Trimite referat

Stiati ca ...

Fraza "Sah-mat" provine de la fraza persana "Shah Mat" care se traduce "Regele a murit".

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Codul muncii

Materie: Drept
Accesari: 22.732
Download-uri: 4.159
Nota: 5.50 (1375 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Codul muncii
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 16 Iunie 2008

INTRODUCERE

Munca reprezinta activitatea umana specifica manuala si/sau intelectuala – prin care oamenii isi utilizeaza aptitudinile fizice si/sau intelectuale in scopul producerii bunurilor cerute de satisfacerea trebuintelor lor.

Munca nu este supusa reglementarilor legale privind concurenta.

In calificarea corecta a muncii trebuie sa se tina seama ca forta de munca este :
* inseparabila de persoana care o presteaza - spre deosebire de orice marfa;
* imposibil sa fie pastrata – persoana care nu isi pune in lucru la un anumit moment forta sa de munca, nu o poate utiliza ulterior; in realitate la o data ulterioara se va utiliza forta de munca existenta la momentul respectiv;
* imposibil sa fie sporita cantitativ – fara a afecta, de regula, insasi substanta biologica a persoanei (ea poate sa creasca sub aspect calitativ in ipostaza de capital uman);
* determinata numeric, ca persoane apte de munca, in principal prin legile demografice si nu de cererea de forta de munca;
* destul de greu deplasabila – dintr-o zona in alta, dintr-o tara in alta.

Desfasurarea activitatii cu respectarea unui anumit program de lucru reprezinta una din trasaturile specifice ale raportului juridic izvorat din incheierea contractului individual de munca. Intrucat munca efectuata presupune cheltuirea fortei vitale a omului, este necesar in mod obiectiv ca ziua de munca sa se incadreze in anumite limite, sa fie numai o parte dintr-o zi naturala de viata.

Legislatia noastra cuprinde prevederi referitoare nu numai la reglementarea timpului de lucru si a timpului de odihna, ci si la asigurarea folosirii timpului liber.

Prin timp de munca se intelege durata stabilita, dintr-o zi sau saptamanA, in care este obligatorie efectuarea muncii in cadrul contractului individual de munca.

Timpul de munca se imparte in doua categorii :
1. timpul care se incadreaza in programul de lucru sau durata normala a muncii ;
2. timpul peste programul de lucru sau peste durata normala a muncii.
In Romania aspectele legate de timpul de munca si timpul de odihna sunt reglementate prin dispozitiile Titlului III al Codului Muncii si printr-o serie de acte normative speciale.

CAPITULUL VII: TIMPUL DE LUCRU, TIMPUL DE ODIHNA

SECTIUNEA I: TIMPUL DE LUCRU

Articolul 68.

1. Timpul de lucru nu trebuie sa depaseasca 8 ore intr-o zi si 48 de ore intr-o saptamana. Activitatea angajatului este justificata in programul de munca zilnic sau saptamanal si trebuie anuntat din timp.

2. Timpul de munca zilnic trebuie scurtat cu o ora sau doua ore pentru persoanele care lucreaza in conditii grele, toxice sau periculoase, locuri de munca care sunt publicate intr-o lista de catre Ministerul Muncii, Invalizilor de Razboi si Bunastarii Sociale si Ministerul Sanatatii Publice.
Articolul 69.

Muncitorii calificati si celi necalificati pot face ore suplimentare dar orele suplimentare lucrate nu trebuie sa depaseasca patru ore intr-o zi si 200 ore intr-un an.
Articolul 70.

Munca de noapte incepe de la orele 22 pana la 6 dimineata sau de la orele 21 pana la 5 dimineata, in functie de zona geografica stabilita de catre guvern.
Romania : Timpul de munca reglementat in noul Cod al Muncii este definit ca fiind timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca, o definire prea larga, fara precizie in ceea ce priveste spatiul, putand cuprinde astfel si timpul afectat prepararii unor lucrari specifice la domiciliu sau in afara locului de munca.

Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusuv orele suplimentare.

Potrivit art.113, alin.1 din Codul Muncii, modul concret de stabilirea programului de lucru integral in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncala nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul de ordine interioara.

Art.10(5) din Contractul colectiv de munca la nivel national prevede ca in sectoarele de munca unde regimul de lucru este influentat de sezoane, durata timpului de lucru se stabileste prin negocieri cu sindicatele, cu conditia ca media saptamanii sa nu depaseasca 48 de ore, inclusiv orele suplimentare, iar durata programului zilnic sa nu depaseasca 12 ore.

Art.122 din Codul Muncii prevede ca se considera munca in timpul noptii aceea care se presteaza in intervalul cuprins intre orele 22-6. Salariatii care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte beneficiaza fie de pr...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Codul muncii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate