Trimite referat

Stiati ca ...

Richard Owen a inventat numele de "dinozaur" in 1842. Pe vremea aceea nu erau cunoscute decat trei specii.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Codrii

Materie: Biologie
Accesari: 19.274
Download-uri: 1.261
Nota: 5.66 (1923 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Codrii
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 09 Septembrie 2008

Cea mai veche rezervatie stiintifica din Moldova "Codrii" se gaseste in preajma comunei Lozova, cca 50 km de Chisinau, si a fost infiintata la 27 septembrie 1971. Rezervatiile stiintifice au cel mai inalt grad de protectie si sunt impartite in trei zone functionale: zona strict protejata, zona de tampon si zona de tranzitie. Natura de aici impresioneaza prin abundenta de forme si specii, unele dintre ele sunt rare sau pe cale de disparitie. In rezervatia "Codrii" sunt puse sub protectie ca 1000 specii de plante, adica jumatate din numarul speciilor florei Moldovei, 43 specii de mamifere, 145 specii de pasari, 7 specii reptile, 10 specii de amfibii si peste 10 mii de specii de insecte. Principalele specii de arbori in padure sunt stejarul pedunculat, gorunul si fagul. In perimetrul rezervatiei mai exista o zona reprezentativa de lunca si functioneaza un bogat
"Muzeu al naturii".

Codrii Orheiului-Se stie ca orice forma de habitat existenta se dezvolta numai in situatia daca poseda gama de factori necesari pentru asigurarea efectiva a vietii. Unul dintre acesti factori de prima importanta este cadrul natural favorabil, fara de care este de neconceput dezvoltarea vietii umane. Mediul fizic stimuleaza realizarile societatii umane prin asigurarea conditiilor favorabile de viata, comunicatii interioare lesnicioase si adapost in caz de primejdie. In aceasta privinta spatiul codrilor Orheiului din partea centrala a spatiului pruto-nistrian prin insusirile sale a asigurat in permanenta habitatului satisfacerea acestor conditii. Acest areal geografic constituie o parte a unui platou primitiv, taiat de un numar restrans de vai, intretaiate in toate directiile, care au infatisarea unei aglomerari nesfarsite de dealuri mai mult sau mai putin rotunjite.

Aceste dealuri sunt bucati mai mari sau mai mici, rupte din podisul de calcar sarmatic. Dealurile codrilor Orheiului au forma lunguiata cu capatul de nord la Visoca, iar cel de sud la Ustia. Lungimea lor e de 250 km. Vaile cuprinse in acest areal au directia nord-sud si vest-est si se deschid in valea Nistrului sau a Rautului, izoland cateva verigi de dealuri care in timpurile preistorice au fost insule si movile cu stanci submarine. Un element constitutiv al reliefului sunt hartoapele - niste depresiuni cu diametrul de 3-5 km in forma de amfiteatre mari. Pe Raut, incepand de langa or. Orhei, se afla un chei cu o lungime de cca 41 km.

La geneza sistemului climateric din spatiul mentionat au conlucrat diversi factori din a caror interactiune a rezultat o clima continental-moderata. Pentru regiunea codrilor Orheiului este stabilita temperatura medie anuala de plus 9 grade; medie de iarna minus 4, pentru iulie plus 21,3. Cantitatea medie de precipitatii este de 460-500 mm.

Regimul hidrologic al regiunii codrilor Orheiului cuprnde rauri, lacuri, iazuri etc. Axul spatiului codrilor Orheiului este fluviul Raut. Rautul face parte din cele patru rauri care isi incep istoria hidrografica dupa epoca sarmatiana, dar mai ales in cea meotiana. Dupa cum afirma T. Porucic, "numai vaile Nistrului, Rautului, Prutului si a Siretului poarta urmele tuturor epocilor de la meotian incoace; numai ele tin minte evenimentele ce s-au desfasurat pe acest teritoriu, poarta urmele glaciatiunii de pana si dupa". Rautul a simtit putemic aceasta epoca care a influentat asupra vaii sale foarte largi si un curs sarac in apa, un curent cam repede, un bazin larg dezvoltat si foarte ramificat, iar gura lui este foarte aproape de gura altor paraie mari ce dreneaza codrii Lapusnei, Orheiului - Ichelul, Bac, Botna. Rautul, colecteaza apele Solonetului, Ciulucului, Cula s.a.

La acest parametru este necesara relevarea insemnatatii apelor in stabilirea legaturilor dintre oameni, cu atat mai mult ca rolul apelor curgatoare intr-o epoca indepartata a fost determinant in constituirea diferitor forme de civilizatie. Ele au oferit posibilitatea de a se iriga vaile, servind si ca surse de hrana si mijloace de transport.

Solurile zonei codrilor Orheiului se caracterizeaza printr-o mozaicare si diversitate majora. Procesul de pedogeneza are loc sub actiunea unui complex de factori, la care participa activ relieful, rocile (de diverse varste si componenta), astfel formandu-se urmatoarele tipuri de soluri: brune, cenusii silvestre si de padure, cernoziomuri, soluri aluviale. Solurile se succed conform legitatii zonalitatii orizontale, adica de la nord spre sud. Daca privim schema pedologica, observam ca primele soluri sunt cele cenusii si cenusii de padure. Urmeaza, in majoritate, cernoziomurile levigate, care sunt potrivite pentru livezi, cultivarea sfeclei de zahar si a cerealelor. De-a lungul Rautului se gasesc cernoziomurile tipice sau obisnuite. La nord-vest este o fasie ihgusta de cernoziomuri calcaroase. La gurile Rautului sunt soluri aluviale si de faneata, adesea saraturate care favorizeaza recoltarea efectiva a legumelor si a altor culturi farajere.
Structura covorului vegetal ca si cea a ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Codrii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate