Trimite referat

Stiati ca ...

Unica sculptura in granit moale din lume, datand de cca. 5200 ani, reprezentand capul unui astronaut cu casca, a fost descoperita in Romania.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Desertul Sahara

Materie: Geografie
Accesari: 48.829
Download-uri: 5.882
Nota: 8.31 (5074 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Desertul Sahara
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 23 Mai 2008

Sahara cu cele 9.000.000 km? este desertul cel mai mare de pe Pamant. Ea cuprinde o treime din Africa, aproximativ suprafata Statelor Unite ale Americii, sau de 26 ori mai mare decat suprafata Germaniei. Acest desert uscat se intinde de la tarmul Oceanului Atlantic pana la Marea Rosie alcatuind un trapez cu o latime in vest de 4.500 - 5.500 km, iar in nord-sud cu latura de 1500 - 2.000 km. Cea mai mare parte a pustiului este stancoasa (Hamada) cu pietris (Serir), pustiul de nisip (Erg) ocupand o suprafata mai redusa.

Etimologie
Denumirea Sahara provine din limba araba - "Sahara" in dialectul Tuareg inseamna "desertul de nisip". O alta ipoteza este aceea ca proveninta expresiei ar fi "sahraa" sau "es-sah-ra" ce inseamna sterp, steril. Romanii au numit tinutul din sudul provinciei Cartagina "Deserta" ca tinut nelocuit, parasit. In Evul Mediu era numit pur si simplu "Marele Desert", iar in secolul al XIX-lea a primit denumirea de azi - "Sahara". Arabii denumesc Sahara "Bahr bela ma" ce ar insemna "Mare fara apa".

Asezare
Desertul Sahara ocupa aproape in intregime nordul Africii, extins pe 5630 km de la vest la est, respectiv de la Oceanul Atlantic si pana la Marea Rosie, si pe 1930 km de la nord la sud, de la Muntii Atlas si tarmul Marii Mediterane si pana in zona savanelor din regiunea Sudan. In sens restrans, se intinde in est numai pana la Valea Nilului; desertul de la est de Nil, pana la Marea Rosie, este cunoscut sub numele de Desertul Arabiei. Sahara ocupa mari portiuni din statele Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Mauritania, Mali, Niger, Ciad, Sudan si o mica parte din Senegal si Burkina Faso.

Geografie
O imagine tipica de desert fierbinte, din Arabia Saudita. Clima este tropical-desertica, cu temperaturi medii ridicate (38C), deosebit de fierbinte si uscata; vantul dominant tot timpul anului este vantul Pasat, un vant uscat ce aduce ploi rare. Variatiile mari de temperatura de la zi la noapte au determinat formarea desertului. Iarna, pe timpul noptii temperatura scade pana la -10 grade, pe cand vara atinge in timpul zilei 58 de grade Celsius. Precipitatiile sunt reduse (20-200 mm/an) si amplitudini termice diurne foarte mari (30C in aer si 70C pe sol).

Temperatura medie a lunii ianuarie este de +10C, iar a lunii iulie 35C. Temperatura maxima absoluta a fost inregistrata in septembrie 1922 la Al-'Az?z?yah (Libia), iar minima absoluta -18C (pe timp de noapte). Sahara este o regiune endoreica, lipsita de cursuri de apa permanente, reteaua hidrografica fiind reprezentata prin ueduri, care se umplu cu apa in timpul ploilor ocazionale.

Muntii din Sahara sunt: Hoggar, Tassili n'Ajjer si Tibesti cu varful Emi Koussi (3415 m), si sunt de asemenea gropi (cratere) facute de meteoriti, cea mai mare atingand diametrul de 31 km.

Geologie
Fundamentul cristalin, acoperit de gresii si calcare paleozoice, mezozoice si tertiare, apare la suprafata in vest, precum si in masivele muntoase centrale. Sunt caracteristice dunele de nisip, hamadele (in zonele montane si in platourile vulcanice din Libia si din Mauritania), regurile si ergurile.

Cercetatorii desertului au stabilit prin studiul rocilor, fosilelor din Sahara ca in acest tinut in trecut (o perioada de milioane de ani) au fost perioade diferite succesive "umede" si "uscate". Faptul ca au fost zone cu o vegetatie mai bogata este dovedit si de o serie de "picturi pe stanci" din vadul raului uscat Vadi sudul Egiptului si nordul Sudanului, (Nubia). Desertul are in general doua tipuri de climat: subtropical uscat in nord si tropical uscat in sud.

Climatul subtropical uscat din nord este cauzat de temperatura constanta ridicata datorata Tropicului Racului, iernile sunt considerate reci pentru conditiile de desert cu o medie de 13 C. Verile sunt foarte fierbinti cu temperatura maxima inregistrata de 58 C. Precipitatiile sunt de aproximativ 76 mm/an. Ele cad indeosebi din decembrie pana in martie, si aproape deloc in mai-iunie. In luna august se inregistreaza cele mai multe furtuni de nisip.

Climatul tropical uscat al regiunii sudice este dat in general de o masa de aer continental stabil si o masa instabila de aer marin. Temperatura medie in aceasta regiune este de 17.5 C. Precipitatiile medii anuale in aceasta zona sunt in general de 5 inch si poate aparea zapada in zonele mai inalte, in zona vestica a regiunii tropicale. Curentul reduce semnificativ precipitatiile si scade temperatura medie crescand umiditatea si probabilitatea de a se inregistra ceata.

Zacaminte
In Algeria si Libia au fost descoperite zacaminte de titei si gaz natural. Alte zacaminte existente: sare, carbuni, cupru, mangan, fier, uraniu, plumb, volfram, titan, zinc si fosfati.

Istoric
In perioada neolitica o parte a desertului era mai umeda decat azi, ceea ce a determinat formarea culturilor de pe valea Nilului, Eufratului, si valea Tigrului. In secolul al VI-lea i.Hr. locuitorii acestei regiuni se ocupau cu agricultura si ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Desertul Sahara
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate