Trimite referat

Stiati ca ...

Doar una dintre cele sapte minuni ale lumii inca mai exista: Marea Piramida de pe platoul Giza.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Descrierea lui Stefan cel Mare in operele scriitorilor romani

Materie: Istorie
Accesari: 43.583
Download-uri: 34.075
Nota: 6.74 (4119 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Descrierea lui Stefan cel Mare in operele scriitorilor romani
Publicitate:

Trimis de sasha123
din 20 Octombrie 2003

Stefan cel Mare deschide, in istoria poporului roman, una din cele mai stralucite pagini din intemeierea . Capetele incoronate i-au cautat alianta, dusmanii l-au privit cu respect, iar umanistii au fixat pentru posteritate imaginea acestui mare domnitor.

Pornind de la realitatea istorica, figura lui Stefan cel Mare a devenit mitica si legendara. Imaginea sa se proiecteaza in creatiile folclorice si in literatura culta, dand nastere la unele dintre cele mai insemnate opere istorice.

Alecu Russo il invoca pe marele voievod in meditatia sa romantica, indurerata si singuratica; mai precis in opera "Studie moldoveana" scrisa in 1855: D. Bolintineanu scrie 15 legende istorice cu subiecte in legatura cu Stefan cel Mare, din care putine nu cuprind un indemn spre libertate. Apare astfel o viziune noua fata de a moldovenilor: Stefan este privit ca un continuator al vechilor romani, luptatori impotriva tiraniei, iar turcii ca niste sugrumatori ai libertatii.

In naratiunea "Viata lui Stefan cel Mare, pentru poporul roman"-scrisa in 1863 - apare o trasatura noua in portretul domnitorului care este vazut ca un aparator al libertatii nationale si sociale; aparator al poporului, dar si bizuindu-se el pe prostime.In opera istorica a lui Nicolae Iorga portretul lui Stefan cel Mare pune in lumina insusirile omului politic, ctitorul unui stat, cumpanirea si intelepciunea din hotararile si faptele sale

Aceste prime incercari de creionare a portretului acestui mare domnitor, impreuna cu cronicile si legendele existente au servit ca instrument de documentare marilor clasici care au dorit sa-si incerce condeiul prin a-l prezenta pe cel ce a fost unul dintre cele mai mari personalitati ale istoriei poporului nostru.

Astfel au luat nastere "Dumbrava minunata" de Vasile Alecsandri, "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea sau chiar "Fratii Jderi" de Mihail Sadoveanu, opere care au incantat si vor continua sa incante posteritatea prin modul inedit si minunat cu care sunt descrise fapte din viata celebrului domnitor.Ca si Mihai Eminescu in "Scrisoarea III" si poemul lui Alecsandri porneste de la visul unui suveran obsedat de noi cuceriri.

Partea a V-a Alecsandri o aloca descrierii lui Stefan si discursului pe care acesta il sustine in fata soldatilor sai credinciosi. Astfel marele voievod apare pentru prima data ingenunchiat in fata altarului de argint pe care-l lua la lupte, facandu-si semnul crestinesc dupa ce se rugase Domnului pentru izbavirea Moldovei.

Stefan este prezentat asemeni lui Mesia, ca o lumina binefacatoare coborata asupra poporului sau pentru a-l ajuta in aceasta cumplita incercare. Este observabil ca intre domnitor si supusii sai exista o simbioza foarte puternica. Oamenii simpli reprezinta baza politicii sale, iar pentru norod voievodul reprezinta domnitorul adorat, aparator al intereselor obstesti.Poetul a incercat sa redea in "Dumbrava Rosie" cateva din insusirile domnului Moldovei.

Daca a izbutit, nimeni nu poate spune cu exactitate. Fiecare cititor simte acest lucru in sufletul sau. Insa poemul lui Alecsandri ramane unul dintre cele mai importante legende care redau o parte din faptele lui Stefan cel Mare.Printre toate creatile literare dedicate lui Stefan cel Mare, cele scrise de Mihail Sadoveanu ocupa un loc de seama. Prozatorul imbogateste imaginea lui Stefan cu o dimeniune noua, viata interioara, evocarea miscarilor sufletesti.Opera cea mai importanta, o adevarata epopee, este romanul in trei volume "Fratii Jderi". Cu toate contrastele, el nu pierde din aureola sa : semet si generos, impulsiv si drept, personajului descris de Sadoveanu ii sunt specifice energia si gravitatea.

La baza romanului sta o vasta documentatie. Romancierul a consultat cronicile moldovene ale lui Neculce si Ureche. Din cronica lui Neculce a retinut mai ales legendele, in care era evocata figura domnitorului, legende grupate in "O sama de cuvinte". De asemenea a mai consultat "Descrierea Moldovei" de Dimitrie Cantemir. Romancierul a mai avut in vedere si lucrarile inaintasilor sai, care evocau figura lui Stefan cel Mare: Alecsandri, Eminescu, Delavrancea, Bolintineanu

In 1912, literatura lui Stefan se imbogateste cu o opera de mare insemnatate, drama istorica "Apus de soare" a lui Barbu Stefanescu Delavrancea. Voievodul privit intr-o viziune moderna este un mare erou politic, o incarnare a Moldovei, a statului sau. Spre a infatisa epoca lui Stefan cel Mare scriitorul avea nevoie sa traiasca in acea perioada pe care avea sa o descrie.

Principala sursa de informatie a lui Delavrancea au constituit-o "Letopisetele moldovenesti" publicate de Mihail Kogalniceanu si, in primul rand, cronica lui Grigore Ureche. De acolo a imprumutat stirile privitoare la portretul moral al lui Stefan.

In "Apus de soare" Stefan a ajuns batran, tarandu-si tot mai anevoie piciorul ranit, cu multi ani in urma la cucerirea Chiliei. Isi da seama ca i-au slabit puterile, ca trupul sau nu mai e ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Descrierea lui Stefan cel Mare in operele scriitorilor romani
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate