Trimite referat

Stiati ca ...

Caii comunica intre ei folosind peste 100 de sunete.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Circuitul azotului si carbonului in natura

Materie: Fizica
Accesari: 22.765
Download-uri: 5.075
Nota: 5.87 (1828 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Circuitul azotului si carbonului in natura
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Temperatura medie la suprafata pamantului depinde de cantitatea de dioxid de carbon (sau de gaz carbonic) pe care o contine atmosfera.in atmosfera, oceane,roci si vietuitoare are loc in permanenta un schimb de dioxid de carbon. Acesta este ciclul carbonului. In cursul acestor schimburi, cantitatea de gaz continuta de atmosferase poate modifica, iar aceasta modificare influenteaza clima.

Anumite elemente ale planetei noastre absorb dioxid de carbon din atmosfera. Cel mai important din acestea e oceanul:in fiecare an el primeste 93 de gigatone de dioxid de carbon din atmosfera si restituie 90 gigatone. Plantele joaca la randul lor un rol important in circuitul carbonului pentru ca, datorita fotosintezei, ele absorb dioxid de carbon reducand concentratia acestuia din atmosfera. In schimb fintele emana o cantitate destul de mare de dioxid de carbon in atmosfera. Si eruptile vulcanice p[roduc dioxid de carbon.

De un secol se poate observa cresterea cantitatii de dioxid de carbon. Se considera ca aceasta crestere e provocata de o serie de activitati ale omului, ca defrisarea si arderea lemnului, a petrolului si carbunelui. Acest fenomen este foarte important deoarece poate fi cauza cresterii temperaturii la nivelul pamantului.

Gazele de sera rezultate din procesele industriale si din agricultura deregleaza echilibrul atmosferic. Retin razele infrarosii si le reflecta spre suprafata Pamantului. In consecinta creste temperatura medie globala.

Zi de zi ajung in aer cantitati enorme de gaze de esapament, candva fenomenul s-a limitat doar la zonele puternic industrializate si orase. Metodele de agricultura intensiva care s-au extins in intreaga lume au contribuit la cresterea cantitatii gazelor poluante, precum si la producerea unor substante poluante, cum ar fi ierbicidele,insecticidele etc.

Petrolul si gazele naturale se formeaza prin descompunerea plantelor si animalelor din ocean, Iar carbunii prin descompunerea vegetatiei. Aceste procese dureaza milioane de ani.

Rocile calcaroase sunt calcinate pentru a obtine materiale de constructie. In aceste procese se degaja mari cantitati de dioxid de carbon. Prin arderea combustibilor solizi se degaja, de asemenea dioxid de carbon.


Azotul sau nitrogenul se gaseste atat in stare libera cat si sub forma combinata in substante anorganice (amoniac, azotati etc.) si organice (proteine etc.)

Datorita marii stabilitati a moleculei, la temperatura obisnuita azotul NU se combina direct cu nici un element. In conditii speciale, energie, azotul se combina cu:

1. hidrogenul (sinteza amoniacului)
2. oxigenul (sinteza oxidului de azot in atmosfera,sub actiunea fulgerului)

Ambele reactii sunt reversibile.
Oxidul de azot, in prezenta aerului, se transforma in dioxid de azot, gaz brun-roscat.Activitatea redusa a azotului a permis utilizarea lui la cresterea unei atmosfere inerte. El reprezinta elementul protectorfata de actiunile energetice si nedorite ale oxigenului.

Plantele si animalele superioare nu pot asimila direct azotul din aer. Plantele extrag azotul de care au nevoie,prin radacinile lor, din sol, care contine amoniac sau ioni de amoniu si azotati. Combinatiile azotului din plante sunt transferate animalelor erbivore, o data cu hrana lor.

Azotul combinat din corpul animalelor si plantelor se reantoarce in sol dupa moartea si putrezirea acestora, in timpul putrezirii intervin bacterii care transforma azotul proteinelor si al altor combinatii organice in amoniac.

In terenurile cultivate de om, cantitatea de azot asimilabil extrasa de plante e mai mare decat aceea care se regenereaza in mod natural. Din aceasta cauza e nevoie sa se adauge acestor soluri ingrasaminte azotate.


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Circuitul azotului si carbonului in natura
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate