Trimite referat

Stiati ca ...

Virusul este un microorganism care se situeaza la frontiera dintre materia inerta si materia vie. El nu se poate inmulti decat daca se ataseaza de o gazda (celula). Ca o comparatie, bacteria se poate inmulti singura fiind un microorganism viu.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dezvoltarea acetabulara dupa reducerea inchisa a luxatiei congenitale de sold

Materie: Medicina
Accesari: 2.009
Download-uri: 980
Nota: 5.25 (952 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dezvoltarea acetabulara dupa reducerea inchisa a luxatiei congenitale de sold
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Diagnosticul si tratamentul precoce al luxatiei congenitale de sold (LCS) este foarte important pentru dezvoltarea normala a soldului. Utilizarea screeningului ultrasonografic s-a dovedit utila in detectarea precoce a LCS la nou-nascuti. Cu toate acestea, incidenta displaziei de sold dupa tratamentul LCS ramane un subiect controversat.

Displazia acetabulara dupa tratamentul LCS se considera a fi o tulburare proto-tipica a copilariei, care conduce la osteoartrita secundara la adultul tanar, cu o prevalenta a osteoartritei in cadrul acestei populatii intre 43% si 50%, pana la varsta de 50 de ani.

Mai multe rapoarte confirma faptul ca acetabulul poate fi remodelat dupa reducerea inchisa a capului femural dislocat, desi exista diferente de opinie in ceea ce priveste limita superioara de varsta pana la care intervine remodelarea spontana. De aceea, este important de distins si de tratat anatomic soldul anormal dupa reducerea inchisa, inainte sa intervina displazia acetabulara reziduala permanenta.

Scopul acestui studiu a fost acela de a identifica factorii previzibili care ar putea indica cel mai bine o posibila viitoare displazie acetabulara, dupa reducerea inchisa a LCS. Seriile de radiografii au fost revazute, iar factorii au fost asociati cu dezvoltarea acetabulara normala, prin masuratori anuale, pentru a determina criteriile radiografice in vederea unor rezultate semnificative.

Materiale si metode
Am studiat 32 de pacienti diagnosticati cu LCS si tratati prin reducere inchisa, la varste cuprinse intre 6 luni si 22 de luni. Varsta medie la care s-a efectuat reducerea inchisa a fost de 15,4 luni.

Am exclus cazurile bilaterale (cu exceptia acelor pacienti cu o foarte usoara displazie la soldul contralateral), cazurile cu urmarire radiologica inadecvata, pacientii care au necesitat acetabuloplastie ca parte a pocedurii primare de obtinere a reducerii si a stabilitatii, pacientii tratati prin reducere deschisa si pacientii tratati cu ham Pavlik.

In grupul nostru de studiu, am avut 27 de pacienti de sex feminin si 5 pacienti de sex masculin. In timpul copilariei timpurii, toti pacientii au suferit de forme usoare sau medii de displazie de sold. Soldul stang a fost afectat in 17 cazuri, iar cel drept, in 15 cazuri.

Perioada de tractiune a variat intre 1 si 3 saptamani, cu o medie de 2,1 saptamani. Cand capul femural a fost deplasat inferior, la nivelul cartilajului triradiat, s-a incercat reducerea inchisa, sub anestezie generala. S-a apelat la tenotomia adductorului, in cazul in care muschiul adductor se afla in unghiul dorit de abductie (zona sigura a lui Ramsey). Dupa reducere, pacientilor li s-a aplicat un aparat gipsat, schimbat o data sau de doua ori.

Perioada de imobilizare in aparat gipsat a variat intre 3 si 4,5 luni, cu o medie de 3,9 luni. Apoi, ei au purtat o centura abductoare, timp de 6-12 luni, cu o medie de 9 luni, pana la detectarea reducerii concentrice pe radiografia antero-posterioara, in ortostatism.

Pacientii au fost urmariti timp de peste 10 ani (in medie, 13,5 ani), timp in care radiografiile au fost efectuate si analizate anual. Au fost masurati urmatorii factori previzibili pentru displazie acetabulara: orientarea sprancenei (fig.1); indexul acetabular (IA); unghiul centru-margine (CM), discrepanta de distanta centru-cap (DDCC) (fig.2); procentajul de acoperire a capului femural si ratele Smith c/b si h/b.

Rezultatele radiografice au fost evaluate, folosind clasificarea Severin modificata (Tabel1), bazata in special pe unghiul CM al lui Wiberg, in ultima radiografie simpla. Pentru analize ulterioare, rezultatele radiografice au fost clasificate in doua grupuri: un grup satisfacator (Severin I si II) si un grup nesatisfacator (Severin III si IV). Datele au fost analizate, utilizand testul t pentru studenti.

Tabel 1. Clasificarea Severin modificata, in LCS
Grup
I.Normal
a.unghi CM > 19, varsta 6-13 ani
unghi CM > 25, varsta ? 14 ani
b.unghi CM 15-19, varsta 6-13 ani
unghi CM 20-25, varsta ? 14 ani

II.Deformare moderata a capului, a colului femural sau a acetabulului,dar cu valori inscrise in grupul I-a sau I-b.
III.Displazie fara subluxatie
unghi CM < 15, varsta 6-13 ani
unghi CM < 20, varsta ? 14 ani

IV.Subluxatie
a.Moderata, unghi CM ??0
b.Severa, unghi CM < 0.
V.Capul femural se articuleaza cu un acetabul secundar,in partea superioara a acetabulului original
VI.Redislocare

Rezultate
Rezultate radiografice finale, bazate pe clasificarea Severin modificata

Pe baza analizelor radiografice finale, 12 cazuri au fost incluse in clasa I, 10 cazuri in clasa II, 6 cazuri in clasa III si 4 cazuri in clasa IV. Grupul satisfacator (clasele Severin I si II) includea 22 de cazuri (69%), in timp ce grupul nesatisfacator (clasele severin III si IV) includea 10 cazuri (31%).

Analiza factorilor de predictie a displaziei acetabulare, intre grupurile satisfacator si nesatisfacatorO comparatie intre factorii predictivi in...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dezvoltarea acetabulara dupa reducerea inchisa a luxatiei congenitale de sold
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate