Trimite referat

Stiati ca ...

Numai 10 minute sint suficiente pentru o camila ca sa-si bea portia sa de apa de 125 litri. Ea rezista fara apa 14 zile, insa pierde 30% din greutate in acest interval de timp.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Definirea costurilor si a cheltuielilor

Materie: Economie
Accesari: 8.966
Download-uri: 2.228
Nota: 5.66 (2313 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Definirea costurilor si a cheltuielilor
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 19 Octombrie 2009

„Cunoasterea activitatii economice, gestiunea resurselor impun studierea factorilor de productie nu numai in procesul alocarii si combinarii ci si in consumarea lor. O data cu aceasta, este necesara calcularea costului de productie, a carei problematica tine de nivelul microeconomic, deoarece intreprinderile, ca centre de decizie, combina, intr-un fel sau altul, factorii de productie, efectueaza cheltuieli de resurse si obtine rezultate.
Consumul factorilor de productie inseamna intrebuintarea nemijlocita a acestora la producerea de bunuri materiale si servicii, in careia resursele economice alocate se regasesc intr-o forma naturala concreta si/sau valorica in preturile rezultatelor obtinute.
Gestiunea factorilor de productie presupune evaluarea in bani a consumului acestora si, deci, cunoasterea costului; aceasta se impune cu atat mai mult in contextul resurselor limitate, care actioneaza restrictiv. Pentru orice producator, inca inainte de a avea loc productia, in faza de informare si documentare, se ridica problema, aparent simpla: cat costa producerea bunului respectiv? Un cost de productie, pe unitatea de rezultat, mai mic permite obtinerea de profit mai mare, asigura mentinerea clientilor si da, totodata satisfactie actionarilor, consiliului de administratie, salariatilor, in ansamblu. Iata de ce se poate spune ca actiunile agentilor economici sunt ghidate de costuri."
„Costul de productie ocupa un loc important in sistemul categorial al economiei politice, fiind unul dintre cei mai sintetici indicatori ai activitatii economice reflectand gradul de eficienta a acesteia prin structura, marimea si evolutia sa."
„Costul constituie un raport, o corelatie intre forma baneasca a cheltuielilor pe care le efectueaza o intreprindere pentru desfasurarea productiei sale intr-o perioada de timp determinata si cantitatea de bunuri materiale, lucrari si servicii care formeaza aceasta productie exprimata in anumite unitati de masura.
Costul de productie reprezinta totalitatea cheltuielilor corespunzatoare consumului de factori de productie, pe care producatorii le efectueaza pentru producerea si vanzarea de bunuri materiale sau pentru prestarea de servicii."
„Exprimarea baneasca a cheltuielilor, independent de marimea si importanta lor, permite aducerea la un numitor comun a consumurilor de factori de productie diferiti si pe aceasta baza, devin posibile masurarea si compararea lor."
Aceste cheltuieli sunt determinate de desfasurarea concreta a procesului de productie care este inseparabil legat de folosirea productiva a celor trei elemente fundamentale ale sale:
mijloace de munca: masini, utilaje, cladiri.
obiectele muncii: materii prime si auxiliare, combustibili si energie, rezultate dintr-un proces de munca anterior.
forta de munca.
Folosirea productiva a acestor trei factori determina intr-un fel consumarea lor care constituie baza cheltuielilor de productie. Fiind utilizati in procesul de productie potrivit rolului si insusirilor diferite, factorii fundamentali ai procesului de munca contribuie in mod diferit la formarea cheltuielilor care constituie obiectul calculatiei.
In forma lor naturala, mijloacele de munca de felul masinilor, agregatelor, instalatiilor si cladirilor participa integral la obtinerea produselor pastrandu-si forma initiala si utilizate fiind in aceeasi calitate in decursul mai multor perioade de gestiune, aceste mijloace dau nastere la o cheltuiala numita amortizare, care delimitata la nivelul unei perioade de gestiune reprezinta numai o parte din valoarea cu care au intrat ele in procesul de productie si anume acea parte pe care mijloacele respective au pierdut-o prin uzare.
In ceea ce priveste obiectul muncii acesta fie ca se transforma intrand in mod natural in componenta noului produs, fie ca se consuma in procesul de munca (energia) devin cheltuieli pentru intreaga lor valoare deoarece valoarea de intrebuintare dispare dupa un singur ciclu de productie....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Definirea costurilor si a cheltuielilor
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate