Trimite referat

Stiati ca ...

Toate planetele din sistemul solar se rotesc in sens invers acelor de ceas, doar Venus, a doua planeta de la Soare se roteste in sensul acelor de ceasornic.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Consideratii asupra sensului filosofiei

Materie: Filozofie
Accesari: 1.682
Download-uri: 343
Nota: 5.55 (846 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Consideratii asupra sensului filosofiei
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Ce este filosofia in general, sau care este specificul filosofiei? Pentru Aristotel, filosofia era cunoasterea primelor principii si cauze - acele principii supreme care explica intreaga existenta. (Coltescu, 2002, p.160) Pentru Kant, filosofia era cunoastere prin concepte; sau cercetarea limitelor capacitatilor noastre cognitive.

Hegel considera ca, filosofia este cunoastere rationala a absolutului. Wittgenstein considera ca, filosofia este o activitate de clarificare a gandurilor. Filosofii analitici considera ca, filosofia este analiza limbajului stiintific sau comun. Pentru Heidegger, filosofia este analitica existentiala, adica investigarea acelor modalitati de existenta ce sunt proprii existentului uman (Dasein).

Pentru reprezentantii scolii de la Frankfurt (Marcuse), filosofia este teorie critica a societatii moderne si a acelor forme de reificare si alienare umana ce stau la baza aceasta societate. Coltescu a considerat ca, "In esenta ei, filosofia este aceasta reflectie, aceasata meditatie prin care vrem sa intelegem, sa distingem sensul lumii si al propriei noastre existente si intelegand, sa ne eliberam, sa ne cucerim autonomia spirituala".(Coltescu 2002, p.21).

Cei mai multi filosofi au considerat ca, filosofia este cunoastere, diferentele apar fie privind obiectul ei (primele principii, absolutul, universalul etc.) sau metoda ei (ex., prin concepte, fenomenologie etc.) sau facultatea ei (ratiunea, simturile etc.). Dar, sa fie filosofia limitata doar la o forma de cunoastere contemplativa dezinteresata dintr-un punct de vedere practic sau aplicativ? Tudosescu considera ca:

...numai in masura in care conditioneaza reedifacari valorice la nivelul altor forme de constiinta sociala si, respectiv, modificari in strauctura tablelor de valorilor culturale, astfel ca acestea sa stimuleze schimbari cu caracter adanc in structura si dinamica civilizatiilor, putem spune ca filosofia are un caracter aplicativ. (Tudosescu 1997, p.169).

Unii filosofi au subliniat propensiunea inspre universalitate, tendinta de a acoperi intreaga realitate: filosofia este o conceptie generala despre lume; ea incearca sa discearna cele mai generale determinatii ale realitatii, adica a naturii, societatii, si gandirii.

Determinatiile realitatii cele mai generale privesc fie nivelul fundamental necesar al realitatii, substanta, ce poate apartine nivelului micrifizic, sau unele caracteristici ale universului ca intreg, ca originea, evolutia sau devenirea cosmica, si finalitatea lui. Sau, sa considerat ca filosofia studiaza existenta in totalitatea ei. Dar Beaufret scria despre Wolf:

...isi propune sa faca recesamantul essentialia-lor, adica a tot ce poate fi spus despre fiinta ca fiinta. Aceasta stiinta este, prin urmare, stiinta fiintei ca posibilitate....Se poate vorbi despre fiinta fara a spune un cuvant despre existenta sa. Aceasta din urma nu constituie decat un " complementum possibilitatii". (Beaufret, 1999, p.11)

Si, exista filosofii speciale, ca etica sau filosofia etica, care sunt quasi-dezintersate despre anumite aspecte ontice sau ontologice. Exista o anumita autonomie intre unele discipline filosofice, asa cum exista o anumita liberate in viata umana.

Este morala o determinatie generala a societatii? Ar trebui sa fie. Trebuie impusa o anumita morala? Legile naturii nu pot fi incalcate, dar legile morale pot fi incalcate. O caracterizare alternativa a filosofiei priveste scopurile ei. Astfel, pentru Rescher scopurile caracteristice ale filosofiei sunt:

"(i) Provide answers to those domain definitive questions, that is, propound and comunicate information that conveys these answers . (We want answers.) (ii) Seek for cogency, that
is, fit those answers out with a rationale that attains cogency and conviction by way of evidentiation, substantiation, and demonstration. (We want not just answers but answers worthy of acceptance.) (iii) Strive for rational economy, pursuing the tasks at issue in points (i) and (ii) in a way that is rationally satisfacatory, that is, in an efficient, effective,economical ..."(Rescher, 2002).

Problema caracterizarii generale a filosofiei relativ la domeniile ei particulare, sau relativ la alte forme culturale arta, religia, stiinta este una metafilosofica. Dar, cum poate fi justificata aceasta diversitate de opinii despre esenta filosofiei?

Coltescu a considerat ca:"Cele doua nivele ale filosofiei,[filosofia de ordin prim si metafilosofia] sunt in interactiune,sunt situate intr-un raport de circularitate, optiunile ganditorilor in planul filosofiei proprii avand efecte asupra conceptiilor lor metafilosofice si, convers, conceptiile lor metafilosofice influentand investigatiile lor in planul filosofiei proprii".(Coltescu, 2002, p.18-19)

Odata cu propensiunea originara a filosofiei spre determinatiile cele mai adanci sau fundamentale ea tinde sa se extinda si orizontal. Intensiunea determina extensiunea. Intensiunea cea mai generala de...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Consideratii asupra sensului filosofiei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate