Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Costache Negruzzi - Sobieski si romanii - caracterizarea personajelor

Materie: Romana
Accesari: 141.781
Download-uri: 23.101
Nota: 7.22 (15991 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Costache Negruzzi - Sobieski si romanii - caracterizarea personajelor
Publicitate:

Trimis de fatuca
din 08 Septembrie 2004

I. PLAIESII sunt personajul principal al nuvelei istorice , ei devin un adevarat simbol al vitejiei romanilor . Plaiesii , apar ca un personaj colectiv insumand trasaturile morale ale poporului nostru .

De aceea , cei nouasprezece plaiesi nu sunt individualizati prin nume proprii . Cele cateva amanunte legate de varsta sau de indatoririle avute , reusesc sa diferentieze cateva profiluri , dintre care acela al batranului plaies .

Scriitorul nu ii caracterizeaza direct . Faptele , atitudinea si cuvintele lor pun in lumina trasaturile lor morale .

Plaiesii se cracterizeaza in primul rand prin firescul comportarii lor , al felului de a vorbi . La fel de firesc si de constient , isi asuma si sacrificiul , fiind amenintati de un puternic simt al datoriei .

Demnitatea , spiritul de sacrificiu , taria de caracter , curajul si vitejia , starnesc pana si admiratia dusmanului care este nevoit sa le recunoasca .

Din randul lor se desprinde batranul plaies . El este conducatorul plaIesilor si se bucura de autoritate in randul acestora , caci toti asculta de el , ducandu-i la indeplinire toate ordinele .

Insufletit de spiritual datoriei , gata de sacrificiu pentru binele tarii , el dispretuieste lasitatea si deaceea il infrunta cu asprime pe tanarul , ce se teme de numarul mare al lesilor .

Batranul il primeste pe solul regal cu ospitalitate si il asculta cu bunavointa , dar refuza demn si categoric inchinarea cetatii . Modest si chibzuit , ii propune regelui alternative pacii .

Demn , ramane batranul si in momentul capitularii , caci inchina cetetea , cu conditia de a fi lasati liberi .

II. REGELE SOBIESKI

Insusirea fundamentala a regeleui polon ste trufia . Orgolios peste masura , nu accepta postura de invins si de aceea ia cu usurinta hotarari negandite . Orgoliul regelui este sugerat si indirect prin felul in care solul se adreseaza plaiesilor in numele lui , neuitand nici titlurile , nici amenintarile .

Lipsit de stapanire si impulsive , se pripeste din nou , cand ia hotararea de a-i spanzura pe plaiesi .

Chiar atunci , cand trebuie sa recunoasca vitejia plaiesilor , formularea nu evidentiaza admiratia , ci incercarea de a-si salva orgoliul ranit : -Ati avut cinstea a va impotrivi cinci zile , regelui de Polonia .

Desi prezentat sumar , Sobieski este o personalitate complexa , evoluand de la un orgoliu nemarginit la un oarecare echiluibru . reuseste sa-si salveze demnitatea , dand ascultare sfatului intelept a lui Iablonovski .

SFARSIT.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Costache Negruzzi - Sobieski si romanii - caracterizarea personajelor
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK