Trimite referat

Stiati ca ...

Egiptenii dormeau pe perne facute din piatra.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Dealurile de Vest

Materie: Geografie
Accesari: 21.929
Download-uri: 2.195
Nota: 5.93 (1871 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Dealurile de Vest
Publicitate:

Trimis de Mony_kiss
din 14 Aprilie 2008

Pozitie si limite:

Dealurile de Vest sunt foste campii de acumulare litorala in timpul Pliocenului, continuate pe uscat cu acumulari continentale de tip piemontan.

Dealurile de Vest patrund in interiorul Carpatilor Occidentali, urmind culoarul Timisului, al Begai, Muresului si depresiunile-golf (Zarand, Beius, Vad-Borod).

Spre sud tin pina la marginea Muntilor Locvei (la varsarea Nerei in Dunare), iar spre nord depasesc Campia Somesului pina sub poala Muntilor Oas.

Limita spre vest o constituie Campia de Vest, trecerea facindu-se pe alocuri foarte incet, aproape impercetibil.

Continuitatea Dealurilor de Vest este intrerupta in dreptul Muntilor Zarandului (aici Campia Aradului vine in contact direct cu muntii) si este fragmentata de vaile largi ale unor rauri (Timis, Somes).

Dealurile de Vest, denumite uneori si dealurile Banato- Crisene, reprezinta o bordura deluroasa intre Carpatii Occidentali si Campia de Vest, sub forma unui plan de racord cu o inclinare relativ redusa.

Odata cu ridicarea Carpatilor Occidentali si sedimentarea Marii Pannonice, sedimentele s-au format in campii “inalte”, iar apoi “dealuri”.

Relief :
In unele locuri, de sub cuvertura de roci friabile (indeosebi nisip, argile, marne, acumulari piemontane) apar roci mai dure cu aspectul unor “maguri”; acestea pot fi din sisturi cristaline (Culmea Codrului, Magura Simleului) sau roci vulcanice (Lucaret, magurile din piemontul Codrului). Alcatuirea geologica cuprinde pietrisuri, nisipuri, intercalatii de argile si carbuni inferiori (lignit, in partea nordica). Intre porii rocilor s-au acumulat rezerve de hidrocarburi.

Structura Dealurilor de Vest este monoclinala, inclinind usor de la est la vest. Dealurile de Vest cuprind suprafete piemontane, glacisuri, maguri, vaile terasate ale riurilor principale.

Altitudinea medie a Dealurilor Vestice este de aproximativ 300 m, la contactul cu campia coborind la 100-120 m, iar la contactul cu muntele urcind la 400 m si uneori putin mai mult (450-500 m).

Clima
Clima acestei unitati este temperat-continentala de tranzitie. |Totusi, altitudinea a impus etajarea elementelor climatice; acestea se includ etajului colinar jos, cu valori de temperatura cuprinse intre 10 si 8 °C si de precipitatii de 600 – 800 mm/an.

Sectorul de influenta predominant este cel oceanic, cu un surplus de precipitatii datorita vanturilor de vest. In partea de sud apar influente submediteraneene.

Hidrografia
Directia de scurgere a raurilor este est – vest spre colectorii Tisa sau Dunare. Dinspre nord spre sud se succed raurile: Somes, Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Mures, Bega – afluenti ai Tisei, si Timis, Caras – afluenti ai Dunarii.

Lacurile apartin mai ales tipului limanuri fluviatile.

Vegetatia:
Vegetatia predominanta o reprezinta padurile de stejar (care pe alocuri coboara in campie sau urca pe muntii josi si depresiunile-golf), caracteristice climei.
Intre speciile padurii apar stejarii pufosi si stejarii brumarii

Fauna
Caracteristice padurilor sunt mamifere precum caprioara, mistretul, lupul, vulpea, pisica salbatica, rasul, viezurele, iepurele. Intre pasari se remarca gainusa de alun, ciocanitoarea, cucul, fazanul, prepelita, soimul, bufnita iar intre pesti mreana si bibanul.

Solurile:
Solurile sunt predominant molisoluri spre campie si argiluvisoluri (pe un substrat argilos) la altitudini mai mari si in depresiunile-golf.

Partea superficiala terestra se compune din clasa argiluvilsolurilor cu tipurile cenusiu si brun – roscat

Populatia si asezarile:
Populatia Dealurilor de Vest se caracterizeaza prin densitati relativ reduse (50-75 loc./km2) influentate de migratia spre centrele urbane mari si sporul natural modest (chiar negativ in partea de sud).

Populatia romaneasca predomina net. Apar si spatii cu o semnificativa populatie maghiara (in zona Oradea-Marghita si la Zalau) sau germana (svabi in zona Lipova si Buzias).

Asezarile umane sunt asezate, uneori compacte sau liniare (alungite pe vai). Asezarile urbane sunt situate in interiorul Dealurilor de Vest (Zalau, Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei, Lipova) sau la contactul acestora cu campia (Marghita, Tasnad, Oradea, Pincota, Buzias).

O pozitie deosebita au orasele situate in depresiunile-golf (Alesd, Beius, Ineu, Sebis), legate economic si situate in zona deluroasa. Functii urbane si economice mai semnificative cu influenta in teritoriul Dealurilor de Vest au orasele Zalau, Simleul Silvaniei, Oradea (acesta apartine insa campiei) si Lipova.

Activitat economice:

-Activitati industriale:
Multe ramuri si centre: constructii de masini (Zalau - produse electrotehnice, armaturi metalice, Oradea, Lipova - subansamble), chimie (Oradea), prelucrarea lemnului (Oradea, Pincota, Simleu Silvaniei), extractia rocilor de constructie (bazalt la Lucaret), materiale de constructie (Poiana Codrului, Padurea Neagra), produse textile (Zalau, Oradea, Marghita), produse ale industriei ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Dealurile de Vest
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate