Trimite referat

Stiati ca ...

Un om spune cam 5000 de cuvinte zilnic, dar 80% dintre ele sunt autoadresate (vorbeste singur)...

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dreptul constitutional

Materie: Drept
Accesari: 11.103
Download-uri: 4.639
Nota: 5.01 (1424 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dreptul constitutional
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

Pe baza prevederilor constitutionale si ale legilor ordinare date in aplicarea principiilor Constitutiei din 1938, intreaga putere era concentrata in mana unei singure persoane -dictatorul. Constitutia din 1938 a declarat pe rege cap al statului(art. 30).

Prin Constitutia din 1938 s-a instaurat un regim de dictatura autoritara.Regele a avut in competenta sa: initiativa legilor (art. 31, alin.al VII-lea), sanctionarea si promulgarea legilor, cu mentiunea ca el putea sa refuze sanctionarea legilor (art. 31, alin.al IV-lea), dreptul de a face in orice privinta "decrete cu putere de lege".

La intarirea puterii autoritare a regelui, alaturi de aceste prevederi, o importanta contributie a avut-o si dreptul regelui de a numi senatori (art. 63 al Constitutiei din 1938 ; art. 67 ale Legii electorale pentru Adunarea deputatilor si Senat, din 9 mai 1939).Regele, in calitate de de sef al activitatii executive, a numit si revocat ministrii sai ( art. 46, alin. 1), a numit si confirmat in functii publice.Prin art. 44 al Constitutiei din 1938 regele a fost scutit de raspundere,persoana lui a fost declarata iinviolabila.

Parlamentul. Cu toate ca a fost constitutia dictaturii de tip autoritar,Constitutia din 1938 a inscris in art. 29 ca: " Toate puterile statului emana de la natiunea romana" si ca aceasta nu le putea exercita decat prin delegatie si numai dupa principiile si regulile constitutionale.

Parlamentul s-a compus astfel:
a) Adunarea deputatilor, conform art. 61, din deputati alesi , "de cetateni romani, care au varsta de 30 de ani impliniti si practicau efectiv o indeletnicire in vreuna din urmatoarele trei categorii:

1. Agricultura si munca manuala
2. Comertul si industria
3. Ocupatii intelectuale.
Alegerea se face cu vot secret, obligator si exprimat prin scrutinul uninominal, pe circumscriptii care sa asigure reprezentarea felului de indeletnicire a alegatorilor".

b) Senatul, s-a compus, dupa prevederile art. 63, din senatori numit,senatori de drept si senatori alesi. Numirea o facea regele.In legatura cu senatorii de drept se observa ca, de acum, intrau in aceasta categorie toti principii familiei regale ( art. 8, pct.b). Regele urma sa transforme parlamentul intr-o anexa.

3) Guvernul. Mergand pe linia lichidarii principiilor regimului parlamentar,care era in contradictie cu dictatura regala autoritara, Constitutia din februarie 1938 a abandonat regula dupa care ministrii trebuiau sa fie recrutati din randul majoritatii parlamentare si, ca atare, sa se bucure de sprijinul parlamentarilor (al majoritatii acestuia) in exercitiul activitatii lor. Pe aceasta linie s-a statuat ca: "Ministrii exercita puterea executiva in numele regelui, in conditile stabilite de Constitutie si pe a lor raspundere".

Dreptul administrativ
In legatura cu organele centrale ale administratiei de stat, s-a aratat la dreptul constitutional ca regele a fost decretat unic sef al executivului, aceasta activitate realizand-o prin guvernul sau. In cadrul guvernului si al intregului aparat central al administratiei de stat, datorita intensificarii interventiei statului in viata economica, au fost create o serie de ministere si institutii centrale, altele reorganizate.

Astfel, a fost infiintat Consiliul de coroana - cu caracter permanent,ca organ consultativ; a fost reorganizat Consiliul superior economic; a fost reorganizat Ministerul Industriei si Comertului si transformat in Ministerul Economiei Nationale.

Prin Decretul-lege nr. 2370 din 12 iulie 1940 s-au contopit Directia Generala a Politiei cu Corpul de jandarmi si cu Prefectura politiei municipiului Bucuresti si s-a creat Directia Generala a Politiei si Sigurantei Statului.

In privinta organizarii teritorial-administrative a tarii, Constitutia din 1938 a stabilit prin art. 79 ca "institutii admiinistrative sunt statornicite prin legi",lasand astfel legiuitorului ordinar latitudinea reglementarii in materie.La 14 august 1938 a fost elaborata Legea administrativa(promulgata prin Inalt Decret-regal nr. 2919).

Unitatile cu personalitate juridica au fost comuna si tinutul, judetul devenind, alaturi de plasa, o simpla unitate de control (art. 1).
1) Comuna (titlul II, art. 3-52): urbana, rurala si statiune balneo-climaterica, a fost condusa de:
a) Primar - numit pe sase ani de prefectul judetului, pentru comunele rurale si urbane neresedinta, de rezidentul-regal, pentru comunele urbane resedinte de judete, si prin decret-regal la propunerea Ministerului de Interne pentru statiunile balneo-climaterice si municipii, cerandu-se indeplinirea unor conditii de studii si varsta si, bineinteles, in primul rand oamenii atasati regimului dictaturii regale.

Competenta primarului a fost de sef al administratiei comunale si de presedinte al consiliului comunal. "El reprezinta comuna, are initiativa si decide in toate chestiunile locale, in afara de acelea pentru care legea cere votul deliberativ al consiliului" (art. 15).

b) Consiliul comunal, c...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dreptul constitutional
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate