Trimite referat

Stiati ca ...

Nautul este un inlocuitor foarte bun pentru cafea, boabele de naut prajite si macinate fiind un puternic stimulent digestiv si nervos. Pentru ameliorarea simptomelor racelii, specialistii in medicina naturista recomanda administrarea zilnica a doua pahare de apa de naut.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Criminologie - Societatea civila ca obiect al cunoasterii sociologice

Materie: Drept
Accesari: 3.709
Download-uri: 955
Nota: 7.00 (2016 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Criminologie - Societatea civila ca obiect al cunoasterii sociologice
Publicitate:

Trimis de spider
din 13 Noiembrie 2002

Comentariile politice sunt intotdeauna la indemina oricui, dar sociologia politicii e mai greu de a o stapini pentru ca ea nu pune (nu ar trebui sa puna) accentul pe "politic" ci pe "stiinta", pe analiza informala sistematica, riguroasa, cu valoare predictiva a evenimentelor pe care le traim.

In loc de a considera experievtele personale ca fiind definitive pentru formularea concluziilor generalizate, sociologia dovedeste, testeaza si cind este cazul, trebuie sa respinga ipotezele cotidiene. Important nu e sa includa toate cazurile posibile ci sa explice un univers de cazuri strict selectate.

Examinind determinarile societatii civile folosite in diferite stiinte sociale (filosofia sociala, politologie, drept s.a.) ne ciocnim de necesitatea incontestabila de a clarifica specificul intelegerii sociologice a acestui concept. Vom incerca in acest capitol sa marcam in linii generale continutul acestei intelegeri.

Nivelurile si subsistemele societatii civile
Sociologia, bazindu-se pe traditiile filosofiei neorealiste si a relativismului, reese in primul rind din recunoasterea dublei naturi a societatii civile. Aceasta dubla natura a existentei sale este dererminata de prezenta unor vectori opusi sau, altfel spus, a modurilor de dezvoltare - ideal si real, material si spiritual, obiectiv si subiectiv, natural si artificial, stihiinic si constient s.a.

Aceste moduri de existenta a societatii sivile dicteaza racursul examinarii sale sociologice. Asa de exemplu, modurile real si ideal de existenta a societatii civile determina sfera problemelor cunoasterii sociologice, spre deosebire de cele ale cunoasterii filosofice. Sociologia de asemanea nu tinde sa rezolve antinomia "socialul este real, sau socialul este ideal". Ea incearca sa explice esenta ideala a societatii civile prin intermediul adresarii la faptele constiintei reale si a comportamentului oamenilor.

Idealul exprima continutul intern al societatii civile, acesta existind sub forma de idei, inchipuiri, opinii, traditii, credinte, norme s.a, la care se afiliaza oamenii in procesul vietii si activitatii in comun. Idealul este lipsit de un invelis material si de aceea nu poate fi obiect nemijlocit al observarii si masurarii prin intermedul mijloacelor analizei sociologice.

Patrunderea in lumea idealului e posibila numai pe baza cercetarii empirice a faptelor vietii reale a oamenilor in societatea civica. Iata de ce intelegerea idealului ar consta preponderent din formarea imaginilor aproximative cu ajutorul fragmentelor vietii reale fixate empiric. Avind in vedere aceasta circumstanta, nu ar trebui sa supraapreciem insemnatatea anchetelor sociologice si a altor metode legate de obtinerea informatiei verbale despre reprezentarile si motivele ideale ale respondentilor.

Modurile ideal si real de existenta a societatii civile se disting la toate nivelurile sale structurale. La determinarea nivelurilor si componentelor structurale ale societatii civice, sociologia ajunge pe cale empirica. Primele probleme de care se ciocneste sociologul, cind intreprinde o analiza a partilor componente ale societatii civice, sunt situatiile de viata si comportament real al indivizilor aparte.

Oamenii infaptuiesc actiuni si isi exprima parerile si opiniile cu ajutorul limbii vorbite, a gesturilor, a miscarilor s.a. Idealul exista aici in chip subiectiv, avind insemnatate pentru fiecare persoana aparte. La acest nivel (individual), existenta individuala, cum remarca Marx, (facind analiza la filosofia hegeliana a dreptului) este principiu si scop al societatii civile, ea fiind o modalitate sau o forma de exprimare si realizare a necesitatilor vitale si a intereselor indivizilor aparte.

Anume din aceasta cauza Hegel incepe analiza societatii civice de la examinarea necesitatilor indivizilor care formeaza prin uniunea lor o comunitate formala. Caracterul formal al legaturilor dintre ei e conditionat in primul rind de orientarea lor interna, adica orientarea spre satisfacerea propriilor interese si necesitati.

In acest context, ceilalti oameni sunt pentru individ mijloc de realizare a intereselor sale vitale. In viata reala, insa, actiunile oamenilor indreptate spre realizarea acestor interese se manifesta ca forme de comportament ce pot fi observate si studiate de sociologie. La acest nivel de organizare a societatii civice, sociologia doar fixeaza tipurile repetabile si stabile a comportamentului uman si modalitatile de satisfacere a necesitatilor indivizilor legate de aceste forme.

Deja la nivelul individual, subiectiv-comportamental al societatii civile, sociologul descopera unele moduri si mijloace de actiune, care constituie baza oricarei culturi si ca atare sunt folosite de oameni in procesul asigurarii vietii lor.
Cu totul alta manifestare a persoanei o denota cultura sa. Daca cercetind nivelul individual de organizare a societatii civile sociologia tinde sa dee raspuns la intrebarile: Ce fac oamenii?

Care necesitati si interese ei...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Criminologie - Societatea civila ca obiect al cunoasterii sociologice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate