Trimite referat

Stiati ca ...

Pana la 40 de litri economisesti daca opresti apa cand te speli pe dinti

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dreptul civil

Materie: Drept
Accesari: 4.056
Download-uri: 1.187
Nota: 4.93 (1193 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dreptul civil
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

Dreptul civil este acea ramura de drept care reglementeaza raporturi juridice, patrimoniale si nepatrimoniale, in care partile figureaza ca subiecte egale in drepturi.Explicatie: dreptul civil are ca obiect relatiile dintre oameni, in care persoanele se afla in raport de egalitate.Exemplu: raport de drept civil poate fi dreptul de proprietate (in cazul in care cineva are un teren si o alta persoana ii incalca dreptul de proprietate). Ca urmare a acestei egalitati amindoua partile pot prezenta dreptul de proprietate.

Raporturile patrimoniale sint relatii evaluabile in bani.Raporturile nepatrimoniale sint relatii care nu sint evaluabile in bani, ca de ex.:dreptul la nume;dreptul la viata;dreptul la reluare numelui de fata dupa divort.

Legea fundamentala care reglemeteaza raporturile de drept civil este CODUL CIVIL, intrat in vigoare la 1. decembrie 1865.Un cod reprezinta un ansamblu de legi existente anterior, care pentru a fi mai usor aplicate au fost codificate intr-un cod.
Codul civil roman a fost intocmit dupa modelul codului civil al lui Napoleon.Codul civil roman cuprinde 1914 articole, din care circa 1800 mai sint si astazi in vigoare.

Raportul juridic
Este relatia sociala cu caracter patrimonial sau nepatrimonail reglementata de norma de drept civil si care se naste intre persoane fizice si/sau persoane juridice.

Caracterele raportului juridic civil:este o relatie sociala;
-animalele nu au capacitate de folosinta (drepturi si obligatii).are un caracter volitional, pentru ca:exprima vointa legiuitorului (raportul juridic exista daca partile isi manifesta dorinta in acest sens);implica manifestarea de vointa a partilor.3.este un raport de drept in care partile au o pozitie de egalitate juridica.

Structura raportului juridic:
Raportul juridic are 3 mari componente:
Subiect;
Continut;
Obiect.

Subiectele raportului juridic civil:
Persoanele fizice si persoanele juridice.
Calitatea de subiect de drept presupune capacitatea civila. Aceasta este formata din:
capacitatea de folosinta
capacitatea de exercitare

Capacitatea de folosinta
Este aptitudinea generala a persoanelor de a dobindi drepturi si de a-si asuma obligatii.Capacitatea de folosinta a persoanei juridice se deosebeste de cea a persoanei fizice prin aceea ca aceasta nu este generala si egala, ci este specifica fiecareia dintre acestea. O persoana juridica are doar drepturi si obligatii izvorind din scopul pentru care a fost infiintata, existind asadar principiul specialitatii capacitatii de folosinta a persoanelor juridice.

Dobindirea capacitatii de folosinta:
Persoana fizica dobindeste aceasta capacitate:
- de la nastere, ca regula;
- din momentul conceptiei copilului, ca exceptie, cu conditia insa de a se naste viu (de interes major in cazul in care si acesta vine la mostenire).

Persoana juridica dobindeste aceasta capacitate din momentul in care ia fiinta. Are o capacitate de folosire restrinsa chiar de la data actului de infiintare (adica inainte de inregistrare), cit priveste drepturile ce se constituie in favoarea ei; (neindeplinirea obligatiilor necesare pentru ca persoana juridica sa ia nastere in mod valabil)?.

Incetarea capacitatii de folosinta:pentru persoana fizica: la moartea ei;la declararea judecatoreasca a mortii.pentru persoana juridica in cazul dizolvarii.Dizolvarea poate avea loc:
prin vointa persoanelor care au constituit-o;de drept

- la implinirea termenului pentru care a fost infiintata;
- in functie de realizarea sau de imposibilitatea realizarii scopului propus;
- in cazul scaderii numarului membrilor organizatiei sub limita stabilita de lege sau statut.
In cazul dizolvarii, persoana juridica intra in lichidare.

Capacitatea de exercitiu
Presupune aptitudinea unei persoane de a-si exercita drepturile si de a-si asuma obligatii savirsind acte juridice.Persoana fizica dobindeste capacitea de exercitari depline la virsta de 18 ani.Pina la 14 ani este complet lipsita de capacitate de exercitiu.Intre 14-18 ani are capacitatea de exercitiu restrinsa, putind face singura acte de administrare, daca nu-i pricinuiesc vreo vatamare.

Minorul care a implinit 16 ani poate dispune personal prin testament de jumatate din averea de care poate dispune un major.Minorul sub 14 ani raspunde de fapta sa producatoare de prejudicii daca a avut discernamint in momentul savirsirii faptei.Dupa 14 ani se prezuma ca minorul are discernamint si raspunde de fapta ce l-a prejudiciat pe altul.

Majorii sint lipsiti de capacitatea de exercitiu in situatia in care sint pusi sub interdictie de catre instanta de judecata.Astfel persoanele fizice pot fi:
persoane deplin capabile;
persoane cu capacitate de exercitiu restrinsa;
persoane lipsite de capacitate de exercitiu.

Capacitatea de exercitiu inceteaza la moartea persoanei sau in momentul punerii sub interdictie.In privinta persoanelor juridice urmeaza a se avea in vedere ca drepturile si obligatiile lor se exercita prin intermediul organel...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dreptul civil
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate