Trimite referat

Stiati ca ...

Lacul Sf. Ana este un lac de tip vulcanic.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Diviziunea celulara

Materie: Biologie
Accesari: 7.334
Download-uri: 1.038
Nota: 5.38 (1740 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Diviziunea celulara
Publicitate:

Trimis de alina gocica
din 20 Ianuarie 2011

Mitoza - diviziunea celulelor somatice

La plante si animale, diviziunea celulara este un mecanism complex, un fenomen ciclic.

CICLUL CELULAR:cuprinde diviziunea nucleului (mitoza) care are loc in 4 faze, diviziunea citoplasmei (citochineza) si interfaza.

Ciclul celular este alcatuit dintr-o faza in care se dubleaza numarul de molecule (interfaza) si din mitoza.

Mitoza este acea faza a ciclului celular in care au loc procesele de distribuire a moleculelor sintetizate in interfaza la cele doua celule fiice. In interfaza cromozomii exista dar sunt invizibili la microscop.

Fazele mitozei:
Profaza: In profaza, primul stadiu al mitozei cromatina (substanta nucleara) se impacheteaza in cromozomi nucleolul disparand.

Metafaza: In aceasta faza, cromozomii sunt foarte condensati, bicromatidici si imobilizati in centrul celulei, formandu-se placa ecuatoriala. Tot acum se formeaza fusul de diviziune, membrana nucleara se dezorganizeaza si are loc separarea cromatidelor.

Anafaza: In faza a treia, cromozomii sunt monocromatidici si se deplaseaza pe fusul de diviziune spre polii celulei. La celula animala exista la polii celulei doi centrioli.

Telofaza: Faza ultima a mitozei incepe cu formarea celor doua celule-fiice. Cromozomii monocromatidici formeaza grupuri distincte la cei doi poli ai celulei. Tot acum incepe sa se formeze invelisul nuclear si sa se separe cele doua celule fiice.

Citochineza sau diviziunea citoplasmei: In elulele fiice apare o membrana care imparte citoplasma si vechea celula in doua parti distincte.

Importanta:
- Mitoza ajuta la cresterea si regenerarea tesuturilor uzate.

- Exista si diviziuni celulare necontrolate, cu ritm ridicat de inmultire rezultatul lor fiind tumorile canceroase.

Meioza – diviziunea celulelor reproducatoare

Celulele cu n cromozomi se numesc haploide iar cele cu 2n cromozomi se numesc diploide. Formarea gametilor are loc prin meioza (din grecescul meion=amicsora) din celule cu 2n cromozomi. Prin fecundatie se restabileste numarul 2n. Meioza reprezinta un ansamblu de doua diviziuni succesive, pornind de la ocelula diploida si terminand cu formarea a 4 celule haploide.

Prima diviziune meiotica:
Este reductionala. Ea se desfasoara in etapele numite profaza 1, metafaza 1, anafaza 1, telofaza 1.

In profaza 1 are loc un fenomen deosebit de important: imperecherea cromozomilor de origine paterna cu cei de origine materna (omologi). Cromozomii omologi sunt similari ca structura si functie. Prin unirea lor iau nastere tetradele. Din cele 4 cromatide ale cromozomilor omologi doua sunt implicate in schimbul reciproc de material genetic. In metafaza 1, cromozomii sunt inca in tetrade (tetracromatidici) si sunt alineati in zona ecuatoriala a celulei.In anafaza 1 are loc separarea cromozomilor omologi din tetrada acestiadevenind bicromatidici. In telofaza 1, cromozomii bicromatidici migreaza spre cei doi poli.
Se despiralizeaza si se formeaza doua celule haploide; de aceea aceasta prima diviziuneeste reductionala. Prima si a doua diviziune meiotica sunt separate de o interfaza de scurta durata in care nu se dubleaza cantitatea de ADN.

A doua diviziune meiotica:
Se desfasoara ca o mitoza obisnuita, dar cromozomii sunt recombinati formand un mozaic de material genetic de origine maternasi paterna.

SFARSIT.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Diviziunea celulara
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate