Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai lung fluviu din lume este Nilul. In schimb Amazonul este cel mai mare ca intindere avand o suprafata de 7.050.000 de km patrati si tocmai de aceea se creeaza confuzii.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Delicventa Juvenila

Materie: Drept
Accesari: 50.930
Download-uri: 7.081
Nota: 6.40 (5274 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Delicventa Juvenila
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 Februarie 2009

Delicventa juvenila este o forma a comportamentului deviant. La nivelul cunostintei comune, comportamentul deviant rezida in formele de conduita aflate in discordanta cu valorile si normele unui anumit sistem socio-uman.

Delicventa formeaza una din speciile fenomenului de devianta cu mari implicatii pentru individ si colectivitate. Dreptul penal da o definitie clara actului delincvential (infractiuni) punand accent pe caracterul socialmente periculos al faptei si pe vinovatie in savarsirea ei. Infractiunea este o fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si incriminata de legea penala. Raportarea la norme reprezinta mai mult un criteriu de „clasare”, intrucat nu expliciteaza cauzele comportamentului deviant, ci doar il discrimineaza de comportamentul normal, socialmente acceptabil.

Mentionam faptul ca punctul de vedere juridic si cel psihosocial in aprecierea deviantei sociale, inclusiv a fenomenului delincvential , nu se suprapun intocmai. Mira y Lopez (1959) arata ca intre conceptia juristului si conceptia psihologului exista de multe ori aceeasi diferenta de criterii pe care o intalnim intre familia unui bolnav si medic.
Din punct de vedere al psihologului, solutia adoptata de un delincvent, prin caracterul sau dissocial sau antisocial, reprezinta doar un epilog, pregatit de mult, fiind un rezultatul perturbarii sau al rasturnarii raporturilor obisnuite, socialmente acceptabile, dintre individ si colectivitatea in sanul careia traieste. Pentru a intelege si a explica un delict inseamna ai determina valoarea necunoscutelor ecuattiei responsabile de conduita individului in situatia delictuasa.

Sub aspect sociopsihologic, factorul comun al delincventilor este ca subiectii din aceasta categorie dau dovada de nonconformare la modul social, au un comportament deviant de la normele socio-morale, in sensul ca isi realizeaza unele scopuri si aspiratii pe cai sociale neacceptabile. Punctul de vedere juridic trebuie completat cu punctul de vedere psihosocial, deoarece el permite nu numai o intelegere mai aprofundata a delincventei, ci permite o mai adecvata „tratare” a delincventilor pentru a facilita reinsertia lor sociala, precum si o actiune mai sistematica, multi si interdisciplinara, in directia prevenirii recidivelor si, in directia profilaxiei deviantei sociale. A introduce punctul de vedere psihologic alaturi de cel social, etic, pedagogic, juridic, medico-psihiatric inseamna a studia in toata complexitatea sa acestui tip de comportament deviant. Punctul de vedere psihologic are in vedere omul concret, al carui comportament este determinat de modul in care el exista si actioneaza in mediul ambiant fizic si social, de modul cum el „cugeta” asupra acestui mediu si-l evalueaza, precum si de mediul cum omul percepe si se evalueaza pe sine in raport cu altii si cu mediul sau.

Abordarea stiintifica a delincventei juvenile trebuie facuta de pe pozitiile determinismului probabilist aplicat in psihologie, conform caruia orice fenomen psihic este determinat in ultima instanta, de actiunea externa, dar orice actiune externa determina actul psihic numai mijlocit, refractandu-se prin insusirile, starile si activitatea psihica a persoanei care este supusa acestei actiuni.

In definirea delincventei noi consideram ca este util sa pornim de la conceptul de maturizare sociala. Maturizarea sociala are ca element definitoriu capacitatea individului de a mentine un echilibru dinamic intre interesele sale si interesele societatii, intre nevoi si aspiratiile sale si nevoile proiectele societatii.

Delincventul nu reuseste sa-si ajusteze conduita in mod activ si dinamic la cerintele relatiilor interpersonale din mediul uman respectiv, datorita unui dificit de socializare, determinat de perturbarea sau insuficienta produselor de asimilare a cerintelor si normelor mediului socio-cultural si a produselor de acomodare la aceste prin acte de conduita acceptabile din punct de vedere social-juridic. Delincventa apare ca o tulburare a structurarii raporturilor sociale ale individului, tocmai datorita insuficientei maturitati sociale. La majoritatea delincventilor se manifesta un caracter disonant al maturizarii sociale si al dezvoltarii personalitatii.

Avand in vedere ca maturizarea sociala a individului sufera influenta nemijlocita a relatiilor interpersonale si a climatului socio-afectiv existent in microgrupurile in care traieste si se dezvolta, cauzele insuficientei maturizari sociale ale unor indivizi trebuie cautate in perturbarea acestor relatii in carentele educative di socio-afective din grupurile respective. Teoria dissocialitatii elaborata de R. Munchielli (1965), care pune accent pe o serie de factori psihosociali in explicarea delincventei juvenile si se exprima in:

* Neacceptarea colectivitatii, a societatii;
* Falsa perceptie sociala a celor din jur;
* Lipsa anticiparii si evaluarii adecvate a consecintelor actelor comise;
* Respingerea rol...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Delicventa Juvenila
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate