Trimite referat

Stiati ca ...

Saturn este cat 9 planete Pamant si jumatate, incap 764 planete Pamant in interiorul lui. Se mai numeste si planeta inel pentru ca are cel mai mare si mai vizibil inel dintre toate planetele. Densitatea lui Saturn este mai mica decat a apei incat daca l-ai pune intr-un vas mare cu apa, ar pluti.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Azi e o zi ciudata pentru tine. De dimineata iti doresti sa nu te deranjeze nimeni, iar pe seara iti vei dori sa scapi de plictiseala.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Clorura de sodiu

Materie: Chimie
Accesari: 62.682
Download-uri: 9.315
Nota: 6.23 (2631 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Clorura de sodiu
Publicitate:

Trimis de Radu Bogdan Cristian
din 06 Mai 2004

Ea este indispensabila vietii oamenilor si animalelor. Participand la formarea unor sucuri digestive, NaCl este introdusa zilnic in organism sub forma de sare de bucatarie. Solutia de clorura de sodiu cu concentratia de 0,9%, avand aceeasi concentratie cu plasma sangvina, se foloseste in medicina ca ser fiziologic. Actiunea antiseptica a clorurii de sodiu si-a gasit aplicatie la conservarea alimentelor si pieilor.In industrie, clorura de sodiu este considerata cea mai importanta materie prima anorganica. Constituie substanta de baza a unei ramuri industriale, care o prelucreaza pentru obtinerea sodiului, clorului, acidului clorhidric, hidroxidului de sodiu, carbonatului de sodiu etc. In acelasi timp NaCl este utilizata si in industria lacurilor, vopselelor, hartiei, maselor plastice, textila si altele.Tara noastra, dispunand de mari zacaminte de sare la Slanic Prahova, Ocnele Mari, Ocna Dejului, Ocna Muresului, Praid, Tg. Ocna etc. a creat o puternica industrie clorosodica. Cele mai importante uzine clorosodice se gasesc la Govora, Borzesti, Turda si Ocna Muresului.In industria metalurgica este folosita ca reductor, iar in electronica se foloseste la fabricarea lampilor cu vapori de sodiu. De asemenea, NaCl este utilizata si in industria chimica organica si in industria farmaceutica.CLORUL [Cl2] a fost descoperit in 1774 de catre Karl Scheele care l-a considerat un compus. In 1810, Humphry Davy a demonstrat ca era un element si l-a numit "clor" din cauza culorii sale ( in lb. greaca chloros inseamna galben-verzui). Clorul este un gaz otravitor cu miros sufocant. Este de doua ori si jumatate mai dens decat aerul. La dizolvare, o parte din clor reactioneaza cu apa rezultand apa de clor care la lumina se descompune cu degajare de oxigen.Fiind toxic, clorul duce la inflamarea mucoaselor nazale, produce hemoragii si poate duce la sufocare. Antidotul in intoxicatiile cu clor este o substanta anticlor - triosulfatul de sodiu (Na2S2O3). Tot un bun antidot este si oxigenoterapia.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, clorul a fost folosit drept gaz otravitor, iar acum este folosit la fabricarea mai multor chimicale dar si ca dezinfectant pentru apa de baut.Multi solventi organici importanti pentru industrie sunt compusi ai clorului. Prezenta unui numar de atomi de clor in moleculele solvente, de exemplu cloroformul CHCl3, le permite sa dizolve o categorie de substante organice. Clorul este folosit ca materie prima pentru fabricarea maselor plastice, a insecticidelor si la extragerea titanului. De asemenea, clorul este utilizat la fabricarea pulberii de inalbit, a colorantilor si ca decolorant pentru textile. Este folosit si la obtinerea industriala a acidului clorhidric. In chimia organica, clorul se foloseste ca oxidant si la obtinerea compusilor de substitutie si de aditie.SODIUL (natriu) [Na] este un metal alcalin. Ca si nitratul (salpetru de Chile <NaNO3>), sodiul se gaseste in Chile si Peru. Este un component al multor silicati si este prezent in corpul animalelor si al plantelor. Sodiul a fost izolat pentru prima oara de catre Humphry Davy prin electroliza hidroxidului de sodiu.Sodiul oxideaza instantaneu in prezenta aerului, formand la suprafata sa o pelicula de oxid de sodiu. Din aceasta cauza trebuie pastrat in lichide care sa nu contina oxigen, ca de exemplu parafina. Este atat de moale incat poate fi taiat cu cutitul. Se topeste la 97,5sC si fierbe la 883sC, formand vapori purpurii. Este mai reactiv decat litiul dar nu si decat celelalte metale alcaline.Datorita conductibilitatii sale electrice, se foloseste sub forma de fire in unele circuite electrice, unde este necesara utillizarea unei izolatii din plastic pentru a impiedica oxidarea. Sodiul era folosit la realizarea corpurilor de iluminat stradal datorita culorii portocalii puternice pe care o emana in momentul in care este incalzit.Azotura de sodiu este folosita pentru obtinerea azoturilor metalelor grele utilizate ca explozivi. Aliajul Pb-Na se foloseste la fabricarea cuzinetilor si la fabricarea tetraetilului de Pb utilizat la etilarea benzinelor.Hidroxidul de sodium constituie o materie prima de baza in industria chimica : pentru obtinerea cloruri de sodium , a sapunului , a unor detergenti etc.In unele gospodari se mai prepara si astazi sapun din grasimi animale si soda caustica si se mai foloseste soda la rufe .Hidroxidul de sodium este intrebuintat la rafinarea petrolului si a uleiurilor vegetale , la marcerizarea bumbacului ( procedeu chimic prin care se obtin fire de calitate superioara ) si la fabricarea fibrelor sintetice din celuloza ( obtinuta din lemn , paie ) care constituie matase artificiala.SFARSIT.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Clorura de sodiu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate