Trimite referat

Stiati ca ...

Pasarea clopot, asemanatoare cu un graur, are un cantec interesant care imita sunetele unui clopot, cantec ce se aude de la mare departare, mai ales cand arsita soarelui este deosebit de puternica.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Diagnosticarea displaziei acetabulare la copil

Materie: Medicina
Accesari: 1.823
Download-uri: 191
Nota: 5.30 (888 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Diagnosticarea displaziei acetabulare la copil
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Diagnosticarea displaziei acetabulare la copil,utilizand marginea laterala a sprancenei acetabulului

Disponibilitatea metodelor imagistice de diagnostic, cum ar fi ultrasonografia, rezonanta magnetica nucleara (RMN) si tomografia computerizata tridimensionala (3D-TC), a permis medicilor sa diagnosticheze si sa trateze mai eficient displazia acetabulara. Fiecare modalitate are avantajele si dezavantajele ei.

Ultrasonografia este utila in diagnosticarea si in tratamentul displaziei de sold (DS), la copii cu varsta sub 3 luni. RMN este extrem de utila in studierea structurilor cartilaginoase ale soldului, iar 3D-TC ofera o relationare 3D fidela intre structurile anatomice, in deformarile complexe ale soldului.

Cu toate acestea, costurile ridicate ale studiilor RMN si 3D-TC, impreuna cu expunerea crescuta la iradiere in 3D-TC, limiteaza utilizarea lor in urmarirea evolutiei pe termen lung, urmarire absolut necesara in tratarea copilului cu displazie acetabulara. De aceea, radiografia simpla isi pastreaza rolul important in tratarea acestor pacienti.

In tratarea DS, indexul acetabular (IA) si unghiul centru-margine (CM) au fost utilizate in mod traditional ca factori de diagnostic pentru displazia de sold. La copil se vad, de obicei, atat limita anterioara cat si cea posterioara ale marginii acetabulului, care se suprapun. Varful lateral sclerotic este punctul care ar trebui ales pentru masurarea IA si a unghiului CM.

Cu toate acestea, uneori este dificil, pe o radiografie simpla, sa se distinga exact marginea laterala a acetabulului, pentru a masura cu exactitate IA si unghiul CM, din cauza umbrelor osoase slab delimitate, mai ales in displazia acetabulara. In aceste conditii, masurarea IA si a unghiului CM poate genera valori eronate.

Noi am studiat marginea laterala a acetabulului in cazuri de displazie la copil pe radiografii simple, RMN, 3D-TC si artrografii. Pe radiografiile simple, am remarcat faptul ca forma sprancenei variaza in functie de varsta pacientului si de pozitia adoptata la realizarea radiografiei. La un copil normal, umbrele radiografice duble se suprapun peste spranceana, iar spranceana se vede ca o linie unica, densa.

Spranceana normala are, de obicei, o structura regulata si o orientare orizontala. In soldul displazic, spranceana are o forma neregulata, scurta si intrerupta, cu orientare ascendenta. Marginea laterala a sprancenei este incomplet delimitata si nu depaseste marginea laterala osoasa a plafonului acetabular (fig. 1 C, D).

Scopul acestui studiu este acela de a clarifica relatia anatomica dintre spranceana acetabulara si umbrele osoase suprapuse pe radiografia simpla, si de a evalua pozitia marginii laterale a acetabulului, pentru a determina cu o cat mai mare precizie punctul de referinta. In plus, am stabilit diferentele din masurarea IA si a unghiului CM, folosind doua puncte de referinta pentru masurare: marginea osoasa extrem-laterala a acetabulului si capatul lateral al sprancenei.

Material si metode
Am revazut radiografiile simple ale unui grup de 53 de pacienti care au fost tratati pentru DS. Criteriul de includere in studiu a fost DS unilateral, tratat prin reducere inchisa, ca sa putem compara IA si unghiul CM cu soldul contralateral neafectat. In acest studiu, ne-am concentrat pe analizarea masurarilor efectuate in soldul displazic.

IA si unghiul CM au fost masutare pe radiografii, folosind doua metode: metoda A, utilizand marginea osoasa extrem-laterala a acetabulului, si metoda B, utilizand capatul lateral al sprancenei (fig. 2 A, B). IA a fost masurat la varste ale pacientilor de 1, 2, 4, 6 si 8 ani, iar unghiul CM a fost masurat la varste ale pacientilor de 4, 6, 8, 10 si 12 ani.

In plus fata de studiile radiografice, 4 pacienti au intrat in studii RMN, iar 16pacienti, in studii 3D-TC, pentru a obtine o intelegere anatomica superioara a sprancenei si a umbrelor osoase suprapuse pe radiografia simpla. Desi studiile RMN si cele 3D-TC nu au fost realizate acelorasi pacienti, datele obtinute din fiecare dintre studii au fost considerate suficiente pentru furnizarea de informatii utile in ce priveste morfologia soldului, in special a sprancenei si a marginii laterale a acetabulului.

Sase pacienti au beneficiat de studii artrografice, realizate inainte de stabilirea necesitatii interventiei chirurgicale sau inainte de tratamentul chirurgical. In studiile artrografice, localizarea marginii laterale a acetabulului a fost confirmata prin introducerea unui ac spinal, prin abord lateral, in articulatia coxo-femurala, in timpul artrografiei.

Spranceana a fost de asemenea evaluata intraoperator, in timpul osteotomiei pelviene.Testele Wilcoxon au fost utilizate pentru a analiza datele cu o rata pɘ,05, considerata a fi statistic semnificativa.

Tabel 1. Masurarea IA (medie ? deviatie standard) la soldul displazic,
folosind doua metode de calculare

Varsta IA () Diferenta
(ani/numar) Metoda A Metoda B Grade Semn...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Diagnosticarea displaziei acetabulare la copil
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate