Trimite referat

Stiati ca ...

Dinozaurii ierbivori nu mancau iarba.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dictionar juridic

Materie: Drept
Accesari: 4.573
Download-uri: 844
Nota: 4.93 (1445 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dictionar juridic
Publicitate:

Trimis de pui fript
din 20 Martie 2008

A
Accesiune - mod de dobandire a proprietatii, derivat, intre vii, care consta in incorporarea unui lucru mai putin important intr-unul mai important. Art. 488 Cod civil: "tot ce se uneste si se incorporeaza cu lucrul se cuvine proprietarului lucrului."

Abitatie - drept real, varietate a uzufructului, ce poarta asupra unei case.

Abtinere - obligatie a judecatorului de a nu se pronunta intr-o cauza in care exista suspiciuni in ceea ce priveste obiectivitatea sa, in conditiile expres prevazute de lege.

Act juridic - manifestare de vointa exprimata in vederea producerii de efecte juridice - negotium juris; inscrisul - instrumentum probationes

Afin - ruda prin alianta.

Amenda - sanctiune penala, administrativa, civila... ce consta in plata unei sume de bani, aplicata in urma incalcarii unei norme legale.

Anulabila, proprietate - proprietate dobandita in temeiul unui act translativ de proprietate anulabil (lovit de nulitate relativa).

Apel - cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel

Apelant - persoana ce a facut apel impotriva unei sentinte sau incheieri judecatoresti.

Arenda - suma de bani platita de arendar proprietarului bunului in schimbul cedarii temporare a dreptului de exploatare a acestuia.

Ascendent - ruda in linie dreapta dintr-o generatie anterioara.

B
Bun - valoare economica destinata a satisface nevoi materiale sau spirituate, susceptibila de apropriatiune sub forma dreptului patrimonial (prof. univ. dr. Ghe. Beleiu); un lucru, dreptul patrimonial care are ca obiect lucrul.

C
Cesiune de creanta - conventie prin care un creditor transmite o creanta a sa unei alte persoane.

Comunitate de bunuri - art.30 C.Fam.: bunurile dobandite in timpul casatoriei intra sub incidenta comunitatii de bunuri - se prezuma ca sunt bunuri comune.

Compensatia - stingerea a doua obligatii reciproce, pana la concurenta celei mai mici dintre ele.

Conditia - un eveniment viitor si nesigur ca se va produce, de care depinde insasi existenta raportului juridic obligational.

Capacitatea de folosinta a persoanei - aptitudinea persoanei fizice sau juridice de a avea drepturi si obligatii civile.

Contract - acordul intre doua sau mai multe persoane, pentru a constitui sau a stinge intre dansii raporturi juridice (art. 942 C. civ.).

G
Gajul (amanetul) - o garantie reala ce are ca obiect bunuri mobile care se incredinteaza creditorului sau unui tert (gajul cu deposedare) sau ramane la debitor (gajul fara deposedare); lucrul mobil ce face obiectul contractului de gaj.

Gestiunea intereselor altei persoane - operatie ce consta in aceea ca o persoana intervine, prin fapta sa voluntara si unilaterala, si savarseste acte materiale sau juridice in interesul altei persoane, fara a fi primit mandat din partea acesteia din urma (art. 987 C. civ.).

I
Ipoteca - o garantie reala ce are ca obiect bunuri imobile, ce raman in patrimoniul debitorului; lucrul mobil ce face obiectul contractului de gaj.

Inopozabilitate - sanctiune ce intervine in cazul nesocotirii unor cerinte de publicitate fata de terti, prevazute de lege pentru anumite acte juridice.

Imbogatirea fara justa cauza - faptul juridic prin care patrimoniul unei persoane este marit pe seama patrimoniului aktei persoane, fara ca pentru aceasta sa existe vre-un temei juridic.

L
Locatiune - contractul prin care o persoana, locatorul, pune la dispozitia altei persoane, numita locatar, folosinta unui bun individual determinat, pe o perioada de timp, in schimbul unei sume de bani numita chirie.

M
Mandatul - contractul in temeiul caruia o persoana numita mandant, imputerniceste pe o alta persoana, numita mandatar, sa incheie in numele ei si pentru ea anumite acte juridice.

N
Novatie - o conventie prin care partile unui raport juridic obligational sting o obligatie existenta, inlocuind-o cu o noua obligatie.

Nulitate - sanctiune care consta in lipsirea actului juridic civil de efectele sale firesti intrucat acesta a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale imperative sau cu incalcarea conditiilor de validitate ale actului respectiv.

P
Parte - persoana ce a participat la incheierea unui act juridic, personal sau prin reprezentant, fata de care se produc efectele actului juridic.

Plata lucrului nedatorat - executarea de catre o persoana a unei obligatii la care nu era tinuta si pe care a facut-o fara intentia de a plati datoria altuia.

Prescriptia extinctiva - stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul de prescriptie.

Prezumtia - presupunere facuta de legiuitor sau judecator prin considerarea unui fapt ca existent, dedus din existenta altui fapt, vecin si conex.

R
Remitere de datorie - renuntarea cu titlu gratuit a creditorului de a-si valorifica creanta pe care o ar...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dictionar juridic
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate