Trimite referat

Stiati ca ...

Zaharina a fost descoperita de americanul Constantin Fahlberg, care lucra sub indrumarea profesorului Ira Remsen la Universitatea John Hopkins din Baltimore. El publica rezultatul muncii sale pe 27 februarie 1879.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Conceptul de libertate in gandirea filosofica

Materie: Filozofie
Accesari: 4.637
Download-uri: 1.749
Nota: 5.25 (1099 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Conceptul de libertate in gandirea filosofica
Publicitate:

Trimis de
din 19 Iulie 2005

Sursa originala a dezbaterilor filozofice in jurul problemei libertatii este sentimentul de libertate care acompaniaza orice act voluntar .Pusi in fata unor configuratii diferite de fapte ,a unor situatii ca putem decide ce vrem, ca nimic nu este gata facut, ca nimic nu este de reinceput la fel, ca reactiilor noastre le este strain automatismul lucrurilor lipsite de constiinta.

Chiar daca ,plasat la nivelul deciziei si facand abstractie de rezultatele obiective ale ei,sentimentul libertatii este insotit adesea de iluzia ca putem face ce vrem ca a decide fara constrangere exterioara ar insemna si a decide sustragandu-ne necesitatii ,acest sentiment"care nu este altceva decat experienta unui act in sine",ne conduce spre intuitia larg acceptata la nivelul "bunului simt", ca "libertatea vointei s-ar cunoaste fara probe"(Descartes), si ca s-ar reduce la un "dat imediat al constiintei" (Bergson).

Dar, analizand mai atent, constatam ca aceasta intuitie este, ca orice intuitie de altfel, neclara si ne aprobata.Este de ajuns sa ne intrebam "ce simtim atunci cand ne simtim liberi"pentru a ne da seama ca aceluiasi sentiment ii putem asocia un evantai larg si eterogen de semnificatii.

Intuitia este deci neclara.Si,intrucat ne putem face iluzii asupra resorturilor deciziilor noastre, intrucat putem sa consideram alegerea noastra libera, chiar atunci cand ea a fost dictata constrangator de modelele culturale ,de criteriile sociale de valorizare,de prejudecati sau pasiuni,de fenomene de alienare ,ea nu este nici probanta.

Intuitia libertatii pune problema, dar nu se rezolva .A trebuit sa se desfasoare un indelung efort de meditatie filozofica pentru ca insasi problema sa fie formulata pertinent si sa constituie cadru teoretic adecvat pentru realizarea ei .

In dezbaterea teoretica a problemelor libertatii s-au propus in istoria gandirii filozofice mai multe tipuri de solutii .Vom prezenta cateva dintre ele , nu in ordinea lor cronologica, ci in ordinea in care trecerea de la o interpretare la alta ne permite sa surprindem fazele prin care trece procesul progresiv de conceptualizare a libertatii, strabatand itinerariul cuprins intre adeziunea pasiva la impulsuri si adeziunea activa la valori .

O prima interpretare este cea in care apare LIBERTATEA - SPONTANEITATE .Ea este prezenta la ganditorii care identifica libertatea in actele unice, irepetabile, izvorate din impulsuri vitale sau emotionale, sustrase constrangerilor exterioare si inanolizabile rational.

Este libertatea - capriciu, libertatea bun - plac, sau mai precis, acea " liberte - jaillissement" (libertate- tasnitura) exaltata de Bergson in cap.III din " Essai sur les donnees immediates de la concience ".

Libertatea este considerata ca " un dat imediat al constiintei ", ca facultatea inerenta a omului de a se raporta sintetic si spontan la actele pe care le indeplineste, dand curs pulsatiilor si impulsurilor emotionale care " tasnesc " din " strafundurile eului "

Pentru ca definirea este un act exercitat de inteligenta cunoscatoare, iar libertatea este proprie actelor care ne socotesc suveran constrangerile inteligentei, o definire a libertatii devine principial imposibila pentru cei ce o reduc la " raportul spontan al eului concret cu actul "." Acest raport este de nedefinit pentru ca suntem liberi " - scrie Bergson, constient ca " orice definitie a libertatii va da dreptate determinismului"

Aceasta prima interpretare a libertatii este totalmente criticabila. Omul care s-ar considera inafara constrangerilor si-ar conferi atributul libertatii oricaror elanuri spointane care ar confunda dorinta cu vointa si ar da curs, fara cenzura rationala si fara triaj axiologic pulsatiilor vitale pornite din abisurile subconstientului, s-ar supune,in fond, unor constrangeri tiranice ale unui determinism psihologic implacabil.

Ar deveni un simplu automat, cu singura deosebire ca, aderand tacit la principul CARPE DIEM, isi creeaza iluzia de a fi liber tocmai atunci cand este redus la un simplu " obiect" intrun angrenaj a carui functionare ii scapa cu desavarsire, iar egocentrismul si narcismul ar masca pierderea totala " a constiintei de sine", a capacitatii de alegere si decizie, a intentiei de a intelege necesitatea.

Putem spune ca aceasta conceptie, a unei libertati - spontaneitate , cauta libertatea exact la polul opus ei.Adeziunea pasiva cvasiautomata la impulsuri spontane ne plaseaza intr-o zona a nonlibertatii, in afara oricarui indiciu al manifestarii ei, cel mult in pragul dincolo de care incepe anevoiosul proces progresiv de eliberare.

Trecand de acest prag, intalnim o a doua modalitate de interpretare : LIBERTATEA - INDIFERENTA -. O intalnim anticipata de stoici, reluata an formula lui Duns Scott: " liberum arbitrum indifferentiae", mai tarziu in " Tratatul asupra liberului arbitru " al lui Bossuet intalnim relativ recent, unele incidente si la Albert Camus : ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Conceptul de libertate in gandirea filosofica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate