Trimite referat

Stiati ca ...

Pe o chifla de Big Mac sunt in jur de 178 seminte de susan.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Conceptele filosofiei transcendentale

Materie: Filozofie
Accesari: 4.001
Download-uri: 906
Nota: 5.10 (1001 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Conceptele filosofiei transcendentale
Publicitate:

Trimis de fili
din 29 Noiembrie 2002

"A intelege teoria morala a lui I.Kant se poate dovedi o sarcina descurajanta. Desi Kant a incercat din rasputeri sa scrie clar, chiar si unii dintre contemporanii sai au intimpinat dificultati in a-si da seama ce a incercat el sa spuna".
R.J. Sullivan

"Opera etica a lui Kant e o tesatura de ifose patente. Odata cu Kant, complicarea gindirii si a discursului a devenit o infirmitate innascuta, potentata de academismul mucegait al vietii sale de la Königsberg".
W.James

"S-a tinut prea putin cont de inegalabila precizie a limbii lui Kant. S-a confundat dificultatea conceptelor cu extraordinara minutie a paginilor redactate de Kant. S-a crezut ca ideile sint facile si limba dificila"
A . Philonenko

"Ca toate operele de pionierat in filosofie, Critica ratiunii pure e plina de greseli si confuzii. E o iluzie sa crezi ca un filosof de prima marime nu ar fi putut gresi, grav si des; Critica are inca multe sa ne spuna, dar aceasta nu inseamna ca nu ar contine greseli pe aproape fiecare pagina".
J.Bennett


Interpretarea marilor lucrari, originale, ale lui Immanuel Kant nu e una dintre cele mai usoare sarcini.Limbajul sau e unul personal, cu care te obisnuiesti greu, subminat de o binecunoscuta obscuritate de care Kant era constient dar pe care nu a eradicat-o niciodata; el credea, desigur, ca aceasta picla ideatica nici nu e complet eradicabila data fiind dificultatea si noutatea edificarii unui sistem al "ratiunii pure".

Nu e mai putin adevarat, insa, ca epoca era propice unui elan al izolarii filosofilor in propriul lor limbaj initiatic, considerat ca o marca distinctiva, de scoala, si chiar ca un motiv de mindrie. Iata cum descrie situatia un neo-kantian de la sfirsitul secolului al XIX-lea, Friedrich Paulsen:"O observatie despre stilul filosofic. Desavirsirea acestuia consta din unitatea a doua elemente: claritate si intensitate a gindirii.

In Germania a dominat multa vreme opinia ca acestea doua se exclud. Lupta lui Kant cu ideile si limbajul, lipsa de suplete si obscuritatea operelor sale principale, de care el insusi se plinge, dar pe care o resimte cu o anumita mindrie ca pe un avantaj al sau fata de filosofia populara a iluminismului, a dat impulsul pentru straduintele, incoronate de cel mai deplin succes, ale succesorilor sai de a da filosofiei caracterul unei stiinte secrete, ezoterice, care nu este destinata decit celor putini, poate chiar numai unuia singur.

Uneori claritatea a avut atit de putin reputatia unui predicat laudabil pentru o opera filosofica incit suna aproximativ sinonim cu banalitatea si cu platitudinea, acele epitete cu care Hegel si discipolii sai nu se obosesc sa eticheteze tot ce nu a fost stampilat cu conceptele lor de scoala.Dar mult dincolo de cercul speculativilor si de timpul dominatiei lor, s-a raspindit aversiunea fata de "claritate",tendinta germana spre obscuritate, atitudinea de ostentatie in fata "mintii sanatoase a omului lucid", parada cu propria obscuritate

....In Anglia si Franta filosofia nu a fost atinsa de asemenea rataciri. ...Un "punct de vedere" propriu se obtine cu usurinta pornind de aici: se distorsioneaza toate conceptele, se inventeaza expresii noi si toate lucrurile se reboteaza. Citeva cuvinte-cheie si de efect intra in circulatie, citeva duzini de tineri navalesc aici si il admira pe Doctor profundus;

incep sa fie constienti de valoarea lor, fac pe grozavii cu noul limbaj de scoala, pe care nimeni nu-l intelege in afara celor initiati, se compun disertatii, carti, pamflete, se obtine cu ajutorul maestrului o catedra si "noua scoala" este gata; pentru ea un prieten indatoritor introduce curind un nou paragraf intr-o istorie a filosofiei. Dar cea dintii conditie si mijlocul esential pentru a avea succes este un limbaj de scoala care sa nu poata fi inteles de toata lumea;

publicul german, obisnuit sa lege conceptul de stiintificitate de ideea caznei si a lipsei de claritate, accepta in mod inevitabil sa i se impuna respect si conchide, pornind de la propria sa incapacitate de a intelege, ca noua doctrina emisa de Doctor inintelligibilis este profunda si temeinica"

1.E drept ca I. Kant nu are spectaculoasa obscuritate intentionata a unora dintre succesorii sai. Mai mult, el a receptionat cu luciditate reprosul de a fi obscur si a incercat sa dea discursului sau nu o "popularitate" plata, ci o anume "exactitate scolastica" (MM, 64).

Daca a reusit sau nu acest lucru, fiecare dintre cititorii sai e liber sa judece. Uneori, din pacate, nu atit autorul, cit traducerile au fost cele ce au obscurizat textul original, creind o artificiala impresie de obscuritate; la aceasta se adauga mentalitatea anacronica a unor comentatori care cultiva traditia incomprehensibilitatii chiar si acolo unde nu e cazul.

In ceea ce ma priveste, voi incerca sa inte...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Conceptele filosofiei transcendentale
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate