Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai secetos loc de pe Pamant este Arica, in Chile. Precipitatiile ating aici 0,76 mm anual. In acest ritm, ar trebui un secol pentru a umple o ceasca de cafea.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Criza economica in 2009

Materie: Economie
Accesari: 13.335
Download-uri: 4.104
Nota: 5.58 (2684 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Criza economica in 2009
Publicitate:

Trimis de Crisan Flaviu
din 14 August 2009

In 20 de ani de postcomunism Romania a acumulat o datorie externa de 100 miliarde dolari. Deși ar putea parea surprinzator titularii acestor creante, care sint Banca Mondiala și FMI, nu doresc plata acestor datorii prin lichiditati, ci prin diverse prestatii care nu sint niciodata contabilizate in mod real. Astfel, in cadrul Consiliului ONU Romania a votat sanctiunile economice impotriva Iranului, a acceptat trimiterea de trupe in Afganistan și in general a acceptat orice solicitare venita de peste ocean. Doar datornicul este un sclav vindut...
Fiind vorba de o datorie publica, debitorul acestei obligatii este statul roman ca persoana juridica. Ce se intimpla insa cu cetateanul roman, persoana fizica? In ce raport se afla acesta cu datoria publica a Romaniei? Diaspora romaneasca, in prezent numarind aproximativ doua milioane de persoane, se pot considera eliberati de aceasta datorie din momentul in care adopta cetatenia statului pe al carui teritoriu se afla și renunta la cetatenia romana. Fenomene precum migratia și natalitatea scazuta pe plan intern aduc in calcul riscul real ca aceasta datorie publica sa ramina in timp neachitata.
Bancherii au prevazut insa aceasta posibilitate și, odata cu acapararea totala a statuluiși a patrimoniul sau public, au fixat o noua tinta: persoanele fizice și proprietatea privata. In prezent, asistam la o adevarata ofensiva a bancherilor impotriva cetateanului de rind. Agresivitatea și insistenta cu care sintem asaltati sa contractam un credit, impreuna cu practicile neloiale ale bancherilor (pornind de la dobinzile uriașe, comisioanele și dobinzile ascunse, pina la modificarea unilaterala a contractului pe timpul derularii acestuia – metoda care, de altfel, contravine in mod flagrant prevederilor Codului Comercial) toate tolerate și chiar incurajate de catre autoritati și de instantele de judecata, dovedesc ca bancherii privesc cetatenii și proprietatea privata pe care aceștia o detin ca victime sigure și nu vor opri aceasta ofensiva (a se citi "criza") pina cind intreaga populatie va figura in evidenta Biroului de Credite și pina cind ultimul teren, ultima casa, ultima valoare mobiliara vor fi confiscate in numele bancii. In prezent, numarul romanilor inscriși pe listele Biroului de Credite este de 600.000 de persoane (Kazahstanul fiind singura tara din lume care ne depașește la acest capitol), dar este posibil ca acest numar sa creasca in viitor (in conditiile in care legi sint adoptate in Parlament fara ca vreun membru al acestui organism sa le fi citit vreodata, ordonante de urgenta sint trecute prin Guvern fara ca un membru al guvernului sa le fi citit, iar noul cod penal prevede pedepse injumatatite – fata de vechea reglementare – pentru infractiunile de coruptie).
Pe zi ce trece politicienii noștri se dovedesc tot mai mult "clienti fideli" ai bancilor. Pentru a "furniza" datornici bancilor aceștia adopta fie masuri directe, prin care cetatenii iși pierd locul de munca, iși pierd venitul etc, fiind astfel constrinși la contractarea unui imprumut bancar, fie masuri mai mult sau mai putin subtile, prin care se incearca ademenirea populatiei spre creditele bancare.
Mai mira pe cineva ca forfetarul dizolva firmele? Sau poate tocmai acesta a fost scopul acestui tip de impozitare?... Pentru agentii economici de pe teritoriul Romaniei TVA se achita in luna urmatoare emiterii facturii, deși incasarea facturii are loc de regula cu o intirziere de doua, trei sau chiar patru luni . Oare guvernantii noștri nu au sesizat ca o asemenea inadvertenta duce la falimentul agentilor economici? Sau poate tocmai aceasta era finalitatea masurii?...
Exista și unele masuri subtile prin care populatia este ademenita sa contracteze un imprumut. In 2002 a aparut o forma bizara de ajutor social: pentru a sprijini agricultura – se spunea – fermierilor care cu fonduri proprii achizitionau utilaje agricole li se restituia 50% din pretul de achizitie. Acest ajutor se adresa deci urmatoarelor categorii de persoane: celor care dispuneau de fonduri suficiente pentru a achizitiona utilaje agricole fara a avea nevoie de ajutor social și celor care contractau un imprumut bancar. Cu toate ca programul a fost un eșec (romanii aratindu-se destul de reticenti in contractarea unor credite pe care nu le pot plati) el a fost reluat mai tirziu sub forma unui sprijin acordat tinerilor care construiesc cu fonduri proprii o locuinta (program care in ciuda eșecului a fost și el reluat mai tirziu sub titlul "prima casa"). Acordarea unor ajutoare persoanelor care dispun de lichiditati suficiente este un nonsens. Prin urmare sint aceste "ajutoare sociale" menite in realitate sa momeasca populatia la contractarea unui imprumut bancar?
Probabil.

Sint fondurile de pensii private parte a aceleași strategii? Vor ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Criza economica in 2009
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate