Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Cucerirea Daciei de catre Traian

Materie: Istorie
Accesari: 11.046
Download-uri: 2.269
Nota: 7.07 (1916 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Cucerirea Daciei de catre Traian
Publicitate:

Trimis de
din 21 Ianuarie 2011

Imparatul Traian a pregatit, la anii 100, vreme indelungata si cu mare grija, razboiul pentru cucerirea Daciei si supunerea lui Decebal. A adus la Dunare in jur de 50 000 de soldati, bine inarmati, cu sabii, cu sulite, cu arcuri, cu platose si coifuri de bronz, cu masini de aruncat pietre si de spart zidurile cetatilor. Traian va reusi sa cucereasca Dacia numai in urma a 2 grele si sangeroase razboaie, a caror amintire s-a pastrat in izvoarele literare si mai ales in reliefurile Columnei Traiane.

Dupa pregatiri indelungate, armata romana trece Dunarea pe un pod de vase si inainteaza prin Banat spre Sarmizegetusa. Batalia se da la Tapae si este nespus de sangeroasa. Romanii ies invingatori si ocupa Tara Hategului. Decebal concepe acum un plan prin care spera sa-i sileasca pe roamani sa abandoneze tinuturile cucerite. Profitand de venirea iernii, dacii, impreuna cu aliatii lor roxolani si bastarni, trec Dunarea pe gheata si ataca garnizoanele romane din Moesia. Acestea rezista pana cand Traian le vine in ajutor cu o parte a armatei sale si atacul este respins. In primavara, romanii reiau inaintarea, patrund in tinutul Muntilor Orastiei, cuceresc cetatea de la Costesti si se apropie de Sarmizegetusa. Infrant, Decebal cere pace, care era una foarte aspra pentru Dacia. Decebal trebuia sa darame zidurile cetatilor, sa cedeze romanilor anumite tinuturi si sa renunte la orice independenta in politica externa. El si-a dat seama ca Traian nu renuntase la gandul cuceririi deoarece nu-si demobilizase armata si construise, cu ajutorul vestitului arhitect Apollodor din Damasc, podul de la Drobeta, peste care sa-si treaca mai usor armatele, asa ca le incalca si se pregateste de lupta....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK