Trimite referat

Stiati ca ...

Ceaiul este a doua bautura consumata in lume, cantitativ, dupa apa. Pe langa faptul ca hidrateaza, ceaiul are si alte beneficii asupra sanatatii, cum ar fi protectia impotriva bolilor cardiace si a cancerului, datorita antioxidantilor pe care ii contine.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dizolvarea unei intreprinderi

Materie: Economie
Accesari: 12.810
Download-uri: 41.921
Nota: 5.30 (2800 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dizolvarea unei intreprinderi
Publicitate:

Trimis de Lioara Vanvu
din 18 Noiembrie 2008

Societatea comerciala, ca si tehnica principala de organizare a unei intreprinderi, careia ii confera posibilitatea de a accede la viata juridica, are vocatia durabilitatii.

Societatile comerciale, in general, se dizolva prin:

* trecerea timpului stabilit pentru durata societatii, in acest caz fiind necesara consultarea asociatilor de catre consiliul de administratie, respectiv de directorat,
cu cel putin 3 luni inainte de expirarea duratei societatii, cu privire la eventuala
prelungire a acesteia;
* ?imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia;
* ?declararea nulitatii societatii;
* ?hotararea adunarii generale;
* ?hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum
* neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii;
* ?falimentul societatii;
* ?alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.
In functie de forma societatii, legiuitorul a prevazut si alte cazuri de dizolvare a acestora.Spre exemplu societatea pe actiuni se dizolva si:
* ?in conditiile in care se ajunge ca, in urma unor pierderi, stabilite prin situatiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris;
* ?societatea functioneaza cu un singur actionar pe o perioada mai mare de 9 luni.
* -cand capitalul social se reduce sub minimul legal
Dizolvarea unei societati cu raspundere limitata cu asociat unic atrage transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociatul unic, fara lichidare.

La data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare. Dizolvarea are loc fara lichidare, in cazul fuzionarii ori divizarii totale a societatii sau in alte cazuri prevazute de lege.

Lichidarea societatilor comerciale inseamna stingerea obligatiilor acesteia fata de creditori, urmata de lichidarea si repartizarea patrimoniului societatii intre asociati. Lichidarea societatii comerciale este consecinta dizolvarii acesteia. Operatiunile care fac obiectul lichidarii societatii sunt realizate de catre lichidatori. In aceasta faza, interventia instantelor de judecata are caracter exceptional. Lichidarea se face in interesul asociatilor, personalitatea juridica subzista pentru nevoile lichidarii, lichidarea este obligatorie si nu facultativa. In faza de lichidare, obiectul si scopul societatii se modifica in concordanta cu finalitatea lichidarii, administratorii societatii fiind inlocuiti cu lichidatorii, care devin organul de administrare al societatii si vor prelau gestiunea societatii.

Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti dedizolvare nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare, remunerarea acestuia urmand a fi facuta din averea persoanei juridice dizolvate sau, in cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit in temeiul Legii privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului.

Dizolvarea unei societati comerciale se poate realiza:
* de drept,
* prin vointa asociatilor,
* pe cale judecatoreasca.

Ea nu are nici o consecinta juridica asupra personalitatii juridice a societatii, ea continuandu-si existenta juridica, insa numai pentru operatiunile de lichidare. Din momentul dizolvarii, administratorii nu mai pot intreprinde noi operatiuni

Tribunalul poate pronunta dizolvarea societatii in urmatoarele cazuri:
* -societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
* ?societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile
* financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului
* comertului;
* ?societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste
* conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul
* cunoscut sau resedinta cunoscuta;
* ?societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.

In cazul in care dizolvarea societatii are loc din vointa proprie a asociatilor, acestia vor putea revenii oricand , cu majoritatea ceruta pentru modificarea actului constitutiv, asupra hotararii luate, cu conditia ca sa nu se fi facut inca nici o repartitie din activ.

Dizolvarea societatilor comerciale trebuie sa fie inscrisa in Registrul Comertului si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea a IV-a.

Documentele necesare pentru inregistrarea mentiunilor privind dizolvarea voluntara si lichidarea societatilor cu numire de lichidator sunt:

Etapa I
1.Cerere de depunere si mentionare acte (original);
2.Hotararea adunarii gene...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dizolvarea unei intreprinderi
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate