Trimite referat

Stiati ca ...

O persoana din 8 milioane sufera de progeria. Progeria este imbatranirea prematura.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dreptatea

Materie: Diverse
Accesari: 37.514
Download-uri: 3.796
Nota: 6.42 (2426 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dreptatea
Publicitate:

Trimis de Paula
din 24 Iunie 2010

Ce este dreptatea?
Dreptatea este valoarea etica si juridica, in functie de care se aproba sau se dezaproba relatiile sociale si raporturile juridice, normele juridice si hotararile organelor de jurisdictie existente intr-o epoca si intr-o organizare sociala data; este faptul de a recunoaste drepturile cuiva, de a acorda fiecaruia ceea ce i se cuvine in mod legitim. Dreptatea este o virtute morala, cea mai inalta dintre cele patru virtuti cardinale, care consta in faptul de a da fiecaruia ce este al sau, in a respecta drepturile altuia. In societatile bazate pe exploatare, clasele dominante cauta sa justifice, prin conceptiile lor despre dreptate, relatiile economice existente, sa le intareasca prin legi si norme morale, in timp ce clasele si paturile sociale asuprite promoveaza propriile lor conceptii despre dreptate, care oglindesc necesitatea schimbarilor relatiilor sociale respective, nazuinta maselor de a inlatura inegalitatea sociala. Dezvaluind caracterul formal al conceptiei burgheze despre dreptate, conceptie care ascunde esenta exploatarii capitaliste, marxismleninismul a faurit o conceptie noua, comunist-stiintifica despre dreptate, conform careia adevarata dreptate sociala consta in eliberarea omului de orice exploatare si asuprire, in realizarea egalitatii sociale depline in conditiile comunismului.

Exista mai multe tipuri de dreptate dintre care principalele categorii de dreptate sunt:

- dreptatea distributiva este corectitudinea accesului la resurse, pozitii in societate si a distribuirii unor avantaje, obligatii intre persoane, grupuri in societate.)

- dreptatea procedurala presupune respectarea legilor si infaptuirea justitiei. Ca respectare a legilor, dreptatea presupune respectarea drepturilor legale ale unei persoane: libertarea personala , proprietatea, demnitatea umana si sa i se dea fiecaruia ce i se cuvine.

- dreptatea corectiva sau reparatorie se refera la repararea nedreptatii si la corectitudinea raspunsului la nedreptati, prejudicii....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dreptatea
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate