Trimite referat

Stiati ca ...

In zona Turciei, de-a lungul coastelor Marii Negre traiesc unii din ultimii vorbitori de limba greaca pontica.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dreptate si merit Aristotel

Materie: Filozofie
Accesari: 6.862
Download-uri: 1.310
Nota: 5.22 (904 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dreptate si merit Aristotel
Publicitate:

Trimis de
din 21 Iulie 2005

Filosof si savant grec, nascut in Stagira. Elev al lui Platon si, totodata critic al acestuia. Aristotel considera ca inteligibilul si sensibilul se afla in unitate ca substanta alcatuita din materie (sensibilul) si forma (inteligibilul)

Opera sa acopera toate cunostintele timpului, de la logica formalala biologie, filosofie si politica. Gandirea sa a fost deosebit de influenta in evul mediu.Opere principale: Oragonul (trata de logica, domeniu al carui creator este), Metafizica, Fizica, Politica, Etica Micomahica.

Oamenii de nasc diferiti, ei difera fie prin caracteristicile fizice, fie datorita celor intelectuale, acestea dadu-le individualitate, astefel nu toti sunt la fel de predispusi unei actiuni (ex: nu toti pot picat la fel de bine ca Picasso, de fapt nu sunt multi cei care au talent la pictura, la fel de bine cum nu toti au caracteristicile necesare pentru a fi numiti in functii de conducere ).

Ceea ce vrea Aristotel sa arate in acest fragment este faptul ca la investirea unei persoane intr-o functie (oricare ar fi aceasta) ar trebui sa se tina cont de calitatile necesare pentru functia respectiva si nu de modul in care acesta se prezinta, arata, etc.

Una dintre cele mai importante idei ce reies din acest fragment este aceea ca, asemeni doua lucruri diferite, nici calitatile diferite nu se pot compara. Astfel cum nu se poate compara un mar cu un caiet, nici talentul la pictura al unui om nu se poate compara cu talentul altuia la probele sportive. Singurul mod de a face o comparatie intre cei doi este acela de ai compara in functie de calitatile necesare pentru functia dorita.

Astfel asa cum in functie de ceea ce avem nevoie alegem intre mar si caiet, daca dorim realizarea unui portret, de exemplu, cel mai bun pentru aceasta este pictorul, desi, poate sportivul ar arata mai bine. Se i-a in considerare talentul acestuia la pictura, deorece poate ca si sportivul poate picta , dar nu la fel de bine ca pictorul.

Acelati lucru il afirma si Aristotel prin exemplul cu flautul, astfel multi oameni ar putea conduce o tara (bine sau rau), dar cel mai bine ar conduce unul singur, acela care are calitatile necesare pentru functia respectiva si anume cum precizeaza autorul : noblete, liberate, avere...

Poate ca ar putin cam nedrept sa consideram starea materiala ca o calitate necesara pentru functia de conducere la data actuala (pot exista oameni care sa aiba celelalte calitati dar sa nu dispuna de suport material), dar pentru timpul in care a trait Aristotel aceasta era o calitate foarte importanta (de obicei numai cei care aveau avere detineau si studiile care ar fi necesare pentru concucerea unei tari).

In legatura cu libertate aceasta nu mai este un criteriu de alegere la data actuala pentru ca acum toti oamenii se nasc liberi.

Tudorache Mihail Iulian
Clasa a XII-a G
Filosofie


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dreptate si merit Aristotel
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate