Potivit acestei opinii,daca sotul constructor a construit cu mijloace proprii pe trenul celuilalt sot,cu acordul acestuia,constructia va fi bun propriu al sotului constructor. Acesta dobandeste proprietatea asupra constructiei si un drept de folosinta asupra terenului ,constituindu-se in favoarea lui un drept de superficie.

La aceasta regula exista unele nuantari:In situatia in care unul dintre soti construieste cu mijloace comune pe terenul proprietatea celuilalt sot,cu acordul acestuia:Sotul proprietar al terenului nu va deveni si proprietar al constructiei ,aceasta fiind bun comun in devalmasie a ambilor soti.

Exercitarea dreptului de proprietate comuna in devalmasie prezinta unele particularitati,determinate in primul rand de natura relatiilor dintre titulari acestui drept ,relatii intemeiate pe deplina egalitate a celor doi soti care hotarasc de comun acord in tot ceea ce priveste casatoria ,iar in al doilea rand ,de structura complexa sub care se infatiseaza acest drept, sotii necunoscand nici intinderea dreptului de proprietate si nici bunurile in neutralitatea lor ,ce apartin fiecaruia in parte.

Asadar ,sotul constructor avand un drept de superficie ,sotul proprietar al terenului ramane pe mai departe proprietar al acestuia ,dar dreptul sau de proprietate este grevat de dreptul de folosinta al celuilalt sot.Aceeasi solutie este valabila si in cazul constructiilor alaturate,invecinate sau suprapuse unei constructii vechi,apartinand numai unuia dintre soti .Noile constructii devin proprietate comuna a ambilor soti ,iar cele vechi.la fel ca si terenul, raman in proprietatea exclusiva a sotului titular ab initio al dreptului de proprietate,dreptul sau de proprietate fiind grevat de dreptul de folosinta al celuilalt sot.

In cazul in care unul dintre soti ridica o constructie pe terenul proprietatea celuilalt sot,fara consimtamantul acestuia sau impotriva vointei sotului proprietar:Sotul constructor va fi considerat constructor de rea-credinta si vor fi incidente regulile din articolul 494 COD CIVIL,iar drepturile care i se cuvin acestuia vor fi considerate bunuri comune.

In cazul in care constructia este edificata de soti impreuna ,cu mijloace comune ,pe terenul proprietatea unuia dintre ei:In mod evident constructia este bun comun al celor doi soti,sotul neproprietar asupra terenului avand un drept de superficie,respectiv drept de proprietate comuna in devalmasie asupra constructiei si un drept de folosinta asupra portiunii din teren aferenta constructiei.

In cazul in care constructia este edificata de un sot ,cu mijloace care sunt bunuri proprii ,pe terenul proprietatea celuillt sot,cu consimtamantul acestuia:In acest caz ,sotul constructor dobandeste un drept de superficie, celalalt sot ramanand proprietarul terenului ,care continua a fi bun propriu ,dar va fi grevat de dreptul de folosinta cuprins in dreptul de superficie al sotului constructor.

Daca o constructie este edificata de unul dintre soti cu mijloace proprii pe terenul celuilalt sot,dar fara consimtamantul acestuia sau chiar impotriva vointei sale :

In acest caz ,sotul constructor este de rea-credinta,aplicandu-...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dreptul familiei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate