Trimite referat

Stiati ca ...

Corpul unui adult este alcatuit din aproximativ douazeci de mii de miliarde de celule.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Creativitatea ca produs - potentialul creativ al elevilor

Materie: Psihologie
Accesari: 15.948
Download-uri: 4.032
Nota: 6.14 (1719 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Creativitatea ca produs - potentialul creativ al elevilor
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 17 Martie 2009

1 Actualitatea temei abordate

Stimularea potentialului creativ al elevilor reprezinta una din principalele prioritati ale educatiei in lume la acest inceput al mileniului III.

In conditiile existente la noi, e necesara dezvoltarea creativitatii fiecarei personalitati,inca din copilarie, asa incit viitorii absolventi ai liceiilor sa poata contribui la progresul tarii noastre. Invatarea creativa a biologiei se bazeaza pe capacitatea elevului de a elabora ceva nou,original,valoros, important si util pentru sine si pentru mediul in care activeaza. Procesul dat stimuleaza imaginatia si curiozitatea, initiativa si increderea in fortele proprii, independenta in gasirea variatelor solutii-atitudini atit de solicitate in societatea contemporana.

Termenul creativitate provine de la latinescul "creare”,ceea ce inseamna a "zamisli”", a fauri ”, " a naste ”. In limbajul psihologic termenul a fost adaptat initial pentru a defini capacitatea de creatie artistica. O definitie ampla a creativitatii se propune in lucrarea "Pedagogie” de Bontas I. " creativitatea este o capacitate complexa si fundamentala a personalitatii, care sprigininduse pe date sau produse anterioare, in imbinarea cu investigatii si date noi, produce ceva nou , original de valoare si eficienta stiintifica si social utila,ca rezultat al influentelor si relatiilor factorilor subiectivi si obiectivi-adica a posibilitatilor persoanei si a conditiilor ambientale, ale mediului socio-cultural.

Epoca in care traim cere fiecarui individ sa se adapteze la situatii mereu noi, sa resolve numeroase probleme sociale si profesionale, sa gaseaca solutii variate, ingenioase, originale.

Schimbarile globale se deruleaza in ritmuri tot mai accelerate. Pentru a pregati tinerii sa faca fata transformarilor rapide ale vietii in aspectele economic, politic,social,cultural e necesara dezvoltarea creativitatii elevilor la toate disciplinele.

Scoala contemporana, centrata pe elev, are un rol bine precizat in dezvoltarea uriasului potential intelectual, reprezentat de inteligenta si creativitate care, pus in valoare, va asigura neintrerupt progresul socio-uman.

1.1 Creativitatea ca produs

Edison considera ca actul creativ se compune din 99% transpirtie si 1% inspiratie. Crearea unui produs reprezinta rezultatul unui proces complex, care necesita multa munca.

"Prin prisma produselor sale, activitatea de creatie se diferentiaza in creatie stiintifica si creatie artistica. Dezvoltarea creativitatii stiintifice doar prin discipline reale si a celor artistice prin discipline umaniste nu poate avea sorti la izbinda.

Din contra educatia artistica se rasfringe si asupra creativitatii stiintifice, dupa cum educatia stiintifica si tehnologica va avea repercusiuni si asupra creatiei artistice, din moment ce substratul lor psihologic incumba aceleasi mecanisme”

Produsele create de elevi la bilogie sunt foarte diverse : obiecte ( modele, colectii, tablouri, filme foto si video, materiale didactice etc.), idei, probleme, teste, proiecte, programe pentru utilizarea computerului, lucrari literare ( poezii, proza, jocuri didactice, sarade, triade ), lucrari grafice (desene, scheme de reper), ziare de sinteza, creatii musicale etc.
In literatura de specilitate sint descrise diferite clasificari ale nivelului creativitatii ca produs al muncii creatoare:

1)Creativitatea expresiva – este o premisa de dezvoltare a formelor superioare de creativitate. Produsele creative se caracterizeaza prin spontanietate, fara a viza utilitatea si valoarea sociala a lor. Se manifesta la nivel de exercitiu prin diferite solutii productive. Creativitatea expresiva poate fi stimulata prin jocuri de creatie, desene cu subiecte liber alese, instituirea unui climat favorabil. Nu se admit observatiii critice, pentru a nu bloca spontanietatea activitatii elevilor.

2) Creativitatea productiva – se manifesta prin realizarea unor lucruri utile pe baza anumitor tehnici imbunatatite. Produsele se deseobesc cu putin de cele obisnuite, ele nu sunt foarte originale. Stimularea creativitatii productive se realizeaza prin invatarea creativa, ce presupune metode de descoperire si problematizare, largirea orizontului de cunostinte, acumularea experientei.

3)Creativitatea inovativa – este legata de cea expresiva si cea productiva, dar in procesul ei se cauta o solutie noua, o interpretare originala a unor lucruri cunoscute, prin combinarea ingenioasa a unor elemente. Se descopera noi relatii intre obiecte si fenomene, dar cu totul neobisnuite. Inovatia de acest fel sporeste simtitor productivitatea, imbunatateste procesul de predare-invatare-evaluare.

4) Creativitatea inventiva – reprezinta nivelul creatiei persoanelor talentate care pro...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Creativitatea ca produs - potentialul creativ al elevilor
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate