Trimite referat

Stiati ca ...

Marele filozof Socrate a spus pe patul de moarte: "Daca stiu cu adevarat ceva, stiu ca nu stiu nimic".

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Desertul Gobi

Materie: Geografie
Accesari: 8.282
Download-uri: 912
Nota: 6.93 (2089 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Desertul Gobi
Publicitate:

Trimis de Pushy
din 22 Iunie 2010

Deserturile sunt regiuni cu climat arid si semiarid, lipsite de precipitatii temperaturi ridicate, uneori cu diferente mari intre zi si noapte, cu vinturi puternice, conditionind o anumita flora si fauna. Dupa caracterul precipitatiilor si al pozitiei latitudinale, acestea se impart in trei grupe: tropicale, subtropicale si temperate.
Desertul Gobi, care se gaseste in Asia Centrala, face parte din zona temperata. In ansamblu informatiile despre acesta erau foarte limitate anexinduse doar pe observatiile facute de putinii trecatori.
In 1989, prabusirea comunismului in fosta Uniune Sovietica a deschis desertul Gobi care a fost inaccesibil pina atunci pentru restul lumii. Secole intregi, izolarea si lipsa cailor de acces au creat in jurul acestuia o aura de mister care persista si in zilele noastre.
Desertul Gobi, mai demult denumit si Samo, dupa marime este al doilea din lume dup desertul Sahara; se deosebeєte de acesta prin absenta aproape completa a dunelor de nisip (3%). Din aceasta cauza desertul Gobi este considerat de catre unii geografi ca semidesert. O mare parte a acestuia nu este de nisip, dar este acoperita cu roci goale.
Desertul este cunoscut pentru zilele sale fara nori si pentru cerul care atinge linia orizintului.
Datorita protejarii prin lege, a numarului mic de asezari umane si a mediului, desertul ascunde o sumedenie de fosile. In anii 1920, acesta a devenit centrl atentiei international, cind au fost decoperite oua si oase fosilizate de dinosaur. Paleontologul american Roy Chapman Andrews pri anii 1922-1930 a efectuat cinci expeditii prin regiune, iar descoperirile sale au plasat cu fermitate desertul Gobi pe harta lumii. El a descoperit nu doar ramasite ale unor dinozauri- oua, crania si maxilare fosilizate- ci si dovezi ale prezentei omului prehistoric, sub forma unor cremene, virfuri de sageti si a altor artefacte. Ramasitele descoperite i-a asigurat desertului Gobi o celebritate scurta. Evenimentele politice din China si Rusia invecinate au inchis caile de acces dintre aceasta regiune si restu lumii, pina spre sfirsitul secolului XX. Astazi oamenii de stiinta sunt ocupati de explorarea desertului, si tot mai multi turisti au ca destinatie desertul Gobi, fascinate de peisajul si istoria naturala absolute unice.
Pozitia fizico-geografica si limitel
Desertul Gobi situat in Asia centrala este continuarea desertului din Pamir intinzandu-se pana la muntii Hinggan la granita cu Manciuria, in nord marginit de muntii Altai, muntii Saian , Iablonoi, Platoul Mongol si stepa mongola, in sud de lantul muntos Nansan (Altun San si Qilian San) si Kunlun San cu muntii Prsevalski si muntii Marco Polo, regiune care in nord, este arida.
Intiderea desertului depaseste 2000 km lungime, latimea pe directia nord-sud atinge 800 km , iar altitudinea medie este in jur de 1000 m.
Desertul este subimpartit in:
desertul Beishan limitat in sud de muntii Nansan, in nord de granita mongola, iar in est de raul Edsin Gol si desertul Alashan, desertul este traversat de o sosea principala ce leaga Xiniang cu estul Chinei.
desertul Alashan este un desert de
nisip in sud vestul desertului Gobi.Limitat in sud de muntii Nanshan, in nord de granita mongola, in vest de desertul Beishan iar in partea de est de Fluviul Galben. Altitudinea medie 1000 - 1500m....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Desertul Gobi
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate