Trimite referat

Stiati ca ...

Edison Arantes do Nascimento, supranumit Pele, este considerat cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.De-a v-ati ascuns...de Tudor Arghezi

Materie: Romana
Accesari: 117.892
Download-uri: 15.904
Nota: 7.42 (5370 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - De-a v-ati ascuns...de Tudor Arghezi
Publicitate:

Trimis de Laurentiu
din 29 Noiembrie 2007

Comentariu "De-a v-ati ascuns..."
In poezia "De-a v-ati ascuns...", aparuta in primul volum de versuri la lui Tudor Arghezi, "Cuvinte potrivite" (1927), jocul cu moartea, mai bine zis "de-a moartea", este, ca si in "Miorita", un joc al destinului uman, pornit din realitatea neiertatoare a lumii. Pentru poet, inevitabilul este disimulat intr-un joc domestic, aparent inofensiv, inscris in ritualitatea comuna a existentei, nu lipsita insa de fiorul neantului. De aceea, ideea de joc misterios apare chiar din prima strofa: "Dragii mei, o sa ma joc odata/ Cu voi, de-a ceva ciudat./ Nu stiu cand o sa fie asta, tata,/ Dar, hotarat, o sa ne jucam odata,/ Odata poate dupa scapatat".
Fiecare cuvant care se repeta aici obsedant, "odata", "o sa ma joc", "o sa ne jucam", fixeaza o proiectie incerta, nestiuta, dar oricum hotarata, in cealalta margine a timpului uman, "dupa scapatat", tot atat de misterioasa ca si miticul in illo tempore, timp al inceputului, al nasterii tuturor lucrurilor. Jocul "de-a moartea" este un joc de neevitat, de care nimeni nu poate scapa, "un joc viclean de batrani/ Cu copii ca voi, cu fetite, ca tine,/ Joc de slugi si joc de stapani,/ Joc de pasari, de flori, de cani,/ Si fiecare il joaca bine"., atotcuprinzatoarea enumeratie sugerand instapanirea sa deplina asupra lumii, cu toata tristetea existentiala implicita.
Fenomenul mortii este derulat poetic in cele mai mici detalii, transpus insa in plan alegoric, figurile de stil urmand indeaproape procesul treptat al deriziunii fizice. Masa cea de taina a mortii fiecaruia este tinuta "Subt coviltirele lui Dumnezeu", sub protectie divina pana cand, "Intr-o zi piciorul va ramane mai greu", simbolizand apasarea vietii, greutatea fara margini care-l cuprinde pe omul aflat in pragul mortii. Mana devine "stangace", ochiul este "sleit", iar limba "scamoasa", toate aceste manifestari aratand ca lumea este supusa unui fenomen unic, dupa care alcatuirea materiala, fragila, a corpului, se imprastie, devine repede dizolvabila. Corpul biologic se supune unei auto-destramari totale, incapabil de a se opune entropiei devoratoare.
Mecanica jocului extinctiei are o simbolistica perfecta, "incepe incet, ca un vant./ Eu o sa rad si o sa tac,/ O sa ma culc la pamant./ O sa stau fara cuvant,/ De pilda, langa copac". Tacerea si seninatatea rasului semnifica o moarte anticipata, asteptata de mult timp, oricand posibila, caci mereu adie "ca un vant" in preajma fiintei umane. Copacul, axis mundi, este simbolul deznadejdii existentiale a omului, al destinului implacabil, care izbucneste cu putere in fiecare zagaz, pentru a opri fortele vitale ale organicului.
Jocul de-a moartea este vechi de milenii, fiind cuprins chiar in actul creatiei divine: "E jocul Sfintelor Scripturi./ Asa s-a jucat si Domnul nostru Iisus Hristos/ Si altii, plini de friguri si de calduri,/ Care din cateva sfinte tremuraturi/ Au ispravit jocul, frumos". Cele cateva "sfinte tremuraturi", frigurile si caldurile, reprezinta esenta vietii pamantene, imposibilitatea funciara de a depasi matrixul fortelor latente, generatoare de moarte.
Faptul ca jocul se termina frumos este un eufemism, pentru ca ideea de moarte, ca proces ireversibil, este respinsa de poet, invocand unele credinte ezoterice, din perioada pagana si de mai tarziu, din momentul aparitiei crestinismului: "Stiind ca Lazar a-nviat,/ Voi sa nu va mahniti, s-asteptati,/ Ca si cum nu s-a intamplat/ Nimic prea nou si prea ciudat./ Acolo, voi gandi la jocul nostru, printre frati". Despartirea de viata este momentul cel mai dureros, pentru ca omul nu mai poate fi regasit decat in memoria celor ce l-au cunoscut: "Voi sa nu va mahniti tare/Cand ma vor lua si duce departe/ Si-mi vor face un fel de inmormantare/ In lutul afanat sau tare./ Asa e jocul, incepe cu moarte". Lutul omului, din care a fost realizat in majoritatea mitologiilor lumii, de la "Popol Vuh" pana la mitologia crestina, se intoarce in lutul funerar, al pamantului impersonal care-i adaposteste pe toti cei ce-au murit de la inceputurile lumii.
Dupa moarte, in mod banal, mereu la fel, numai raman in urma decat bunurile materiale dobandite in timpul vietii, care nu mai pot sa aduca aminte de raposat: "Tata s-a ingrijit de voi,/ V-a lasat vite, hambare,/ Pasune, bordeie si oi,/ Pentru tot soiul de nevoi/ Si pentru mancare".Toate aceste "lucruri din afara fiintei" (things from outside of being) sunt inutile in fata tristetii care-i cuprinde pe cei apropiati. Ziua resurectiei, a Marii Eliberari de moarte, este asteptata, din aceasta cauza, cu multa nerabdare, intr-o Apocalipsa de mult prevestita de cartile sfinte: "Toti vor invia, toti se vor intoarce/ Intr-o zi acasa, la copii,/ La nevasta, care plange si toarce,/ La vacute, la mioarce,/ Ca oamenii gospodari si vii".
Pana cand mult asteptata eliberare de moarte sa vina, copiii trebuie sa isi continue dezvoltarea fireasca, sa urmeze cursul temporal instituit, pregatind o noua tre...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - De-a v-ati ascuns...de Tudor Arghezi
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate