Trimite referat

Stiati ca ...

Cea mai joasa temperatura inregistrata vreodata pe glob este de -89 oC. Aceasta s-a intamplat in data de 21 Iulie 1983, la Vostok in Antarctica.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Clasificarea deseurilor menajere

Materie: Chimie
Accesari: 31.960
Download-uri: 4.025
Nota: 5.10 (2901 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Clasificarea deseurilor menajere
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 28 Aprilie 2009

Diversele categorii de deseuri se clasifica dupa o serie de criterii:
- sursa generatoare
- starea de agregare
- proprietatile fizico-chimice
- origine

1. Sursa generatoare (provenienta)

1.1 deseuri industriale (deseuri provenite din industriile alimentara, miniera, energetica, chimica, metalurgica, petroliera, chimica etc)

1.2 deseuri din constructii (beton, mortar, moloz pamant etc)

1.3 deseuri agrozootehnice (dejectii animale, resturi de furaje, diverse resturi vegetale, cultura mare, ierbicide, ingrasaminte, fungicide etc)

1.4 deseuri urbane
1.4.1 deseuri menajere rezultate din activitatea casnica zilnica: comerciala, restaurante, hoteluri, institutii de invatamant etc.

Deseurile menajere sunt generate de catre populatie, dar cuprind si deseuri similare generate de agentii economici industriali sau agentii comerciali: obiecte vechi si deteriorate, carton, hartie, tesaturi, sticla, resturi alimantare, cenusa, materiale plastice, ambalaje etc.

1.4.2 Deseuri stradale: gunoiul maturat de pe strazi, gunoiul din parcuri, locuri publice, depunerile stradale etc

1.4.3 Deseuri comerciale provenite din activitatea comerciala de orice fel, mai ales: produse perisabile, ambalaje din plastic, hartie, carton


1.4.4 Deseuri sanitare provenite din institutiile de sanatate: spitale, policlinici, dispensare, cabinete stomatologice, cabinete medicale particulare;
ele au un potential infectios ridicat, prezentand din
acest motiv un grad de risc mare;
manipularea, transportul si tratarea lor se realizeaza
cu mijloace si metode specifice.

1.5 Deseuri speciale: explozibili, substante toxice, substante radioactive.
Aceste deseuri rezulta din activitatile industriale,de cercetare, agricole, centrale atomo-electrice etc.

Deseurile menajere in cea mai mare parte sunt solide.
Cantitatea, natura si compozitia lor sunt extrem de variate si influentate apreciabil de conditiile climatice, felul de viata al oamenilor, gradul de industrializare etc.

In cazul deseurilor stradale, cantitatea si compozitia lor depind de:
- zona geografica (deal, ses, munte)
- clima
- natura pavajului
- gradul de acoperire cu vegetatie.

In general sunt deseuri solide uscate, dar pot fi si suspensii, rezultate de la spalarea strazilor.

Deseurile provenite din industria extractiva sunt in cantitate foarte mare; haldele de steril prezinta un mare pericol sanitar, datorita continutului ridicat de Pb, Cu, Cr etc, substante toxice pentru organismele vegetale si animale.

Deseurile menajere solide din zonele urbane din tara noastra variaza intre 0,50,9 kg/locuitor/zi, ceea ce face sa rezulte o cantitate medie de 8700 tone/zi.
Din aceasta cantitate numai cca 5 % sunt incinerate, restul find depozitate in rampe foarte putin amenajate sau necontrolat.

Depozitele necontrolate sunt lipsite de amenajarile minime necesare; ele constituie zone insalubre care pun in pericol viata oamenilor prin riscul impurificarii apelor subterane si de suprafata, datorita scurgerilor de lichid organic (levigat); totodata ele creaza disconfort olfactiv ca urmare a mirosurilor neplacute degajate, afecteaza estetica peisajului, favorizeaza mentinerea si innmultirea unor focare generatoare de boli pentru oameni si animale.

In cea mai mare parte a cazurilor are loc depozitarea comuna a deseurilor menajere cu cele industriale.
Din punct de vedere cantitativ, deseurile menajere constituie cea mai mare parte a deseurilor urbane.

Deseurile rurale difera de cele urbane prin compozitie si cantitate.
Inexistenta in zona rurala a unor servicii publice de salubritate face imposibila intocmirea unei statistici a deseurilor rurale, motiv pentru acre ele pot fi evaluate doar aproximativ.
Cantitatea de deseuri rurale este de cca 0,3 kg/locuitor/zi.
Se poate estima o cantitate medie anuala de cca 1 milion tone deseuri menajere rurale, pentru o populatie rurala de cca 10 milioane locuitori.
In marea majoritate a cazurilor deseurile men
ajere rurale sunt aruncate pe malul cursurilor de apa sau chiar in albia apei, motiv pentru care gradul de poluare a mediului poate sa fie mai intens decat in cazul depozitarii deseurilor urbane.

Diferentele inregistrate de la o tara la alta in ceea ce priveste cantitatea si caracteristicile deseurilor sunt dependente de:
- gradul de dezvoltare industriala
- gradul de dezvoltare tehnologica
- nivelul de trai
- nivelul de civilizatie
- densitatea demografica.

Diferentele sunrt cuprinse intre 150-600 kg/an/locuitor.

Desi deseurile colectate in diverse tari contin cam aceleasi categorii de compusi, compozitia lor difera de la tara la tara, reliefand de fapt nivelul tehnologic al economiei si gradul de civilizatie, asa dupa cum se poate observ din datele prezentate in tabelul 3.1.

Tabelul 3.1 Distributia deseurilor

Zona
Tone/locuitor/an

Deseuri urbane
Deseuri industriale
Deseuri agricole
Romania
0,3
4,6...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Clasificarea deseurilor menajere
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate