Trimite referat

Stiati ca ...

Music-hall-ul, gen al teatrului muzical, este o inventie americana.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Denumirea si sediul persoanei juridice

Materie: Drept
Accesari: 3.720
Download-uri: 636
Nota: 5.34 (1503 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Denumirea si sediul persoanei juridice
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

Necesitatea individualizarii subiectelor de drepturi in cadrul circuitului juridic se manifesta intotdeauna cu aceeasi tarie, adica fara deosebire dupa cum subiectele sunt persoane fizice sau apartin categoriei persoanelor juridice.

Elementul juridic de individualizare - chipul in care se invedereaza personalitatea este, prin excelenta, numele, in ceea ce priveste persoanel fizice iar, corespunzatoare lui - prin finalitate si functiune - se afla denumirea persoanelor juridice, care serveste pentru desemnarea lor.

Obligatia persoanelor juridice de a purta o denumire este expres prevazuta de art. 38 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si la persoanele juridice.O asemenea obligatie nu poate avea decat caracter general si imperativ; nici o exceptie nu este consacrata, nici o derogare nu este ingaduita de lege.

b) Stabilirea denumirii
Decretul nr. 31/1954 a prevazut, prin art. 38, ca denumirea persoanei juridice trebuie sa fie stabilita "prin actul care a infiintat-o sau prin statut". In cadrul reglementarii Decretului nr. 31/1954, stabilirea denumirii variaza dupa categoria persoanelor juridice la care se refera denumirea.

Facultatea stabilirii "prin statut" - in opozitie cu modul de stabilire prin insusi actul de infiintare a persoanei juridice - nu poate exista decat in cazul persoanelor juridice a caror constituire presupune manifestarea de vointa, in acest sens, a asociatilor, adica a acelor persoane fizice sau juridice care urmeaza sa alcatuiasca, in calitate de membri, realitatea sociala a subiectului colectiv.

Denumiea fiind un atribut al personalitatii, stabilirea ei isi produce efecte de la data cand persoana juridica dobandeste capacitatea de a avea drepturi si obligatii.

Datorita aceluiasi caracter - de atribut al personalitatii - dreptul la denumire se stinge de indata ce persoana juridica inceteaza sa mai existe, cu o singura exceptie si anume, a cazului in care personalitatea juridica inceteaza prin dizolvare, caz in care activitatea persoanei juridice continua, sub aceeasi denumire, in scopul si in masura necesara lichidarii bunurilor.

c) Publicitatea denumirii
Potrivit Decretului nr. 31/1954 (art. 38), denumirea persoanei juridice se trece in registru, o data cu inregistrarea sau inscrierea persoanei la care se refera si aceasta masura constituie un mijloc de publicitate prin care denumirea este adusa la cunostinta obsteasca.

d) Natura juridica a denumirii.Persoana juridica are, netagaduit, dreptul la denumirea stabilita in conditiile legii. Decretul nr. 31/1954 (art. 38) nu foloseste calificarea de "drept" cu privire la denumire - atunci cand reglementeaza acest atribut al personalitatii juridice - astfel cum se face, in mod expres, atunci cand se refera la dreptul la nume al persoanei fizice (art. 12).

O asemenea calificare este consacrata insa, in cuprinsul dispozitiilor decretului care instituie ocrotirea drepturilor personale-nepatrimoniale. Printre aceste drepturi, legea (art. 54 al Decretului nr. 31/1954) enumera, in chip distinct, dreptul la denumire.

Din reglementarea dispozitiilor legale rezulta, asadar, ca denumirea constituie obiectul unui drept subiectiv, al unui drept personal nepatrimonial, apartinand persoanei juridice. Ceea ce caracterizeaza insa acest drept, spre deosebire
de alte drepturi subiective, este faptul ca persoana juridica nu are facultatea de a exercita ori nu dreptul la denumire, ci ea are obligatia, impusa de lege,sa-l exercite.

De altfel, in general, drepturile persoanelor juridice presupun obligatia, penru ele de a le exercita. Persoana juridica "va purta", astfel cum prevede categoric textul art. 38, denumirea ce i-a fost atribuita. Iar, intrucat dreptul la denumire constituie un atribut al personalitatii, el nu este susceptibil de a se stinge prin prescriptia extinctiva.

Dreptul la denumire, care, in legislatia noastra constituie numai un atribut de identificare - fara caracter patrimonial - nu este in circuitul civil ; el nu se poate transmite prin act juridic.In temeiul acestui drept, persoana juridica poate cere rectificarea erorilor eventuale strecurate in registre, cu prilejul inregistrarii ori inscrierii denumirii stabilite.

Dreptul la denumire presupune, de asemenea, facultatea de a se opune ca o persoana juridica - sau poate chiar o persoana fizica - sa poarte, in chip nelegitim, aceeasi vocabula, denumire sau, in caul persoanelor fizice, ca nume de familie.

Uzurparea denumirii, adica purtarea ei fara drept de catre o alta persoana, constituie premisa necesara "atingerii" la care se refera art. 54 al Decretului nr. 31/1954, atunci cand indrituieste pe cel care a suferit-o sa ceara instantei judecatoresti incetarea savarsirii faptelor vatamatoare.

Totodata, astfel cum arata textul articolului citat, persoana juridica vatamata in dreptul sau la denumire va putea cere instantei sa indeplineasca acele masuri care vor fi socotite necesare de catre instanta pentru a se ajun...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Denumirea si sediul persoanei juridice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate