Trimite referat

Stiati ca ...

Titanicul ar fi putut fi salvat daca ordinul dat de ofiterul de serviciu, si anume acela de a fi schimbat cursul navei, nu ar fi intarziat 30 de secunde din momentul detectarii icebergului.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Criza economica mondiala

Materie: Economie
Accesari: 21.633
Download-uri: 7.437
Nota: 7.24 (3741 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Criza economica mondiala
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 19 Octombrie 2009

In timp ce Uniunea Europeana este preocupata de identificarea unor
alternative la Federatia Rusa pentru aprovizionarea cu hidrocarburi, aceasta este, la randul sau, interesata de diversificarea traseelor de furnizare, pentru a evita problemele create de Ucraina si Belarus.

Proiectarea unei politici energetice comune in
Uniunea Europeana

Documente programatice

Proiectul politicii energetice europene a fost prezentat la 10.01.2007 de Comisia Europeana.
Principiile care stau la baza negocierilor sunt: realizarea unei piete interne de energie competitive si integrate; securitatea aprovizionarii, prin diversificarea surselor de procurare si a rutelor de transport, prin "coridorul sudic", respectiv gazoductul „Nabucco"; reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (prin cresterea eficientei energetice extinderea utilizarii surselor alternative de energie - eoliana, solara, biomasa, biocombustibili, energie geotermala - si luarea in considerarea a energiei nucleare). substantiala a coordonarii europene in domeniul aprovizionarii energetice.

Capitolul XXI defineste energia ca o "competenta impartita intre statele membre", in timp ce articolul 194 evoca "securitatea aprovizionarii energetice a UE".


Importurile de gaze naturale in statele UE


14 din cele 27 de state membre ale UE sunt mari consumatoare de gaze rusesti sau nu dispun de resurse alternative. Astfel, unele dintre cele mai dezvoltate state din Uniunea Europeana, precum Germania si Italia, importa aproximativ 50% din totalul gazelor livrate de Moscova blocului comunitar. Franta cumpara mai putin de jumatate din totalul Italiei si sub 25% din cel al Germaniei. Estonia Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Bulgaria depind total de gazele resesti.


Impedimente in realizarea politicii energetice commune

Particularitati pe segmental gazelor naturaleRealizarea unei piete unice competitive este grevata de inalta concentrare a pietelor la nivel local, de infrastructura deficitara, care face dificil accesul noilor competitori si ofensivitatea Moscovei pe segmentul de productie central-asiatic
Obiectivul Uniunii de diversificare a furnizorilor, vizate fiind in primul rand statele din Asia Centrala (precum, Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan se loveste de relatiile privilegiate in domeniu pe care Federatia Rusa le-a stabilit cu acesti producatori, respectiv de contractele incheiate de Moscova pentru livrarile de gaze.

In 2007, gazul produs in Kazahstan a fost destinat, in special, consumului intern. La sfarsitul anului 2007, acest stat a incheiat doua acorduri care prevad construirea gazoductului Turkmenistan-Kazahstan-China si extinderea conductei Central-Asiatice. In acelasi timp, Kazahstanul a anuntat ca, pana in 2010, se va transforma intr-o o tara exportatoare de gaz.


Tergiversarea proiectelor de transport


Uniunea Europeana intentioneaza sa realizeze asa numitul "coridor sudic" de transport al gazelor dinspre zona caspica spre Europa, care include conducta Caucazului de Sud (South Caucasus Pipeline), ce va conecta zacamantul azer de la Shah Deniz, prin Georgia, cu Erzur um Turcia) si, respectiv, prelungirea acesteia prin intermediul gazoductului „ N a b u c c o " ( Turcia Bulgaria-Romania-Ungaria Austria si al gazoductului Turcia –Grecia –Italia /TGI....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Criza economica mondiala
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate