Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Dragos-Voda

Materie: Romana
Accesari: 38.627
Download-uri: 3.064
Nota: 8.32 (7249 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Dragos-Voda
Publicitate:

Trimis de Bunea Alina Elene
din 11 Septembrie 2007

Naratiune populara in proza sau in versuri in care se da o explicatie imaginara a unui fapt real. Dragos Voda este o naratiune populara in care se da o explicatie imaginara a unui fapt real.

Titlu sugereaza numele unui erou din sec.XIV. Tema acestei opere populare culese este "Orice victorie ccere si o jertfa".

Expozitiunea. Era odata un vanator pe nume Dragos Voda care omora fiarele salbatice.

Intriga. Pe cand se porni la vanatoare cu haita lui de caini vede un zimbru,respectiv un bour. Desfasurarea actiunii. Cainii impreuna cu Dragos Voda pornira dupa acel bour cu scopul de-al prinde. Toti cainii cadeau morti numai o catea si Dragos Voda m-ai alergau . Bourul sosind la marginea unui rau se arunca in el,cateaua sari si,insa nu m-ai supravietui.

Punctul culminant. Atunci Dragos prinse bourul si ii taie capul. Deznodamant. Dragos se facu rege asupra tarii in care se afla,iar raului ii pusese numele de Moldova dupa numele catelei Molda.

Dragos Voda este personajul principal al legendei cu acelasi nume.este caracterizat direct prin "roman destept si voinic" dar si indirect. El este puternic, perseverent, curajos, rasplatitor, neinfricat etc.

Deoarece Molda murise,el fiind un bun justitiar,si ca un bun iubitor de animale i-a taiat capul bourului si l-a luat ca sa-i fie semnul noii domnii in Moldova.

Bourul este un personaj negativ. Haita de caini sunt personaje pozitive. Aceasta legenda are o actiune rapida acest lucru vazandu-se din verbele de miscare "se porni","alearga","dibuira" etc.

Legenda apartine genului epic ea fiind scurta si bazata pe imigainatia unui fapt real. Aceasta opera m-ai are si un caracter oral,anonim si colectiv. Dragos Voda este o legenda deoarece se bazeaza pe varianta imginara a unui fapt real.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK