Trimite referat

Stiati ca ...

Cancerul este responsabil pentru multe decese, dar nu este considerat o pandemie, deoarece boala nu este infectioasa sau contagioasa.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Climatul Mediteranean

Materie: Geografie
Accesari: 63.365
Download-uri: 10.526
Nota: 6.40 (4362 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Climatul Mediteranean
Publicitate:

Trimis de Dyuk
din 20 Martie 2008

Climat Mediteranean

Climatul mediteranean (subtropical) se intalneste in tinuturile si in jurul Marii Mediterane.

Clima mediteraneana are veri calde, secetoase si ierni blande si ploioase.

Europa Sudica face parte din zona mediteraneana care care cuprinde trei mari peninsule: Iberica, Italica si Balcanica; numeroase insule si arhipelaguri.

Din Europa Sudica fac parte tarile: Portugalia, Spania, Italia, Vatican, San Marino, Andorra, Bosnia si Hertegovina, Monaco, Macedonia, Iugoslavia, Grecia, Cipru, Croatia, Albania.

Zona mediteraneana este o regiune muntoasa si cu putine campii.

Muntii sunt tineri si s-au format prin incretire: Alpii, Pirineii, Balcanii, Apeninii, Alpii Dinarici. Singura campie este cea formata din aluviunile aduse de fluviul Pad.

Solurile de tip terra rosa, galbene sunt specifice Europei mediteranene. Este o regiune cu dese cutremure de pamant si cu vulcani activi: Etna, Stromboli si Vezuviu.

Hidrografia este variata deoarece si relieful este variat.

Este o regiune in care raurile au multa apa iarna si putina vara din cauza secetei. Raurile mari formeaza la varsare delte: delta Padului. Fluvii din zona mediteraneana: Arno, Tibru, Ebro, Toro, Ron. Lacuri: Garda, Scutan, Almendra etc.

Vegetatia este vesnic verde. Padurea este rara, are o inaltime de circa 10 metri si arborii sunt adaptati la seceta: frunze mici si lucioase, tulpini groase, radacini adanci si coroana sub forma de umbrela. In locul padurilor defrisate cres tufisuri dese, tepoase si arbusti vernic verzi care formeaza vegetatia de maquis. Gariga este mai rara si creste doar pe calcar si are un miros puternic: levantica, dafin, rozmarim etc.

Fauna este formata din: broasca testoasa, scorpionul, vipera cu corn, numeroase insecte, magotul care este singura specie de maimuta care traieste in Europa.

Populatia mediteraneana este densa in zonele litorale, zona fluviilor, zone cu resurse naturale, in marile orase si se identifica dupa limba latina si religia catolica.

Turismul, transportul pe mare si agricultura aduc venituri importante tarilor mediteranene.

SFARSIT....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Climatul Mediteranean
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate