Trimite referat

Stiati ca ...

Cei mai tineri parinti au avut varsta de 8, respectiv 9 ani si au trait in China.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Criminalistica

Materie: Drept
Accesari: 7.678
Download-uri: 1.621
Nota: 5.09 (1548 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Criminalistica
Publicitate:

Trimis de pui fript
din 18 Martie 2008

Creatie a experientei generalizate a organelor de urmarire penala, justificata de ratiuni de ordin practic, prezentarea pentru recunoastere reprezinta acea activitate prin mijlocirea careia persoane, animale, cadavre, obiecte, fotografii ale acestora, aflate intr-un anumit raport cu infractiunea comisa, sunt infatisate unor persoane victima, martor, invinuit, sau inculpat - in scopul de a stabili daca acestea sunt cele percepute in conditiile savirsirii infractiunii, sau in orice alte imprejurari.

Depozitiile martorilor se formeaza treptat, presupunind trei faze succesive: receptia faza in care martorul, prin mijlocirea organelor de simt, percepe fapte legate de infractiunea savirsita -, memorarea, adica evaluarea si stocarea faptelor percepute, si reproducerea acestora prin comunicarea lor orala sau in forma scrisa organului judiciar.

Organul judiciar are ca sarcina sa fixeze informatii probante obtinute prin contactul direct cu fiinta sau obiectul material in cadrul actiunilor procesuale, sau in urma prezentarii de catre persoanele cointeresate in proces (invinuitul, vicitima) a anumitor obiecte.

In criminalistica metoda descrierii are specificul sau determinat de mai multi factori, dintre care:
- reglementarea procesuala a activitatilor de cercetare criminalistica, a modului de fixare a rezultatelor obtinute. Legislatia in vigoare prevede anumite cerinte asupra formei si continutului tuturor actelor procesuale la redactarea carora se utilizeaza metoda de in discutie;
- sfera practic nelimitata a obiectelor de studiu criminalistic. Datorita caracterului sau retrospectiv, investigarea criminalistica presupune examinarea tuturor obiectelor care intr-un mod sau altul au reflectat fapta penala. In majoritatea cazurilor acestea sunt multiple si diverse.

Posibilitatea stabilirii unei fapte penale, a imprejurarilor in care acesta a avut loc, se datoreaza faptului ca savirsirea unei infractiuni, ca si orice alta forma de activitate a omului, in majoritatea cazurilor, este insotita de producerea in mediul existent a anumitor modificari a caror examinare, in conditii normale, asigura reconstituirea tabloului dinamic al faptei, identificarea persoanelor participante si a comportarii acestora.

Modificarile produse in mediu in legatura cu savirsirea unei fapte penale, cunoscute in teoria si practica criminalistica sub denumirea generica de urme ale infractiunii, se divizeaza in materiale si spirituale. Urmele materiale ale infractiunii reprezinta schimbari fizice suportate de obiectele din mediul in care s-a activat cu prilejul savirsirii actului penal.

Ele constituie informatii probante prin particularitatile de forma si structura, pozitie, interpozitie si amplasament, toate acestea putind fi considerate prin cercetari directe efectuate de organul judiciar nemijlocit, cu sau fara concursul specialistilor de profil.

Urmele spirituale sunt imaginatii rezultate dintr-un complicat proces psihic de reflectare si conservare in memorie a faptelor percepute in legatura cu activitatea infractionala. Data fiind natura lor materiala, imaginatiile celor ce au perceput fapte cu semnificatie probanta nu pot fi cunoscute altfel decit prin transpunerea acestora in cadrul unui proces de comunicare. In justitia penala acest proces se realizezeaza prin actul procedural de ascultare, adica prin mobilizarea persoanelor ce detin date probante privind imprejurarile faptei penale pantru a marturisi in fata organului judiciar.

Relatarile persoanelor care au perceput sau cunosc fapte de natura sa contribuie la stabilirea adevarului intr-un proces penal, facute si fixate in conformitate cu cerintele legislatiei procesual-penale in vigoare, constituie mijloace de proba, numite declaratii sau depozitii ale martorilor.

In conformitate cu prevederile Codului de Procedura Penala al Republicii Moldova, calitatea de martor este atribuita persoanelor care poseda informatii probante de natura sa contribuie la justa solutionare a unei cauze penale.

Prin urmare, in calitate de martor poate fi chemata orice persoana fizica, care, eventual, cunoaste fapte sau imprejurari de fapt, apte sa serveasca la aflarea adevarului. Nu pot participa ca martori doar persoanele cu deficiente psihofiziologice, care sunt incapabile a percepe si reproduce in mod adecvat realitatea si avocatii, care au luat cunostinta de anumite date in exercitiul functiunilor de aparatori ai invinuitului sau banuitului. Sunt exceptate de obligatia de a da marturii in defavoarea invinuitului sau inculpatului sotii si rudele apropiate ale acestora.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Criminalistica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate