Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Diploma cavalerilor ioaniti

Materie: Istorie
Accesari: 10.616
Download-uri: 1.172
Nota: 7.32 (1542 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Diploma cavalerilor ioaniti
Publicitate:

Trimis de Rares
din 29 Noiembrie 2007

Diploma Cavalerilor Ioaniti este legata de confirmarea existentei primelor formatiuni statale romanesti pe teritoriul Tarilor Romane dintre Carpati si Dunare si este un act de donatie al regelui Bela al IV lea al Ungariei in Favoarea Cavalerilor Ioaniti emis la 2 iunie 1247.

Acest act consfinteste daruirea unui intins teritoriu de la sud de Carpati , care cuprindea primele mici state feudale romanesti si ne furnizeaza unele date legate de viata economica, sociala, politica si militara a acestora.

Partile care au semant intelegera au fost Bela , regele Ungariei, Dalmatiei, Croatiei, Ramei, Serbiei, Galitiei, Lodomeriei si Cumaniei de-a pururi , Rembaldus, marele perceptor al Casei Ospitalierilor din Ierusalim si martorii; fruntasii si baronii regatului Ungariei.

Sarcina acestor calugari militari era sa lupte pentru apararea credintei crestine si pentru a da sfat si ajutor credincios pentru popularea tarii noastre; in fapt trebuiau sa asigure granitele Ungariei impotriva navalirilor tatare care slabeau regatul.

In cotrapartida primeau" intreaga tara a Severinului cu muntii acesteia si cu toate celelalte locuri ce tin de ea, precum si cnezatele lui Ioan si Farcas pana la raul Olt, afara de Tara lui Litovoi pe care o lasau rominilor dupa cum au avut-o acestia si pana acum ". In plus, " jumatate din foloasele , veniturile si slujbele din intreaga tara a Severinului si a cnezatelor amintite mai sus sa ramana noua( regelui) si jumatate pentru folosul casei (ospitalierilor) afara de bisericile infiintate si de cele ce se vor intemeia in toate teritoriile amintite mai sus , din veniturile carora nu tinem nimic pentru noi, ramanand neatinse cinstea si drepturile arhiepiepiscopilor si episcopilor pe care le-au avut inainte, lasand la o parte si toate morile dintre hotarele teritoriilor amintite, afara de cele din tara Litua...

In aceleasi conditii ca in tara Severinului, toata Cumania, de la nord la muntii Transilvaniei afara de tara lui Seneslau, , voievodul rominilor care ramane acestora dupa cum au avut-o la fel ca Litua. 25 de ani , toate veniturile Cumaniei in intregime le va strange Casa Ospitalierilor in afara de tara lui Seneslau din care vor primi jumatate din foloase(restul era al regelui)..."

Asadar Cavalerii aveau dreptul la jumatate din veniturile castigate de pe urma teritoriilor dobandite, in plus cladirile si semanaturle facute de ei, fanetele si pasunile pentru vitele si oile lor, folosul in intregime din pescariile existente si care se vor face; jumatate din veniturile si foloasele care se strangeau pentru rege de la romanii din Litua si cei din tara lui Seneslau( afara de Tara Hategului).

Romanii erau datori sa ii ajute pe fratii ospitalieri cu oastea lor si regele hotaraste si reciprocitatea in acordarea ajutorului militar in lupta impotriva navalitorilor tatari. Puteau de asemenea sa extraga sare din Transilvania in chip indestulator si sa o transporte dupa trebuinta in Litua, Grecia, Cumania.

Actul mai prevedea si statornicirea si incuviintarea oranduielilor pentru libertatile si judecatile nobililor sau a celor ce vor veni sa locuiasca in teritoriile amintite dar veniturile si foloasele rezultate de aici vor fi in intregime ale regelui( deci regele Ungariei avea pretentii de suzeranitate si asupra viitoarelor formatiuni statale intemeiate de cavaleri) .

Ioanitii aveau si drept de judecata in teritoriile administrate de ei cu amendamentul ca la sentinta de moarte asupra mai marilor tarii respective , acestia sa poata face apel la rege. Acest lucru confirma o stratificare sociala existenta in teritoriile viitoarei Tari Romanesti.Regele isi pastra jumatatea din veniturile obtinute de pe urma teritoriilor cedate, de pe urma morilor dintre hotarele teritoriilor mentionate, a morilor din Litua (in intregime), si a pescariilor de la Dunare si de la Celei.

Concluzii
Se confirma existenta cnezatelor lui Ioan si Farcas, voievodatul lui Litovoi, al lui Seneslau, tara Severinului si Cumania(la sud si est de tara lui Seneslau).

Remarcam faptul ca Litovoi si Seneslau erau mentionati cu titulatura de voievozi iar Ioan si Farcas erau cnezi.

Din felul cum au fost distribuite foloasele rezulta o relatie de vasalitate a celor doi voievozi fata de regele Ungariei. De asemenea remarcam faptul ca bisericile se bucurau de privilegiul imunitatii.

Tot din acest document descoperim un anumit nivel de dezvoltare al acestor formatiuni: existau mori, constructii, semanaturi, pasuni , fanete, pescarii naturale sau amenajate oferind astfel indicii legate de ocupatiile locuitorilor.

Foarte important este faptul ca rominii aveau oastea lor cu care puteau participa la lupte. Este limpede ca cei doi voievozi aveau o nobilime locala pe care se spriji...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Diploma cavalerilor ioaniti
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK