Trimite referat

Stiati ca ...

Articolul hotarat enclitic (se afla la sfarsitul substantivului) se gaseste numai in limba romana.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Drept funciar

Materie: Drept
Accesari: 6.444
Download-uri: 9.615
Nota: 5.00 (1477 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Drept funciar
Publicitate:

Trimis de fodor octavian
din 06 Martie 2008

Aparent, s-ar parea ca o asemenea intrebare este inutila. Cine nu stie astazi ce insemna aceasta notiune? Toti stiu! Drept urmare a aplicarii Legii fondului funciar nr. 18/1991, s-a consacrat chiar si denumirea de "cadastras". Cine este el? Conform art. 11, din susnumita lege si a regulamentului sau de aplicare, "din comisia constituita in fiecare comuna, oras sau municipiu in scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituirea sau constituirea acestuia, atribuirii efective celor indreptatiti si eliberarii titlurilor de proprietate face parte si un specialist in masuratori topografice, cadastru si organizarea teritoriului".

Activitatea desfasurata de acest specialist in ultimii ani, redusa numai la efectuarea de masuratori de teren, pentru aplicarea legii 18/19 cu mijloace uneori rudimentare, a creat o falsa imagine a specialistului in cadastru si a domeniului insusi.

Ce este de fapt cadastrul si la ce serveste? Raspunsul necesita o succinta prezentare a evolutiei sale in decursul timpului, corelata cu implicatiile dezvoltarii societatii omenesti in etapa actuala si in special cu cerintele dezvoltarii durabile si ale protectiei mediului inconjurator.

In sens larg, registrul in care se tine evidenta bunurilor imobile, poarta denumirea de "cadastru". Originea cuvantului cadastru, dupa unii autori ar fi compus din prefixul de origine greaca "kata", care inseamna de "sus in jos" si din cuvantul neo grec (bizantin) "stikon", care inseamna: registru de impunere, carte de insemnari, carte de comert. Dupa alti autori, el deriva din cuvantul vechi medieval "capitastrum", care ar fi in stransa legatura cu "capitions registrum" sau " capitum registrum" si care la origine inseamna impozitul pe capul familiei.

Denumirea apare pentru prima data intr-un document din anul 1185, gasit la Venetia sub forma "catastico". Insa el s-a impus in secolul al XVII si din Ialia a trecut in Franta sub forma "le cadastre", in Germania si Austria sub forma "der Kataster". In tara noastra el apare la inceputul sec. XIX, adaptat foneticii limbii romane, sub forma de "cadastru".Asa dar "cadastrul" a insemnat in decursul timpului activitatea umana de inventariere a resurselor funciare, pentru realizarea impozitelor .

Treptat, cadastrul a devenit tot mai complex, pe masura cresterii nevoilor tehnice, economice si juridice de inventariere a pamantului si a celorlalte bunuri imobile, carora li s-au adaugat in ultimii ani, cerinte si necesitati legate de folosirea rationala a resurselor in contextul procesului dezvoltarii durabile si a protectiei mediului inconjurator.

Preocupari in acest sens au fost si sunt si in prezent in tara noastra. Mi se pare semnificativ un punct de vedere exprimat in presa recenta, de dupa 1989, in care se precizeaza ca: "Trebuie sa fie completata si definitivata prestatia Cadastrului Funciar Roman, ca cea mai vasta operatiune de inventariere a teritoriului si nu numai inventariere ci si relevanta a toata zestrea neamului nostru. Incheierea lucrarilor Cadastrului Funciar Roman nu se va face de azi pe maine, ci intr-o durata creatoare, amanuntita si migaloasa, caci va fi luat in evidenta paraul de la "moara satului", ograda si casa taranului, livezile si viile dealurilor, amenajarile hidrotehnice, amenajarile urbanistice, autostrazi, amenajari portuare, fluviale, monumente istorice si de arta, toate darurile binecuvantate ale acestui neam".
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Drept funciar
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate