Trimite referat

Stiati ca ...

ABCES este singurul cuvant care contine grupul de litere ABC

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Despre bolile sistemului nervos central

Materie: Biologie
Accesari: 22.880
Download-uri: 4.864
Nota: 6.83 (4197 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Despre bolile sistemului nervos central
Publicitate:

Trimis de Bratu Bianca
din 27 Mai 2011

În cazul unei congestii cerebrale alimentarea cu sânge a unei părți a creierului încetează dintr-un motiv oarecare și celulele nervoase ale creierului private se substanțe nutritive pot să moară. O arteră ce aduce sângele la creier poate fi blocată de tromboză, sau un cheag de sânge. Acest lucru se poate datora unei probleme existente precum arterioscleroza, când pereții arterelor se îngustează și/sau ateroscleroza, când se depune grăsime pe interiorul pereților arterelor.
*
Altă cauză poate fi embolia – un cheag de sânge sau o bucată de țesut din altă parte a corpului, precum inima sau plămânii, e transportat prin sistemul circulator spre creier și se blochează în vasele sangvine mai înguste. O altă cauză a congestiei cerebrale este hemoragia cerebrală- scurgerea de sânge dintr-un vas sanguin deteriorat din cutia craniană. Sângele poate țâșni printr-o zonă a peretelui vasului de sânge care este prea subțire și asemănător cu un balon – acesta este anevrismul.

Diferitele zone ale creierului controlează diferite procese în anumite părți ale corpului. Congestia cerebrală are simptome diferite, în funcție de ce parte a creierului a fost afectat. Acestea includ pierderea capacității de vorbire, paralizia sau amorțirea unor părți ale corpului, slăbiciune, confuzie, amețeală și poate leșinuri. Paralizia sau înțepenirea se produce adesea pe o singură parte a corpului, deoarece de obicei doar o parte a creierului este afectată.

Cine se află în pericol?
Congestia cerebrală este mai probabilă la cei cu tensiunea arterială mare și/sau fumători. Alți factori de risc sunt diabetul, nivelul înalt de colesterol în sânge, bolile de inimă și cazuri de congestie cerebrală în familie. Congestia cerebrală afectează oamenii mai în vârstă, în special bărbații peste 65 de ani.

Aproximativ o treime din congestiile cerebrale sunt fatale. Congestia cerebrală este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în lumea occidentală. O altă treime lasă în urme daune permanente și infirmități. În ultima treime, bolnavii își revin la timp, dar simptomele pot dura mai multe luni.

Șocul ischemic temporar (SIT) sau atacul ischemic temporar (AIT) se numește o minicongestie cerebrală. Simptomele sunt mai puțin grave și durează un timp scurt – mai puțin de o zi. Cauza este blocarea temporară a unui vas de sânge din creier, ceea ce duce la lipsă de sânge (ischemie) în țesuturile pe care le alimentează. Motivul blocării poate să fie un embolus. Simptomele depind de regiunile afectate ale creierului.

SIT este destul de frecvent la vârsta de peste 60 de ani. Efectele pot fi vagi și scurte, și pot fi puse pe seama unei simple „amețeli", dar de fapt prevestesc o congestie cerebrală.

Presiune asupra creierului
În interiorul cutiei craniene creierul este protejat de trei straturi de membrane, sau meninge. Ruperea și sângerarea unui vas sangvin din meninge poate provoca o inflamație care exercită presiune asupra creierului și îi întrerupe alimentarea cu sânge.

Ruperea unui vas sanguin meningeal poate fi cauzată de anevrism sau de o lovitură asupra craniului. Umflarea este dureroasă, pentru că meningele conține nervi care detectează atingerea și durerea, iar creierul – surprinzător – nu conține. Hemoragiile mici pot să treacă și să se vindece, dar cele mari adesea necesită intervenții chirurgicale.

Există mai multe tipuri de hemoragii, în funcție de locul sângerării. În hemoragia subarahnoidă, sângele se scurge în stratul meningeal interior, pia mater, și cel mijlociu, arahnoida. Aceasta apare mai frecvent la vârste între 40 și 60 de ani, cel mai adesea, cel mai adesea femei, și la cei cu tensiune arterială mare. Simptomele includ durere bruscă de cap și puternică, grețuri, înțepenirea cefei, incapacitatea de a suporta lumini puternice, leșinuri ți pierderea cunoștinței . Pot apărea și simptome ale congestiei cerebrale. Este nevoie de asistență medicală de urgență, pentru că unele cazuri sunt fatale. Presiunea sângelui poate cauza vătămări permanente ale creierului.

Într-o hemoragie subdurală intervine de obicei o sângerare lentă din vasele sangvine mici din stratul mijlociu arahnoida și stratul exterior dura mater. Simptomele sunt similare cu cele ale congestiei cerebrale, dar apar treptat, în decursul mai multor săptămâni. Această afecțiune tinde să apară la vârstnici sau în urma unor lezări ale capului.

În cazul unei hemoragii extradurale există o sângerare în jurul stratului exterior , dura mater. Aceasta se datorează adesea unei fracturi craniene. Simptomele includ durere de cap puternică care poate să apară cu mai multe ore după rănire, amețeală, grețuri, vărsături și pierderea cunoștinței. Asistența medicală de urgență este vitală.

Diagnostic și pronostic
Cu tehnologia modernă se pot diagnostica acum hemoragiile cerebrale și alte boli ale SNC. Există raze X convenționale și metode mai noi de scanare, precum tomografia computerizată (TC) și rezonanța magn...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Despre bolile sistemului nervos central
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate