Trimite referat

Stiati ca ...

Alexandru Macedon s-a implicat intens in politica de dezvoltare urbana din teritoriile cucerite.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Constructia Europei Unite

Materie: Istorie
Accesari: 6.156
Download-uri: 1.273
Nota: 2.39 (2716 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Constructia Europei Unite
Publicitate:

Trimis de Popescu Sebastian
din 04 Noiembrie 2009

Experienta istorica a demonstrat ca "unitatea Europei" este optiunea cea mai
inteleapta pentru popoarele care o alcatuiesc, pentru ca, spunea Victor Hugo, "numai Unitatea va deveni scutul in fata tuturor furtunilor care, altfel, ar putea pustii una din cele mai vechi Civilizatii ale lumii".
Albert Camus observa, de asemenea, ca "uniti, europenii vor fi in masura sa sporeasca tezaurul de valori acumulat in decursul istoriei" iar Nicolae Titulescu aprecia ca, prin constituirea Uniunii Economice Europene va fi posibila dezvoltarea colaborarii dintre statele Continentului, precum si dintre acestea si alte state, deoarece numai o asemenea colaborare constituie garantia progresului. Edmond Michelet considera ca "Europa Unita este viitorul iar faramitarea este trecutul".
In anul 1926, dupa ce popoarele Europei traisera experienta terifianta a primei conflagratii mondiale, 2000 de reprezentanti din 24 de state s-au intrunit in capitala Austriei pentru a examina viitorul posibil al continentului. Congresul de la Viena si-a propus sa lanseze un mesaj statelor europene si statelor din celelalte zone ale lumii, mesaj care a luat forma "Manifestului Pan-European".
Intre principalele obiective convenite de Congresul de la Viena si consemnate in Manifestul Pan-European sunt de amintit: garantarea egalitatii, securitatii si suveranitatii fiecarui stat, infaptuirea Uniunii Vamale, stabilirea unei monede comune, respectarea civilizatiei fiecarui stat, dezvoltarea cooperarii intre statele membre cat si dintre acestea si celelalte state.
La data de 7 septembrie 1929, ministrul de externe al Frantei, Aristide Briand, a propus in cadrul Adunarii Generale a Societatii Natiunilor, "crearea unei Uniuni Federale Europene" iar guvernul francez a fost, apoi, solicitat sa detalieze propunerea facuta de ministrul sau de externe, ceea ce acesta a si facut prezentand un "Memorandum cu privire la organizarea unui regim de Uniune Federala Europeana". Proiectul francez, oprit in conjunctura europeana si mondiala a inceputului celui de-al patrulea deceniu al secolului al XX-lea, n-a ramas fara ecou. Conceptele promovate acum de Franta s-au reflectat in structura Comunitatii Europene si in procesul complex al integrarii europene, care s-a declansat dupa al doilea razboi mondial si continua si in zilele noastre.

1.a. Comunitatile europene. instituirea uniunii europene
De la ideea Europei Unite s-a ajuns la concluzia ca se impun structuri europene care sa o concretizeze. Evident ca aceste structuri vizau, in primul rand, domeniul economic; treptat insa s-a apreciat ca sunt necesare structuri comune si in domeniul politic si militar, cu un grad diferit de integrare, de la formele clasice de cooperare, la parteneriat si apoi la modalitati tot mai accentuate de integrare.

1.b. Procesul constituirii unor structuri economice, politice si militare
Primii ani de dupa razboi au fost marcati de ample dezbateri privind viitorul
Europei, dezbateri care au reprezentat o continuare si o amplificare a dezbaterilor interbelice. Se vadea necesitatea extinderii cooperarii economice dar si tendinta constituirii unor structuri adecvate care sa faciliteze si sa garanteze aceasta cooperare. De la an la an ideea unor structuri integrate a prins contur, imbracand forme tot mai concrete, cu un grad tot mai inalt de angajare din partea guvernelor europene; deosebit de activ in acest sens s-a dovedit a fi guvernul francez, care a avut o contributie remarcabila in promovarea noilor structuri europene.

1.c. Aparitia primelor structuri economice
Dupa cel de-al doilea razboi mondial s-a constituit Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite, care a polarizat dezbaterile economice asupra problemelor reconstructiei postbelice si dezvoltarii economice in Europa in conditiile noilor tendinte si orientari mondiale.
La 16 aprilie 1948, s-a constituit Organizatia Europeana de Cooperare
Economica, al carei obiectiv initial l-a reprezentat "gestionarea ajutorului comun oferit de catre Statele Unite ale Americii - in cadrul Planului Marshall- statelor europene care au avut de suferit de pe urma celui de-al doilea razboi mondial.
Organizatia Europeana de Cooperare Economica s-a transformat - in anul 1961-
in Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), concentrandu-se asupra cooperarii internationale intre tarile industrializate cu economie de piata, printr-o coordonare a politicilor economice, comerciale si de dezvoltare a tarilor membre. OCDE are 24 de membrii: cele 15 state membre ale Uniunii Europene, la care se adauga SUA, Canada, Japonia, Turcia, Australia, Elvetia, Norvegia, Islanda si Noua Zeelanda.

1.d. Constituirea Consiliului Europei - sensuri si semnificatii politice
La 5 mai 1949, s-a constituit unul dintre cele mai importante organisme europene, in vederea promovarii unitatii si cooperarii pe continent prin consolidarea democrati...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Constructia Europei Unite
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate