Trimite referat

Stiati ca ...

Cei mai mari pradatori de pe pamant sunt ursii polari. Ursii polari sunt singurele animale polare care vaneaza oameni.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Consideratii impotriva reductionismului antistructural

Materie: Filozofie
Accesari: 1.674
Download-uri: 134
Nota: 5.40 (811 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Consideratii impotriva reductionismului antistructural
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

1.1.Impotriva reductionismului antistructural
Fetzer a asumat ca:1) prin stiinta noi investigam legile naturii.2) legile naturii au forma principiilor generale.3) utilitatea legilor naturii este conectata cu scopurile explicatiei si predictiei. (Fetzer, 2002)

Totusi, stiinta nu trebuie sa prefere simplismul si economia necesar. "Simpler theories ought to be prefered to complex alternatives only in the cases in wich they are also adequate, truth"(Fetzer, 2002). In adaos, noi nu stim a priori daca realitatea este simpla. Altii considera ca, stiinta tinde spre unitate. (cf., Gold si Stoljar, 1999)

Totusi, noi nu stim a priori daca universul are o unitate universala ultima si singulara.Aceaste scopuri sunt preferabile dar sunt, totusi, scopuri contingente, deaceea avand valoare stiintifica contingenta.Poate,universul are un nivel ontologic fundamental ce are o existenta necesara, si in consecinta este universal, pentru sau in orice lume posibila, dar unitatea universului nu trebuie identificata cu unitatea stiintei.

Unitatea universului este mai larga din punct de vedere ontic decat unitatea cunoasterii stiintifice.Iar unitatea cunoasterii stiintifice este mai larga decat universalul universului din punct de vedere al cognitiei.Unitatea universului exista la un nivel ontic fundamental, dar unitatea stiintei umane exista la un nivelul constiintei umane.Constiinta umana este ceva care exista la un nivel ontologic superior, ce depinde de un nivel de organizare mai complex.

Dar, constiinta macar ca acopera toata cunoasterea stiintifica, ea acopera deasemenea si activitatile deceptive si o multime de alte aspecte nonstiintifice. Deci nici unitatea constiintei nu este identica cu unitatea stiintei si nici fluxul constiintei nu este identic cu fluxul cunoasterii stiintifice.

Daca "particulele elementare" nu sunt elementare, daca exista un ultim si unic tip de primitiv ontologic, totusi, "organization is a property wich cannot be reduced to the properties of its parts, for the behavior of each part depends on those of the others and on the aims of the whole."(Del Re, 1998).

Prin cuvintele precedente n-am vrut sa apar autonomia chimiei, biologiei, sau a psihologiei impotriva imperialismului microfizicii. Am intentionat doar sa critic tendinta de a reduce explicatia proprietatilor emergente ale sistemelor cu organizare complexa la suma proprietatilor micropartlor lor.

Scurta digresiune
In acord cu Cao, particulele fizice sunt manifestari emergente observabile ale campurilor cuantice fizice. Mi-ar fi placut ca, undele sa fie numai forma miscarii unor entitati subondulatorii, suboscilatorii. Dar, sa presupunem ca autorul este adevarat.

Totusi, campurile sunt parti ale intregului univers, sunt parti finite ale universului. Deaceea, relativ la intregul universului ele sunt analog particulelor. Suntem obisnuiti sa gandim ca, ceea ce apare ca fiind continuu la un anumit nivel fenomenal trebuie sa fie discret la un anumit nivel mai fundamental, si in acest sens corpuscular (discontinuu).

Sa presupunem ca, aceasta forma de gandire are validitate numai in anumite limite ale experientei nostre anterioare. Ce ar urma? Daca campul nu este discontinuu, atunci trebuie sa fie continuu. Si, ce urmeaza? Se pare ca, in acest caz, trebuie sa existe infinit actual.

Daca campul n-are parti, atunci distributia lui spatiala trebuie sa fie infinit de continua. Din nou, daca o particula fizica este numai o aparenta o unor subcampuri cuantice, atunci aceste campuri cuantice nu pot fi extinse prea mult dincolo de limitele spatiale ale aparentei particulei, si din acest motiv se pare ca ele trebuie sa aiba dimensiune spatiala finita, deaceea raman parti ale universului...Maimult, nimicul nu se poate misca, ci undele sunt forme ale miscarii...Deci, atat din punct devedere al intradistributiei (compozitioanle?) cat si din punct de vedere al limitelor marginale campurile trebuie sa fie finite.

Nu sunt de acord cu idea ca, toate fenomenele de la nivelele superioare de complexitate organizationala supervin ca simple sume ale fenomenelor de la nivelele mai fundamentale.Capacitatile cognitive superioare ale creierului uman sunt absente la nivelul neuronului singular,adica neuronii nu sunt creiere mici.Creierul nu este un neuron mare.In acelasi spirit,Alumit Ishai, Leslie G. Ungerleider,Alex Martin,and James V. Haxby(2000)considera ca:

Although the segregation of three regions with category-related responses could be interpreted as evidence for separate modules, the evidence for broad, overlapping, category-related patterns of response that extended across these regions led
us to argue that the representation of an object is not restricted to the regions that respond maximally to that object but, rather, is distributed across a broader expanse of cortex. According to our model, the functional architecture of the ventral temporal cortex is based on a distributed representation of attributes of object fo...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Consideratii impotriva reductionismului antistructural
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate